18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Razkrivamo mite o prehrani

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Rdeče meso
Nepredelano rdeče meso lahko uživamo, a zmerno. (Foto: Thinkstock)

"Vse največje svetovne organizacije pravzaprav svetujejo, da meso uživamo v zmernih količinah," še poudari prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "To pomeni, da pojemo od 300 do 600 gramov mesa na teden. Jedli naj bi ga torej le približno dvakrat na teden." Čeprav si lahko kdaj privoščimo tudi rdeče meso, je bolje, da se večkrat odločimo za belo meso in ribe.

"Sicer pa so vse pogostejša priporočila, da živalske beljakovine nadomeščamo z rastlinskimi. Najdemo jih v stročnicah (fižol, leča, čičerika, bob ...) pa tudi v oreščkih (orehi, mandlji, lešniki ...)."

Predelane mesnine
Predelanim mesninam pa bi se bilo bolje povsem odreči. Naj bodo nekaj, kar si privoščite le ob posebnih priložnostih. (Foto: Thinkstock)

V zadnjih letih se je količina raziskav o vplivu mesa na zdravje močno povečala, pove Cepuševa. "Na Švedskem so tako pod drobnogled vzeli 4700 ljudi, ki so sodelovali v 15 različnih študijah med leti 1966 in 2006. Prišli so do zaključka, da je uživanje 30 gramov predelanih mesnin na dan povezano s 15 do 38 odstotkov večjim tveganjem za raka na želodcu."

Leta 2007 je Ameriški inštitut za raziskave rakavih obolenj (American Institute for Cancer Research) pregledal več kot 7000 študij, ki so iskale povezavo med rakom in predelanimi mesninami. "Pokazalo se je, da se je za vsakih 50 gramov zaužitih predelanih mesnin na dan možnost za obolelost z rakom v povprečju povečala za 21 odstotkov."

Leta 2009 je tudi Nacionalni inštitut za rakava obolenja (National Cancer Institute) v ZDA razkril rezultate študije, ki je trajala 10 let, v njej pa je sodelovalo okoli 550.000 ljudi. "Tisti, ki so jedli največ predelanih mesnin, kar je bilo okoli 22 gramov na dan, so imeli spet večje tveganje za prezgodnjo smrt."

Na teden lahko pojeste od 300 do 600 gramov mesa, kar pomeni, da ga lahko jeste dvakrat na teden.

To je le nekaj študij, ki kažejo, da se je predelanim mesninam res bolje odreči. Vendar pa njihova težava ni le, da so največkrat iz rdečega mesa, pri katerem je zaskrbljujoča visoka vsebnost nasičenih maščob. "Predelane mesnine so mnogo hujše, ker so slabše kakovosti, vsebujejo manj mesa pa več aditivov. Ti poskrbijo za barvo, aromo, zavirajo razvoj bakterij ... Ker lahko v večjih količinah škodujejo našemu zdravju, morajo biti vedno vsi zapisani na deklaraciji. A nekateri so res nepotrebni. Fosfate denimo proizvajalci dodajajo, ker so emulgator, zaradi česar lahko povečajo količino vode v izdelku. Tako se poveča njegov volumen in ga lahko prodajajo dražje. Po drugi strani se mesnim izdelkom dodaja tudi askorbinska E300 kislina ali vitamin C, ki pa velja za varen aditiv."

A tudi nepredelanega mesa je bolje ne pojesti več, kot je priporočeno. "Če ga bomo uživali več, se znanstveniki danes večinoma strinjajo, da bomo spet v večji nevarnosti za srčno-žilne bolezni in raka. Če ga že uživamo preveč, zato poskušajmo ta slab vpliv omiliti vsaj tako, da redno uživamo vlaknine. To pomeni, da poleg zrezka pojemo zelenjavno juho, zelenjavno prilogo in solato. Če uživamo preveč mesa, je poleg tega res bolje, da rdeče meso zamenjamo z belim."

Preberite si več o tem, kako pravilno kombinirati živila.

Meso
Največkrat posezite po belem mesu in ribah, občasno pa si lahko privoščite tudi rdeče meso. (Foto: Thinkstock)
Zelenjava
Če uživate preveč mesa, to nekoliko uravnotežite vsaj tako, da ga kombinirate z zelenjavno prilogo. (Foto: Thinkstock)

V mesu je sicer tudi kar nekaj hranil, ki nam koristijo. "Je odličen vir beljakovin. Če uživamo meso v priporočenih količinah, nam ni potrebno skrbeti, da bi nam teh primanjkovalo. Vsebuje tudi vitamine skupine B ter minerale, kot so železo, baker, cink, mangan. Ker lahko železo iz rastlinske hrane telo izkorišča slabše kot iz živalske, je prav rdeče meso še posebej dober vir železa, če nam tega minerala primanjkuje. Poleg tega železo iz mesa poveča zmožnost telesa, da izkoristi železo iz druge hrane. Če ste slabokrvni, je zato dober obrok denimo 100 gramov govejega mesa, špinača za prilogo, zelena solata s stročnicami in limonada z melaso. Telo železo potrebuje za rdeče krvničke, ki po krvi prenašajo kisik. Če je tega premalo, se slabše počutimo, smo utrujeni, imamo težave z učenjem ... Podobno lahko telo bolje izkoristi tudi cink iz mesa. Ta pa je potreben za izgradnjo mišic, za imunski sistem, za zdrave možgane. Razpoložljivost cinka iz rastlinskih virov je manjša, ker je pogosto hkrati prisotna fitinska kislina."

Meso, tudi rdeče, je torej občasno zdravo zaužiti, a v primernih količinah. "Sama priporočam, da ga ne uživate več kot dvakrat tedensko, v količini po 100 gramov na obrok. Predelane mesnine pa le ob posebnih priložnostih." Po drugi strani nutricistka meni, da je tudi ustrezno načrtovana vegetarijanska prehrana povsem sprejemljiv način prehranjevanja. "Če opustite meso, le pazite, da iz rastlinskih virov zaužijete dovolj beljakovin, vitaminov B, cinka in železa. Dober vir železa je tako tudi melasa, vitamini skupine B so v polnozrnatih izdelkih, cink je v stročnicah in oreških."

Izvejte več še o glikemičnem indeksu.

Stročnice
Živalske beljakovine lahko nadomeščamo z rastlinskimi, ki jih najdemo v stročnicah. (Foto: Thinkstock)
Oreščki
Beljakovine zaužijemo tudi z oreščki. V njih pa je še cink. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
mmickica 09.11.2018 12:03:05
Kaj pa plastika v ribah in morskih sadežih? In večje ribe, kot na primer tuna, vsebujejo tudi precej težkih kovin. Kako je s tem? Sama imam sicer zelo rada ribe in jih tudi zelo pogosto uživam, najmanj 2x na teden, ampak se vedno bolj sprašujem, ali je to sploh zdravo!
 
santadiabla 09.11.2018 10:21:11
Meso in nasploh živalaski izdelki niso le nezdravi za naše telo, ampak tudi za okolje. Najboljša in najbolj etična prehrana je polnovredna rastlinska prehrana
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave