Priljubljeno živilo lahko prepreči kognitivno upočasnitev
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Priljubljeno živilo lahko prepreči kognitivno upočasnitev

15.03.2019, 13:24
0

Gobe naj bi bile živilo, ki lahko poskrbi, da naši možgani dlje ostanejo zdravi. Njihovo uživanje naj bi namreč preprečevalo pojav kognitivne upočasnitve. To pomeni slabše sposobnosti mišljenja, pomenjenja, reševanja težav … Slabše ima človek tudi sposobnosti osredotočanja, težje se znajde v prostoru … Kognitivna upočasnitev ni ravno bolezen, je pa skupek simptomov, ki zagotovo otežijo življenje.

Gobe vsebujejo aminokislino, ki očitno lahko pomaga preprečiti kognitivno upočasnitev. Pri ljudeh, ki so imeli to stanje, jo je v krvi namreč bilo zelo malo.
Gobe vsebujejo aminokislino, ki očitno lahko pomaga preprečiti kognitivno upočasnitev. Pri ljudeh, ki so imeli to stanje, jo je v krvi namreč bilo zelo malo./ FOTO: Dreamstime

Ljudje, ki jih s staranjem prizadene kognitivna upočasnitev, imajo tudi večje tveganje za demenco. To pa je bolezen možganov, za katero še vedno nimamo zdravila. Pomeni, da se sčasoma ničesar več ne zavedamo in nismo več sposobni skrbeti zase. Ker ni zdravila, je toliko pomembneje, da skrbimo za preventivo. In strokovnjaki so ugotovili, da je preventiva zdrav življenjski slog, kar pomeni tako zdravo prehrano kot gibanje kot to, da v življenju nimamo preveč stresa.

Eno od živil, s katerim lahko poskrbimo za bolj zdrave možgane, so očitno tudi pri nas priljubljene gobe. V študiji, ki so jo izvedli na univerzi v Singapurju, so sicer ugotovili, da zmanjša tveganje za pojav kognitivne upočasnitve 300 gramov ali več gob na teden. A menijo, da tudi manjša količina zagotovo pripomore k temu, da naši možgani čim dlje dobro delujejo.

Dolgo je veljalo za normalno, da ljudje s staranjem čedalje bolj pozabljajo, se ne morejo več ničesar novega naučiti … Toda raziskave so pokazale, da se vsi ljudje ne starajo enako. Nekateri zelo dolgo ohranijo odlične kognitivne pa tudi fizične sposobnosti. A kako? Tako da jih ves čas negujejo. Tisto, kar uporabljamo, ne izgine. In ugotovili so tudi, da se starostniki lahko naučijo česar koli novega. Le malo več časa potrebujejo kot mladi. Še več – starejši ljudje so v nečem celo boljši od mladih. In sicer pri iskanju rešitve, ko je potrebno zelo kompleksno razmišljanje, pri katerem je treba uporabljati še čustva (denimo empatijo). Zato pa so včasih ljudstva po nasvet šla k najstarejšim pripadnikom.

Kaj jesti na prehodu v pomlad?
PREBERI ŠE
Kaj jesti na prehodu v pomlad?

V študijah se je za blagodejno izkazalo uživanje 300 gramov gob na teden. A strokovnjaki menijo, da tudi manjše količine zagotovo pridonesejo k bolj zdravim možganom.
V študijah se je za blagodejno izkazalo uživanje 300 gramov gob na teden. A strokovnjaki menijo, da tudi manjše količine zagotovo pridonesejo k bolj zdravim možganom./ FOTO: Dreamstime

V Singapurju so ugotovili, da nam uživanje gob koristi zaradi aminokisline, ki jo te vsebujejo. Te naše telo ne more proizvesti, zato jo moramo užiti s hrano. In ljudje, ki imajo kognitivno upočasnitev, imajo v krvi izredno nizke ravni te aminokisline.

V študiji je sicer sodelovali več kot 600 ljudi, ki so bili starejši od 60 let. Šest let so spremljali njihovo prehrano in zdravje. S testiranji so preverili stanje njihovih možganov.

Tisti, ki so jedli 300 gramov ali več gob na teden, so imeli kar za 50 odstotkov manjše tveganje za kognitivno upočasnitev. So bili pa še strokovnjaki presenečeni, da ima ena snov lahko tolikšen vpliv na stanje možganov.

Seveda ni dobro, če se zanašamo le na gobe ali če z njihovim uživanjem pretiravamo. Vključimo jih v svojo prehrano kot tudi vsa druga zdrava živila. Zdravo prehranjevanje pomeni, da posegamo po najrazličnejši zdravi hrani. Le tako bomo dobili vsa hranila, ki jih telo potrebuje.

Ljudje, ki imajo kognitivno upočasnitev, sicer še vedno lahko skrbijo sami zase. A danes, ko dosegamo vse višje starosti, je zagotovo cilj vseh nas, da se postaramo čim bolj zdravi in v čim boljšem stanju. Le tako bomo namreč še naprej lahko živeli kakovostno in polno.

Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje
PREBERI ŠE
Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Čim bolj je neka družba pokvarjena, tem več ...
ŠPORT
Liverpool z zmago v Cardiffu znova skočil na vrh, ...
POP IN
15 minut pred koncem izziva jima je šlo vse narobe
TV ODDAJE
15 minut pred koncem izziva jima je šlo vse narobe
VIZITA.SI
Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
OKUSNO.JE
10 minut za izvrsten namaz!
ZADOVOLJNA.SI
Princesa Diana: Ko sem prišla iz bolnice, sem ...
MOSKISVET.COM
Tako na dopustu uživa vroča Lindsey Vonn
BIBALEZE.SI
Priljubljenost iz dneva v dan narašča
CEKIN.SI
Policija opozarja: previdno, če v reži bankomata ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Nika Zorjan živi svoje sanje