18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Prenosni telefoni povzročajo raka?!

Sedaj imamo 'jasne dokaze', da sevanje mobilnih telefonov lahko privede do raka možganov, srca in nadledvičnih žlez, so opozorili strokovnjaki iz ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje.

Sevanje
''Ti dokazi na živalih, skupaj z vse bolj obsežnimi dokazi na ljudeh in naraščujočo incidenco možganih rakov pri mladih v ZDA, dokončno potrjujejo, da je radiofrekvenčno sevanje za človeka rakotvorna snov kategorije 1,'' je še dejal dr. Anthony Miller, profesor iz univerze za javno zdravje v Torontu.   (Foto: iStock)

10 let trajajoča študija, kjer so preučevali učinke radiofrekvenčnega sevanja (RFS) na podgane, miši in ljudi, je pokazala, da sevanje lahko privede do raka.

 ''Mobilni telefoni s pomočjo določenega tipa radijskih valov in radiofrekvenčnega sevanja (RFS) prenašajo signal med napravami in omrežjem. Ljudje so radiofrekvenčnemu sevanju izpostavljeni predvsem z uporabo mobilnih telefonov in drugih brezžičnih naprav,'' je pojasnil znanstvenik dr. John Bucher iz ameriškega Nacionalnega toksikološkega programa v Durhamu v Severni Karolini, ki je bil del preiskovalne ekipe strokovnjakov. Odkrili so, da je izpostavljenost visokemu sevanju mobilnih telefonov privedlo do razsrasta tumorskih celic pri podganah in miših in tako privedlo do razvoja določenih vrst raka. Med njimi raka možganov, srca in nadledvičnih žlez.

''Kljub temu izpostavljenost sevanju v študiji ne more biti direktno primerljiva z izpostavljenostjo, ki jo imajo ljudje med uporabo mobilnega telefona. V naši študiji so podgane in miši bile izpostavljene radiofrekvenčnemu sevanju po vsem telesu. V nasprotju z ljudmi, ki uporabljajo mobilne telefone in so sevanju izpostavljeni bolj na lokalnem tkivu, kjer držijo telefon. Prav tako je bilo tudi nivo sevanja in trajanje izpostavljenosti v študiji večje, kot jo izkusijo ljudje med telefoniranjem.''

A vseeno opozarjajo, da sevanje ni povsem zanemarljivo in naj bodo predvsem moški bolj pazljivi pri uporabi telefonov. Povezava med uporabo telefonov in rakom je bila med moškimi podganami neizpodbitna, pravijo. Pri ženskih miših in podganah pa so bili dokazi manj jasni, zato strokovnjaki predvsem moškim svetujejo, naj zmanjšajo uporabo mobilnih telefonov.

Sevanje
Odkrili so, da je izpostavljenost visokemu sevanju mobilnih telefonov privedlo do razsrasta tumorskih celic pri podganah in miših in tako privedlo do razvoja določenih vrst raka. Med njimi raka možganov, srca in nadledvičnih žlez. (Foto: iStock)

V študiji so strokovnjaki preučevali radiofrekvenčno sevanje, ki se pojavlja ob povezavi na 2G ali 3G omrežje. A v svojem zadnjem poročilu so zapisali, da so danes mobilna podjetja že prešla na 4G, LTE in sedaj kmalu tudi 5G omrežja. ''Nova tehnologija se še naprej razvija, a najnovejša tehnologija še ni popolnoma nadomestila stare. Pravzaprav so danes mobilni telefoni postali še veliko bolj kompleksni in vsebujejo še več anten, kot sta Wi-Fi, GPS in tako naprej. Kljub temu rezultati teh študij ostajajo pomembni, čeprav je bil nivo sevanja pri živalih višji kot je pri ljudeh, ki uporabljajo mobilne telefone.''

Najnižja izpostavljenost sevanju v študiji je bila enakovredna maksimalni izpostavljenosti sevanja na lokalno tkivo, ki je trenutno dovoljena za uporabnike mobilnih telefonov, a ta nivo se pogosto doseže pri povprečnem uporabniku, pravijo strokovnjaki. Najvišja izpostavljenost sevanju v študiji pa je bila štirikrat višja, kot je najvišja dovoljena mera pri uporabi mobilnih telefonov.

Dr. Bucher, njegova ekipa n drugi strokovnjaki se strinjajo, da je ta študija ena najbolj trdnih dokazov do sedaj, ki kaže povezavo med sevanjem mobilnih telefonov in razrast tumorjev pri glodalcih. V študijo je bilo vloženih kar 30 milijonov dolarjev.

V naslednjih študijah pa se bodo strokovnjaki bolj osredotočili na razvoj merljivih fizičnih indikatorjev ali biomarkerjev, s katerimi bodo lahko ocenili potencialni učinek radiofrekvenčnega sevanja. Te bodo vključevale oceno za spremembo in poškodbo DNA v tkivu, ki je izpostavljeno sevanju. Te lahko namreč zaznamo veliko prej kot raka.

''Ti dokazi na živalih, skupaj z vse bolj obsežnimi dokazi na ljudeh in naraščujočo incidenco možganih rakov pri mladih v ZDA, dokončno potrjujejo, da je radiofrekvenčno sevanje za človeka rakotvorna snov kategorije 1,'' je še dejal dr. Anthony Miller, profesor iz univerze za javno zdravje v Torontu.  

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 8
Rastko Cop 02.11.2018 17:25:26
Drži kot pribito. Nudim učinkovito zaščito pred EM/LF in HF sevanjem vključno s 5G tehnologijo. Kontakt. rastko@identicus.si Sem domače podjetje in izza mene je 35 letna znastveno dokazana rešitev
žblj 02.11.2018 19:40:43
A si glavo v ozemljeno alu folijo oviješ?
Rastko Cop 11.11.2018 12:08:37
To ne pomaga, Pomaga Faradajeva kletka.
 
G8J 02.11.2018 16:21:45
Vsaka prekomerna uporaba in Zokolondiranje uničujeta življenja in povzročata kreljizem, katerega se ne da ozdraviti več generacij.
Rastko Cop 02.11.2018 17:26:31
Tukaj je zakonodaja se iz leta Gospodovega 1994 !!!!
 
RamzesII 02.11.2018 13:45:35
Kaj pa pametne ure z isto funkcijo?
Rastko Cop 02.11.2018 17:25:22
Še večje sranje
 
štrekeljc 02.11.2018 12:57:01
Za raka ne ve, ampak pretirana uporaba zanesljivo povzroča bebavost!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave