21.07.2018
LJ
27° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Vsakodnevno pitje zelenega, črnega ali rdečega oziroma oolong čaja zmanjša tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni za 50 odstotkov. Pri tistih, ki nosijo gen za Alzheimerjevo bolezen, pa celo za 86 odstotkov.

Možgani
Pomaga celo pri tistih, ki nosijo gen. (Foto: Thinkstock)

"Naša študija je pokazala, da lahko nekaj tako preprostega in poceni, kot je to, da dnevno v svoj dan vključimo pitje čaja, zmanjša tveganje, ki ga ima posameznik, da kasneje v življenju razvije kognitivne motnje," pove dr. Feng Lei z medicinske fakultete univerze v Singapurju, kjer so študijo opravili.

Starejši par
Takšna študija je zelo pomembna, ker trenutno še ne poznamo učinkovitega načina zdravljenja kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen. (Foto: Thinkstock)

Dvanajst let so spremljali 957 ljudi, ki so bili ob začetku študije stari 55 let ali več. Vsaki dve leti so preverili njihove kognitivne funkcije. Zbirali so tudi informacije o njihovem življenjskem slogu - o prehrani, fizični aktivnosti, socialnem življenju. Pa tudi o njihovih zdravstvenih težavah.

Takšna študija je zelo pomembna, ker trenutno še ne poznamo učinkovitega načina zdravljenja kognitivnih motenj, kot je Alzheimerjeva bolezen. Zaradi tega je toliko pomembneje poskrbeti za preventivo. Singapurski zdravnik še poudarja, da bi bilo zaradi tega treba narediti toliko več študij. Dobro bi bilo namreč odkriti čim več o tem, kako lahko preprečimo tako njihov pojav kot napredovanje.

Pri Alzheimerjevi bolezni bolnik izgublja spomin, se ne more več orientirati v času in prostoru ter počasi ne more več skrbeti zase. Alzheimerjeva bolezen je vzrok 60 odstotkov vseh demenc.

Zakaj pomaga čaj?

Študija je pokazala, da imajo zeleni, črni in rdeči ali oolong čaj isti učinek. Raziskovalci predvidevajo, da je ta posledica številnih snovi, ki so v čajnih lističih in delujejo protivnetno in antioksidantno. To očitno ščiti možgane pred poškodbami, ki povzročajo kognitivno nazadovanje. 

Študije je bila objavljena v zborniku The Journal of Nutrition, Health & Aging.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
ni_mi_vse_eno 18.12.2017 00:55:31
Konoplja pomaga, glej cannabis and alzheimer. Zato pa plačujemo odškodnino balkanskim bojevnikom, ki so preprodajali kokain in mečemo v zapore tiste, ki imajo med paradižnikom gojili tri sadike te zdravilne rastline.
 
murate 17.12.2017 16:13:18
alzhajmerjeva bolezen sploh ni slaba,še posebno pri debelih moških prav pride ko si ga po lulanju brez težav otrese.Je pa tudi boljše da kozarček vina malo poliješ,kot ,da ga zaradi pozabljivosti pustiš nedotaknjenega na mizi ali šanku.Leta prinesejo marsikaj ...
Mladen sir 17.12.2017 09:56:35
V mojem primeru je študija pokazala da potrebujem dobrega odvetnika ,ker ste delali par let raziskave na meni nedovoljeno in me mantrali .To je resnica bodo pač sosedi šli za zapahe del zravnikov med.sest pa odpoved ali zapor....
24pišancov 17.12.2017 13:06:39
Ti potrebuješ psihiatra
Mladen sir 17.12.2017 14:16:51
Prvo kot prvo me ne moreš ocenjevat,če me osebno ne poznaš. Jaz ne potrebujem psh ,če pa resnica koga boli da je objavlena pa zaradi mene lahko gre sam v zapor pa mu tja pošljemo PSH.Sigurnu se ne bo skrival doma v priporu.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave