25.04.2018
LJ
25° / 12°
Tekaška poškodba To vodi v tekaške poškodbe Molekula Strokovnjaki so enotni – to je molekula prihodnosti Trebuh Do vitkega pasu povsem neinvazivno Deklica Narobe so ji prišili nogo, da bi znova lahko plesala

Preprosto se znebite pigmentnih lis. Ne bi verjeli, kaj lahko pomaga

Starostne pege so rjave in črne pigmentne spremembe, ki se pojavijo na koži. Razlikujejo se po velikosti, najpogosteje pa se pojavijo na obrazu, rokah in ramenih – področjih, ki so najbolj izpostavljena sončnim žarkom. Preverite, kako se jih znebiti na naraven način.

Pigmentne lise
(Foto: iStockphoto)

Morda mislite, da imajo starostne pege le ljudje, ki so starejši od 50 let, a lahko se pojavijo že pri mlajših odraslih. Še posebej pri ljudeh, ki veliko časa preživijo na soncu.

Kaj povzroča starostne pege?

Starostne pege povzroča dolgoletna izpostavljenost ultravijolični svetlobi, ki smo ji izpostavljeni s sončenjem ali uporabo solarija. Pigment v zgornji plasti kože, ki naši koži daje normalno barvo, se imenuje melanin. Ko pride v stik z UV žarki, ti spodbudijo proizvodnjo melanina, zaradi česar dobimo temnejšo polt. Na ta način koža zaščiti globolje plasti kože pred poškodbami zaradi UV žarkov. Starostne pege pa se pojavijo na področjih kože, ki so bili redno in dolgotrajno izpostavljeni soncu, saj je na teh področjih proizvodnja melanina še posebej visoka.

Kako se je torej najbolje boriti proti starostnim pegam?

Najpomembnejša je redna zaščita pred soncem. Starostne pege se lahko razvijejo pri vsakomur, a ljudje, ki imajo bolj svetlo kožo, so bolj nagnjeni k pojavu temnih lis na koži. Hkrati tudi tisti, ki so imeli že večkrat hude opekline zaradi sonca.

Starostne pege same po sebi sicer niso še bolezenske, lahko pa se na poškodovani koži razvije kožni rak melanom. Če opazite naslednje znake, se posvetujte z zdravnikom:

- Močno temno pigmentirano znamenje, ki se je pojavilo na novo ali se spreminja.
- Znamenje spremina obliko in velikost.
- Znamenje ima nepravilne meje.
- Znamenje je različnih barv.
- Spremlja ga srbečica, rdečica, oteklina ali krvavitev.

V vseh teh primerih se vsekakor oglasite pri zdravniku, saj vam lahko zgodnje odkritje kožnega raka reši življenje. Teh sprememb nikar ne zdravite z domačimi pripravki. Obiščite zdravnika.

Melanom
Teh sprememb nikar ne zdravite z domačimi pripravki. Obiščite zdravnika. (Foto: Združenje slovenskih dermatovenerologov)

Domače zdravilo za starostne pege

Če boste obiskali dermatologa, vam lahko za starostne pege predpiše tudi zdravila, kot so belilne kreme, lasersko terapijo, zamrzovanje, dermabrazijo ali kemični pilig. Lahko pa poskusite tudi z naravnimi domačimi pripravki.

Jabolčni kis
Mešanico jabolčnega kisa in soka čebule nanesite na področja, ki so bolj pigmentirana. (Foto: Thinkstock)

Dr. Doug Willen, avtor knjige Quantum Paleo, priporoča, da si pripravite posebno razstopino za odstranjevanje starostnih peg. Zmešajte domač jabolčni kis in sok čebule. Ja, prav ste slišali. Čebula vsebuje številne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu. Druga sestavina v tem domačem zvarku – jabolčni kis, pa vsebuje alfahidroksi kislino, ki pomaga odstraniti odmrlo kožo in s tem odkriti zdravo kožo pod njo. Mnogi ta pripravek uporabljajo tudi za ohranjanje naravnega sijaja kože.

Priprava:

- Vzemite svežo čebulo in jo narežite.
- Čebulo nato strite v terilniku, da se izloči sok čebule.
- Čebulo nato dajte v mešalnik in dodajte polovico skodelice jabolčnega kisa.
- Dobro zmešajte.
- V mešanico pomočite bombažno palčko za čiščenje ušes in jo nanesite na področja, kjer imate starostne pege.

Ko uporabite mešanico, jo zaprite v neprodušno posodo, da ne bi oksidirala, in hranite v hladilniku. Če je mešanica dobro zaprta, bo čebula ohranila svoje zdravilne snovi, ki pomagajo odstranjevati starostne pege. Naslednji dan vajo ponovite in znova nanesite mešanico na pege. Domač pripravek bo ohranil zdravilne lastnosti približno 3 dni, nato pripravite novega. S postopkom vztrajajte približno mesec dni in takrat se bodo pojavili prvi rezultati.

Roke
(Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
Frane Šajn 10.04.2017 14:30:23
Ja za vsako baljezen raste ena rošca na tem svet!
Bibosan 10.04.2017 18:15:03
Al pa čebula
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cvetni prah

Se spopadate z alergijo na cvetni prah?

Uporabne povezave