Pravočasno prepoznajte, ali vam primanjkuje železa
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Pravočasno prepoznajte, ali vam primanjkuje železa

22.12.2017, 14:44
3

Med vsemi mikrohranili ljudem najpogosteje primanjkuje prav železa. Toda simptomi so takšni, da jih veliko zanemari, čeprav bi si lahko zelo preprosto pomagali in se spet počutili dobro. Poglejmo, kako jih prepoznati.

Pomanjkanje železa se lahko pokaže na nohtih pa tudi laseh.
Pomanjkanje železa se lahko pokaže na nohtih pa tudi laseh./ FOTO: iStock

Pomanjkanje železa povzroči slabokrvnost. Telo ne proizvede več dovolj hemoglobina, snovi, ki rdečim krvničkam omogoča, da vsem tkivom telesa iz pljuč dovaja kisik, ki ga posledično v takšnih okoliščinah ni več dovolj. Takrat se pojavijo simptomi pomanjkanja železa. Ti so lahko zelo blagi, kadar železa primanjkuje le občasno ali ga primanjkuje zelo malo. Takrat nas morda pri normalnem načinu življenja ne ovirajo dovolj, da bi zaradi tega obiskali zdravnika. Zelo velikokrat jih namreč pripišemo kar stresnemu in napornemu načinu življenja. A če se spopadate z naslednjimi simptomi in ti ne minejo niti med dopustom, raje opravite pregled krvi.

Simptomi pomanjkanja železa:

- utrujenost, občutek šibkosti, zadihanost že po najmanjšem naporu,

- bledica, razpokani kotički ust, lomljivi nohti in lasje, mrzle dlani in stopala,

- omotičnost, vrtoglavica, slabša sposobnost osredotočanja,

- hitrejši utrip,

- pomanjkanje apetita,

- pogostejše okužbe.

Se počutite bolj utrujeni, celo omotični?
Se počutite bolj utrujeni, celo omotični?/ FOTO: iStock

Ni nujno, da imate prav vse simptome. Običajno se ti tudi stopnjujejo. Ko so že res hudi, vam bo zdravnik predpisal zdravilo, ki pa ga nikoli ne jemljite, če ste si diagnozo postavili sami. Ker ta vsebuje večje odmerke železa kot sama hrana oziroma je v obliki, v kateri ga telo lažje vsrka, si lahko povzročite nove hude težave, če bo tega mikrohranila naenkrat v vašem organizmu preveč. Če sumite, da vam železa primanjkuje, nimate pa časa ali priložnosti, da bi obiskali zdravnika, poskusite uživati več živil, ki železo vsebujejo, in manj tistih, ki njegovo vsrkavanje otežujejo. Na svoj krožnik si naložite več mesa, še posebej govejega, temne listnate zelenjave, fižola, oreškov in suhega sadja. Poleg tega si privoščite več hrane, ki vsebuje vitamin C. Izogibajte se mleku, kofeinu, preveč vlakninam in antacidom. Seveda zadnje ni potrebno, če pomanjkanja železa nimate. Na te simptome pa morajo biti pozornejši vegetarijanci, saj zelenjava vsebuje obliko železa, ki se težje vsrka; pomanjkanju so bolj izpostavljene tudi ženske, ker hkrati mesečno kri izgubljajo zaradi menstruacije, in še bolj najstnice, ki se še razvijajo in že zato potrebujejo več železa.

Železo lahko užijete s temno listnato zelenjavo.
Železo lahko užijete s temno listnato zelenjavo./ FOTO: iStock

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Frane Šajn
23.12.2017, 17:17:58
-7
ALI PA ŽELEZOVI OPILKI Z MEDOM IN MASLOM NA KRUHU!
David Rok Grega ...
23.12.2017, 12:39:57
+13
Nohti Stanje prstov na nogah in rokah zrcali zdajšnje in minulo stanje notranjih organov. V konicah prstov je veliko število živčnih končičev, s katerimi so nohti v tesnem stiku, zato vsaka večja sprememba v telesu pusti tudi sled na nohtih. Normalni nohti imajo gladko površino brez brazd in vdolbin, so rožnati in bleščeči. Polmeseci (lunice) morajo biti vidni; če jih ni, je to znak srčne nevroze, medtem ko pretirano velike lunice govorijo o nagnjenosti k težkim obolenjem srca. Rdeče konice prstov kažejo na dejavno izločanje presežka energije, do katerega pride zaradi čezmernega uživanja sladkorja, sadja, sokov, začimb, zaradi česar nastopijo motnje živčnih, dihalnih in razmnoževalnih funkcij. Pokanje nohtov je posledica izločanja presežka tekočin, sladkorja, sadja in sokov; kaže na motnje razmnoževalnih organov in njihovega delovanja. Vdolbinice na površini nohtov kažejo na neuravnoteženo prehrano in motnje prebavil. Brazde na nohtih nastanejo zaradi pretiranega uživanja soli in mineralov ali pa zaradi pomanjkanja beljakovin in maščob. Opozarjajo tudi na motnje v delovanju jeter, žolčnega mehurja, ledvic ali sečil. Vsak od petih prstov je povezan s posameznim organom v telesu. Otrdelost prstov je posledica pešanja energije v meridianih, povezanih s posameznimi prsti, in kaže na motnje delovanja organov, povezanih s posameznimi prsti. Tako je palec povezan z možgani in lobanjo, kazalec s pljuči, sredinec pripada tankemu črevesju, prstanec ledvicam in mezinec srcu. Bele pike na prstancu kažejo na kopičenje kalcija v ledvicah, na sredincu na kopičenje kalcija v črevesju, na kazalcu pa o nakopičenju kalcija v pljučih. Po ajurvedski diagnostiki vzdolžne črte na nohtih opozarjajo na slabo presnovo v prebavilih. Če so nohti vdolbeni kot žlica in konkavni, tako da lahko v njih stoji kapljica vode, je to znak pomanjkanja železa. Beli madeži in pike opozarjajo na pomanjkanje cinka ali kalcija. Bledi nohti so znak anemičnosti. Čezmerna rdečina nohtov je znak presežka rdečih krvnih zrnc ali eritrocitov. Rumeni nohti kažejo na oslabljeno delovanje jeter ali zlatenico. Modri nohti so znak motenj v delovanju srca in pljuč.
komir10
23.12.2017, 19:42:45
+3
NOVICE
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
ŠPORT
Pep: Izpad proti Tottenhamu bo bolel še nekaj časa
POP IN
'Kdo je pojedel vsa jajca?'
TV ODDAJE
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
VIZITA.SI
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
VIZITA.SI
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo