17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo

Presenetljivo je, na kaj vpliva to, da imate preveč kilogramov

Odvečna teža poveča tveganje, da bi imeli težave s srcem, je pokazala švedska študija. Ljudje s prekomerno težo, ki so to izgubili, so imeli namreč za kar polovico manjše tveganje za odpoved srca. In sicer so kilograme izgubili z operacijo.

Prekomerna teža
Po izgubi odvečnih kilogramov so imeli za kar polovico manjše tveganje za odpoved srca. (Foto: Thinkstock)

Kako pomembno je izgubiti odvečne kilograme, je pokazala študija, ki so jo izvedli na univerzi Uppsala na Švedskem. "Bili smo presenečeni, kako velika je razlika v tveganju za odpoved srca," je povedal njen avtor dr. Johan Sundstrom.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je vsakih 10 izgubljenih kilogramov pomenilo za kar 23 odstotkov manjše tveganje za odpoved srca.

Tiste, ki so kilograme izgubili z operacijo so primerjali s tistimi, ki so se trudili kilograme izgubiti z dieto. Takšna razlika med njimi je bila verjetno, ker so prvi v primerjavi z drugimi izgubili več kilogramov. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je vsakih 10 izgubljenih kilogramov pomenilo za kar 23 odstotkov manjše tveganje za odpoved srca. Odvečna teža resnično vpliva na zdravje.

Študija je analizirala podatke 25.805 prekomerno težkih, ki so imeli operacijo obvoda želodca. Primerjali so jih z 13.701 pacienti, ki so bili na dietah z manj kalorijami. Ko so jih začeli spremljati, so bili stari okrog 41 let. Spremljali so jih štiri leta in ugotovili, da je bilo pri pacientih, ki so shujšali z operacijo, za 46 odstotkov manj možnosti, da se jim zgodi odpoved srca.

Tisti, ki so imeli operacijo, so namreč v povprečju v enem letu izgubili za 18,8 kilogramov več kot tisti, ki so poskušali shujšati s prehrano in telovadbo. Seveda je za uspeh operacije treba hkrati spremeniti življenjski slog. Ampak takšna razlika v tveganju za odpoved srca se je pojavila, ker so tisti z operacijo uspešneje hujšali; po dveh letih so izgubili za 22,6 kilogramov več. 

To ni prva študija, ki je pokazala, da prekomerna teža lahko povzroči težave s srcem. Je pa pozitivna novica, da v primeru, da shujšamo, močno zmanjšamo tveganje za bolezni in prezgodnjo smrt. 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
tedoVV2CHmedo 19.03.2017 19:48:32
Večina člankov na proplusovih podstraneh Vizita, Moški svet, Zadovoljna... vsebuje isto: da so lepe in zdrave ženske samo tiste, ki so suhe. Da napišem kot je rekel Analdo: FODA SE!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave