18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo samo in le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi še bilo dobro vedeti o velikonočni hrani?

Velikonočne jedi
Ste vedeli, da lahko izberete šunko, ki je bolj zdrava? (Foto: iStock)

Anja Pristavec
Pogovarjali smo se s prehransko strokovnjakinjo Anjo Pristavec. (Foto: osebni arhiv)

Med velikonočnimi jedmi je verjetno najbolj problematična šunka? Zakaj?

Običajne šunke vsebujejo natrijev nitrat. Iz nitratov nastanejo nitriti, ki v našem telesu tvorijo strupene nitrozamine, ki lahko povečujejo tveganje za razvoj raka. Šunke imajo dodane tudi aditive, ojačevalce okusov in barvila. Za zdravje je bolje kupiti šunko neposredno od kmeta. Pozanimajte se, da ne uporablja niti nitritne ali mesarske soli niti razsola. Taka šunka bo manj atraktivne barve, a ne bo vsebovala nepotrebnih aditivov.

Škodljiv učinek nitritov v telesu bo ublažilo tudi več vitamina C, ki je v citrusih ali zeleni listnati zelenjavi (peteršilj je še posebej pogosto spregledan vir vitamina C). Smiselno je šunko kombinirati tudi s hrano, ki vsebuje čim več vlaknin in antioksidantov. Vlaknine pomagajo odstranjevati strupe iz telesa. Antioksidanti pa pomagajo zmanjšati vpliv prostih radikalov na celice. Ne pozabite niti, da je priporočena količina mesa na teden od 300 do 600 gramov, pomembno pa je tudi preveriti poreklo mesa, ki ga uživamo.

Jajca so včasih veljala za problematična, danes pa ne več. Ali to pomeni, da si jih lahko ta vikend privoščimo brez slabe vesti?

Jajca so bila nedolgo nazaj po krivem na zatožni klopi zaradi holesterola. Danes vemo, da zaužit holesterol ne vpliva bistveno na raven holesterola v krvi, saj ga kar 75 odstotkov nastane v našem telesu. Če uživamo več s holesterolom bogate hrane, se v telesu celo tvori manj holesterola. Seveda to velja za zdrave posameznike! 

Sicer je jajca priporočljivo redno vključevati v svoj jedilnik. So odličen vir beljakovin. Vsebujejo tudi holin, ki je nujen za ohranjanje zdravja celičnih membran. Skupaj z lecitinom in vitamini B kompleksa, ki so ravno tako v jajcu, sodelujejo pri tvorbi acetilholina, ki pa je v telesu nujen za prenašanje električnih impulzov do možganov in živčnega sistema. Jajca vsebujejo tudi vitamin B12, ki je ključen za zdravje živčnih celic, možganov, tvorbo rdečih krvnih celic ter tudi pomaga izboljšati absorpcijo drugih vitaminov B kompleksa. Vsebujejo minerale jod, fosfor, selen in cink.

Velikonočni pirhi
Jajca so zdrava, a ne takrat, ko so izpostavljena oksidaciji. Preberite si, kdaj pride do tega. (Foto: iStock)

Priporočam, da jajca uživate tako, da rumenjak ostane tekoč, saj se tako ohranijo vse zdravju koristne dragocene sestavine in holesterol v njem ne oksidira. Ter da izbirate jajca z oznako 0 ali 1, saj so višje kakovosti od jajc z oznako 2 ali 3. Kokoši v baterijski reji namreč živijo v stresnih pogojih, zato je prehranska vrednost njihovih jajc slabša. Pozitivne učinke na zdravje pa ne moremo dobiti niti z jajci, ki so v testeninah, pecivih, piškotih … Kadar so sicer zelo zdrave snovi, ki jih vsebuje jajce, izpostavljene oksidaciji (kar se zgodi z visoko temperaturo in izpostavljenostjo zraku in svetlobi) dobimo oksidiran holesterol, ki je za nas škodljiv. Najbolje je uživati jajca, ki jih pripravimo sveža.

Koliko jajc si lahko torej privoščimo te dni?

Za zdravega posameznika dve ekološki jajci na dan ne predstavljata težav. Pomembno je seveda pogledati tudi kaj jemo poleg njih in zato na praznično mizo ne pozabite vključiti regrata, radiča in motovilca, ki so znanilci pomladi.

Kako pa je s potico?

Najbolje je pripraviti domačo, in sicer iz polnovredne moke, domačih orehov in jajc. Za sladilo uporabite nerafiniran sladkor, to je temen in zbit muscavado. Ali pa med, zmlete namočene datlje. Vključite cimet, ki telesu lahko malo pomaga pri regulaciji krvnega sladkorja.

In verjetno ne pretiravati s število kosov, ki si jih privoščimo?

Če vemo, da bomo praznično jedli le za praznike, tu ni omejitev. Kak kos več si lahko zagotovo privoščite, če ste fizično aktivni, sicer pa zmerno.

Motovilec
Velikonočni obroki bodo bolj zdravi, če vključite vanje spomladansko zelenjavo, kot je motovilec. (Foto: iStock)

Vsekakor pa je zdrav hren.

Hren deluje antiseptično, antibiotično, protirakavo in diuretično (pomaga odstranjevati vodo in z njo strupe s telesa). Priporočljivo ga je uživati v času prehladov, saj vsebuje precej vitamina C. Gorčično olje v njem deluje kot antibiotik in lahko preprečuje nastanek krvnih strdkov ter izboljšuje prekrvavljenost. Zaradi močno pekočega delovanja hren uživajte večkrat na dan po malem. Še posebej je koristen za ljudi z artritisom in protinom. 

Imate še kakšno priporočilo pred prihajajočim prazničnim vikendom?

Raje v enem obroku ne užijte naenkrat jajc in šunke in potice. Bolje je pojesti en obrok z jajci, en obrok s šunko, en obrok s potico. Jajca in šunko kombinirajte z zelenjavo in hrenom, najbolje sveže naribanim. Praznične jedi je, če skrbite za svoje zdravje, najbolje uživati tako, da polovico obroka predstavlja zelenjava. Ta dan užijte tudi dovolj vlaknin. Vsak dan je treba užiti nad 40 gramov vlaknin na dan. Za občutek – to količino dobimo s 100 grami ovsenih kosmičev (suha teža), dvemi jabolki, 200 grami zelja in 100 grami suhega fižola. In pijte dovolj vode. Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali nekaj dni jemo več, kot naše telo potrebuje. Ključno je, da je to le občasno, torej, ko so prazniki.

Hren
Hren deluje antiseptično, antibiotično, protirakavo in diuretično (pomaga odstranjevati vodo in z njo strupe s telesa). (Foto: iStock)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave