17.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

Preprost način, da preprečite boleče okužbe sečil

Ženske, ki na dan popijejo 1,7 litrov vode, svoje tveganje za okužbo sečil zmanjšajo za kar polovico, je pokazala nova ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske, ker so pri njih okužbe sečil kar za tridesetkrat pogostejše kot pri moških.

Okužba sečil
Kako preprečiti neprijetno in bolečo okužbo? (Foto: iStock)

Če boste zaradi okužbe sečil obiskali zdravnika, vam bo najverjetneje svetoval, da od sedaj naprej preventivno pazite, da uživate dovolj vode. Vendar pa je študija medicinske fakultete univerze v Miamiju prva, ki je to, da uživanje dovolj vode preprečuje tveganje za okužbo sečil, tudi dokazala.

V študiji so sodelovale le ženske, saj so pri njih okužbe sečil v primerjavi z moškimi kar tridesetkrat pogostejše. Vzrok je krajša sečnica; to je izvodilo, prek katerega seč odteka iz mehurja. Zaradi tega lahko do mehurja lažje zaidejo bakterije od drugod.

Raziskovalci so eno leto spremljali 140 zdravih žensk, ki še niso vstopile v menopavzo, so pa imele v letu pred študijo vsaj tri okužbe sečil. Uradno je sicer okužba ponavljajoča, če se ponovi v manj kot šestih mesecih, ne pa, če se ponovi po več kot pol leta. 

Zaključek študije je bil, da so ženske, ki so uživale 1,7 litrov vode na dan, v primerjavi s tistimi, ki niso, imele za polovico manjše tveganje za okužbo sečil.

"Dobro je, da smo potrdili, da je bilo to, kar smo že prej svetovali, pravilno. Da je uživanje vode enostaven in varen način, da preprečimo okužbo, ki je neprijetna in boleča," je povedal dr. Thomas M. Hooton, vodja študije. Če uživamo dovolj tekočine, to izpira iz mehurja bakterije, ki so tja zašle.

Drug nasvet, ki ga je dobro upoštevati, da bi zmanjšali tveganje, pa je, da uriniramo pred in po vsakem spolnem odnosu, ter uporabljamo kondome.

Znaka okužbe sečil sta sicer: pekoče uriniranje in bolečina v spodnjem delu trebuha.

Še posebej morajo paziti, da ne dobijo okužbe, nosečnice, saj pri njih ta predstavlja tudi nevarnost za plod, tako da morajo, če posumijo, da imajo okužbo, takoj k zdravniku.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
Frane Šajn 15.10.2017 21:46:00
Drage punce no redno je treba polirat rov pa ne bo nobene skrbi več!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave