20.09.2018
LJ
26° / 15°
Česen Naturopatski nasveti za lažji prehod v jesen Telefon Kaj se zgodi, ko ves čas gledate v telefon? Starejši Kako ohraniti mlade možgane? Ana Klašnja Ana Klašnja razkrila, kako skrbi za vitko in zdravo telo

Peče? Boli? Preprečite neprijetno vnetje mehurja

Vsakič, ko greste na stranišče, čutite pekočo bolečino. Ves čas vas tišči na vodo. Lahko čutite tudi bolečino v križu, slabost in omotico. To so simptomi vnetja mehurja. A kar nekaj lahko storite, da ga preprečite, preden vam pokvari dan. Oziroma več dni.

Mehur
Preberite si, kako lahko vnetje mehurja preprečite. (Foto: Thinkstock)

1. Uživajte dovolj tekočine

To je res prvo pravilo. Kar nekaj bakterij, ki povzročajo vnetje, je namreč že v mehurju. In s tem, ko dovolj pijete in dovolj pogosto obiskujete stranišče, jih sproti izpirate in preprečujete, da bi se jih nabralo preveč.

2. Pomagate si lahko tudi s sokom iz brusnic

Nekaj študij je pokazalo, da brusnice vsebujejo snov, ki bakterijam preprečuje, da bi se oprijele mehurja. Tako vam lahko pomagajo preprečiti, da bi se v mehurju nabralo preveč bakterij. Vendar pa mora biti sok iz brusnic res kakovosten, da vsebuje dovolj te snovi, ki dejansko pomaga.

Vnetje mehurja večinoma prizadene ženske. Preberite si več še o eni pogosti ženski tegobi.

Brusnice
Brusnice vsebujejo snov, ki preprečuje, da bi se v mehurju nabralo preveč bakterij, ki povzročijo vnetje. (Foto: iStock)

3. Ne zadržujte vode

Ko morate na stranišče, če le lahko, pojdite. Ko urin v vašem mehurju stoji, namreč res stoji. To pa je idealno okolje za razmnoževanje bakterij. Ko ste na stranišču, tudi ne hitite. Izpraznite mehur do konca.

4. Na stranišče pojdite pred in po spolnem odnosu

Tudi spolni odnos lahko povzroči, da bakterije zaidejo v mehur. Zato je res pomembno po njem oditi na stranišče. Priporočljivo pa je to narediti tudi pred spolnim odnosom. Morda bo kdo rekel: kaj pa, če me ne tišči? Četudi mislite, da vas ne tišči, je v vašem mehurju zagotovo vsaj nekaj urina.

O vnetju mehurja smo se pogovarjali tudi z zdravnico prof. dr. Jelko Lindič, dr. med. Preberite si, kaj nam je povedala.

5. Preoblecite si mokra oblačila

Po kopanju si preoblecite mokre kopalke. Prav tako si preoblecite športna oblačila, ki so mokra po športni aktivnosti. Priporočljivo je še, da ne nosite pretesnih oblačil, saj ta prav tako ustvarjajo vlažno okolje, v katerem se bakterije lažje razmnožujejo. Da bi to preprečili, nosite tudi bombažno spodnje perilo. Ter ga ne perite s preveč odišavljenim pralnim praškom.

6. Izogibajte se kopelim, deodorantom, sredstvom za izpiranje nožnice

Namesto da si privoščite kopel, se raje oprhajte. Če pa ne morete brez kopeli, si jo pripravite brez zelo odišavljenih penečih sredstev. Prav tako si splovila ne umivajte z odišavljenim milom, ampak s čim nežnejšim. Lahko je glicerinsko. In ne uporabljajte nobenih deodorantov ali sredstev za izpiranje nožnice, saj vam prav nič ne koristijo, ampak le škodijo.

Športna oblačila
Po športni aktivnosti si preoblecite mokra oblačila. (Foto: iStock)
Prhanje
Raje se oprhajte, kot da bi si privoščili kopel. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
karamba34 16.08.2018 08:10:20
preprečite vnetje mehurja s seksom pet krat na dan.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Gobe

Radi nabirate gobe?

Uporabne povezave