11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

Preprost nasvet, ki odpravlja slab zadah

Jutranje čiščenje jezika vam lahko pomaga, da se že takoj zjutraj znebite toksinov in bakterij na jeziku in tako poskrbite za svež dah skozi dan. Na to metodo prisega avstralska strokovnjakinja za hrano Jessica Sepel. Preverite zakaj.

Slab zadah
Jutranje čiščenje jezika vam lahko pomaga, da se že takoj zjutraj znebite toksinov in bakterij na jeziku in tako poskrbite za svež dah skozi dan. (Foto: iStock)

Čiščenje jezika je stara ajurvedska metoda, ki jo mnogi uporabljajo še danes. Med njimi tudi Jessica Sepel, ki pravi, da je to v resnici prva stvar, ki jo naredi zjutraj, ko se zbudi. ''Ena od prvih stvari, ki jih naredim takoj zjutraj, ko se zbudim je, da si očistim jezik,'' je zapisala na svojem blogu. ''Gre za staro ajurvedsko prakso, s katero odstranimo toksine, bakterije in odmrle celice z jezika. Čiščenje jezika odpre pore na jeziku in pomaga brbončicam, da spet delujejo optimalno. Prav tako ta metoda pomaga izboljšati prebavo. Jezik si vsako jutri očistim potem, spijem kozarec tople vode z nekaj kapljicami limone. Ta napitek mi pomaga spodbuditi prebavo in prebuditi telo.''

Jessica Sepel
''Ena od prvih stvari, ki jih naredim takoj zjutraj, ko se zbudim je, da si očistim jezik,'' je zapisala na svojem blogu avstralska nutricistka Jessica Sepel. (Foto: Instagram)

Ali metoda res deluje?

Da je metoda lahko učinkovita, je prepričan tudi zobozdravnik dr. Lewis Ehrlich, ki je za britanski Mail Online povedal, da zobna ščetka ni dovolj za ustno higieno. ''Podobno kot dlesni je tudi naš jezik odlično mesto, kjer lahko uspevajo bakterije. To prispeva tudi k slabemu zadahu. Prav zato lahko uporabite strgalo za jezik in si z njim učinkovito očistite jezik ter zmanjšate tveganje za slab zadah. Ker je jezik mehak, je pomembno, da pri tem uporabimo nekoliko trše materiale, kot je jeklo. Kljub temu je treba jezik postrgati nežno, da se izognemo poškodbam jezika in bolečini, ki bi se lahko ob tem pojavila,'' je dejal.

Za The Huffington Post pa je pred tem zobozdravnik dr. Peter Zilm z Univerze Adeleide povedal, da v resnici lahko čiščenje jezika uporabimo kot učinkovito metodo za zmanjševanje slabega zadaha. ''Na koncu koncev so bakterije v ustih tiste, ki so krive za slab zadah. S čiščenjem jezika jih učinkovito odstranimo v kratkem času,'' je dejal.

''V smislu toksinov in podobnih reči, pa čiščenje jezika verjetno ne bo imelo velikega vpliva na splošno zdravje ustne votline in telesa,'' je še dodal.

Čiščenje jezika je eden od štirih jutranjih ritualov nutricistke Jessice Sepel, ki si zjutraj vzame še čas za meditacijo, pri kateri dela globoke vdihe in izdihe v trebuh in si ponavlja pozitivne afirmacije. ''Takoj, ko se zbudim, se zavestno odločim, da ne bom najprej pogledala na telefon. Namesto tega si vzamem nekaj minut za globoko dihanje in osredotočanje. Nato si ponovim nekaj pozitivnih afirmacij, kot so: ''Rada se imam natanko takšno, kot sem'' ali pa: ''Hvaležna sem za vse oblije v mojem življenju''. To me spravi v dobro voljo in me poveže z občutkom hvaležnosti, ki ga nato nosim ves dan s seboj.''

Jezik
Zobozdravnik dr. Peter Zilm iz Univerze Adeleide povedal, da v resnici lahko čiščenje jezika uporabimo kot učinkovito metodo za zmanjševanje slabega zadaha. ''Na koncu koncev so bakterije v ustih tiste, ki so krive za slab zadah. S čiščenjem jezika jih učinkovito odstranimo v kratkem času,'' je dejal. (Foto: iStock)

Nato dan nadaljuje s pitjem tople vode z limone, čiščenjem jezika in zob. Sledi lahka vadba v obliki joge in nato kvaliteten zajtrk. ''Po zajtrku si privoščim kavo, ki si jo običajno osladim z mandljevim mlekom.'' Nato pa je pripravljena na nove izzive, ki jih prinaša nov dan.

Kakšni so pozitivni učinki čiščenja jezika?

- Odstranjuje toksine in bakterije z jezika.

- Pomaga odstraniti obloge z jezika.

- Pomaga odstraniti neprebavljene delce hrane z jezika.

- Izoboljša občutek za okus.

- Izboljšuje prebavo.

- Nežno stimulira notranje organe.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave