22.07.2018
LJ
26° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Razkrivamo, kdaj je najboljši čas za uživanje kruha

Čeprav je dolgo veljalo, da je najbolj primeren čas, da ogljikove hidrate, kot je kruh, uživamo zgodaj zjutraj za zajtrk, je 'televizijski zdravnik' Michael Mosley prepričan, da smo se do sedaj motili. Njegov nasvet vas bo zagotovo presenetil.

Kruh
A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj. (Foto: iStock)

Britanskemu novinarju Michaelu Mosleyu pravijo kar 'televizijski zdravnik', saj že vrsto let vodi oddaje, ki osveščajo o zdravem življenjskem slogu. Mosley je pred kratkim presenetil z izjavo, da je bolje, da jemo testenine za večerjo kot toast za zajtrk.

Michael Mosley
'Televizijski zdravnik' Mosley je pred kratkim presenetil z izjavo, da je bolje, da jemo testenine za večerjo kot toast za zajtrk.

Dejal je, da smo se do sedaj motili, ko smo mislili, da moramo ogljikove hidrate uživati predvsem zjutraj, če želimo izgubiti odvečne kilograme ali vzdrževati zdravo telesno težo. Kot pravi, je najboljši čas za uživanje te skupine živil, med katere spadajo tudi kruh, žita, krompir, testenine, zelenjava, sadje, večer.

Strokovnjaki so pred tem trdili, da moramo ogljikove hidrate uživati v začetku dneva, da ima telo več časa, da pokuri glukozo, ki se sprošča ob uživanju ogljikovih hidratov. Če tega ne bi storili, bi prišlo do povišanja inzulina, da bi telo znova uravnalo normalen nivo krvnega sladkorja. Povišanje inzulina pa vodi do dodatnega shranjevanja sladkorja iz ogljikovih hidratov v obliki maščobe, kar povzroča, da se ljudje zredijo.

A nova študija, ki jo je BBC-jev novinar izvajal v sodelovanju z Univerzo Surrey, je pokazala, da uživanje ogljikovih hidratov zvečer povzroča manj dramatični vzpon in padec krvnega sladkorja, kot če ogljikove hidrate uživamo zgodaj zjutraj. Mosley namesto tega svetuje, da ljudje pri vsakem obroku pojedo nekaj ogljikovih hidratov, a naj ne pretiravajo z velikostmi obroka.

Testenine
Med ogljikove hidrate spadajo tudi testenine. (Foto: iStock)

Kako je potekala raziskava?

Mosley je skupaj z raziskovalci iz Univerze Surrey zdravim prostovoljcem zastavljal vprašanja o njihovih navadah prehranjevanja in ali večino ogljikovih hidratov pojedo zjutraj ali zvečer. Vsi udeleženci študije so vsak dan pojedli približno enako količino ogljikovih hidratov iz virov, kot so kruh, testenine in zelenjava.

V prvih petih dneh so pojedli večino te hrane za zajtrk, nato pa so pet dni jedli normalno in nato prešli na uživanje večine ogljikovih hidratov za večerjo. Raziskovalci so ves čas spremljali nivo krvnega sladjkorja udeležencev v raziskavi.

Kruh
Ko uživate kruh, izbirajte polnovrednega, ki manj vpliva na nihanje krvnega sladkorja. (Foto: iStock)

Rezultati?

Pokazalo se je, da je kombinacija nizke vsebnosti ogljikovih hidratov za zajtrk in visoke vsebnosti ogljikovih hidratov za večerjo pri ljudeh krvni sladkor v povprečju dvignila za 10,4 enot. Medtem ko uživanje ogljikovih hidratov za zajtrk in manj te skupine za večerjo za 15,9 enot. Znanstveniki Univerze Sureey sedaj nameravajo ponoviti eksperiment v večji študiji, ki bo bolj reprezentivna.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 5
nanka1 22.01.2018 20:35:05
kr neki
 
spetslabdan 22.01.2018 08:40:38
koliko strokovnih ljudi bi ostalo brez službe če bi zmanjkalo debeluharjev
 
spetslabdan 22.01.2018 08:39:15
pa puste ljudi da se najejo do sitega,naj koga raznese od hrane bo vsaj kaj za pisat o neumnih ljudeh.
 
exdetektiv 22.01.2018 08:31:07
Sajte te raziskave si nekam utaknit.....
exdetektiv 22.01.2018 08:33:57
D na začetku stavka
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave