16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt

Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Rdeče meso
Redno uživanje rdečega mesa namreč poviša nivo kemikalij, ki povzročajo srčno-žilne bolezni za desetkrat, je pokazala nova študija raziskovalcev Klinike Cleveland. (Foto: iStock)

Bolezni srca in ožilja so še vedno ubijalec številka ena na svetu. Veljajo za bolezni, ki privedejo do največ smrti na svetu. Rdeče meso, kot so govedina, jagnjetina in svinjina, so dober vir beljakovin, vitaminov in mineralov in so lahko pomemben del uravnotežene prehrane. A uživanje veliko rdečega, še posebej predelanega mesa, lahko poveča tveganje za raka debelega črevesa in kot kaže za bolezni srca in ožilja.

Hamburger
Priporočeno je, da ljudje, ki pojedo več kot 90 gramov rdečega in predelanega mesa (klobase, hamburgerji, slanina) na dan zmanjšajo količino na 70 gramov.  (Foto: iStock)

Redno uživanje rdečega mesa namreč poviša nivo kemikalij, ki povzročajo srčno-žilne bolezni za desetkrat, je pokazala nova študija raziskovalcev Klinike Cleveland. Organska spojina, imenovana TMAO (trimetilamin N-oksid), se proizvaja med prebavo rdečega mesa v črevesju. Visok nivo te spojine v telesu pa je povezan s povišanim tveganjem za kap, srčni infarkt in prezgodnjo smrt. Študija strokovnjakov je prva te vrste, ki je uspela dokazati, da se nivo spojin TMAO v telesu ljudi, ki so jedli vsak dan rdeče meso, poviša v samo mesecu dni. V nekaterih primerih se je nivo povišal za kar desetkrat v primerjavi s kontrolno skupino, kjer so udeleženci raziskave jedli belo meso ali vegetarijanske obroke.

Preberite še: Rdeče meso: zdravo ali ne?

Dr. Stanley Hazen, direktor Klinike Cleveland, je pojasnil: ''To je prva študija po našem vedenju, ki je pokazala, da odvisno od hrane (ne le vode in soli) lahko pride do spremembe, kako učinkovito ledvice izločajo določene sestavine. Danes že vemo, da življenjski slog ključno vpliva na zdravje srca in ožilja in naša nova odkritja dajejo jasen dokaz, da lahko sprememba prehrane učinkovito zniža nivo TMAO v telesu in bistveno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.''

TMAO spojine se proizvajajo, ko bakterije v črevesu presnavljajo holin, lecitin in karnitin - snovi, s katerimi so bogati živalski proizvodi, kot so rdeče meso ali jetra.

Študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji European Heart Journal, je bila osnovana na vzorcih urina in krvi, ki so jih odvzeli 113 ljudem v raziskavi. Ljudi so razdelili v tri skupine in jim dajali tri različne jedilnike, kjer je v prvem v 25 odstotkih prevladovalo rdeče meso, v drugem belo meso in v tretjem zelenjava. Po mesecu dni se je pokazalo, da je imela skupina ljudi, ki je pretežno uživala rdeče meso, očitno višji nivo TMAO kot preostali dve skupini. Ekipa ameriških strokovnjakov je bila presenečena nad velikostjo odstopanja.  

Zamašene arterije
Zamašene žile - ateroskleroza. Bolezni srca in ožilja so še vedno ubijalec številka ena na svetu. (Foto: iStock)

Dr. Hazen pojasnjuje, da je rdeče meso povišalo nivo TMAO, kar je povezano z razvojem otrdelosti arterij ali aterosklerozo in drugimi boleznimi srca. Njegovo predhodno delo je bilo povezano s testiranjem TMAO, ki je vodilo do klinične uporabe tega označevalca kot tveganja za bolezni srca in ožilja po vsem svetu.

Medtem je druga študija iste ekipe, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Clinical Investigation, pokazala, da lahko zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni s preprečevanjem, da bi se holin v črevesu pretvoril v TMAO. To bi že kmalu lahko dosegli z novimi zdravili, ki bi  'zmotila' mikrobne poti, preko katerih se holin pretvarja v TMAO. Nova zdravila bi lahko proizvedli že v začetki naslednjega leta in jih kmalu pričeli široko uporabljati za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter razvoj krvnih strdkov.

Če ste velik ljubitelj rdečega mesa, se temu seveda ni treba odpovedati. To ni niti priporočljivo, a pomembna je količina. Priporočeno je, da ljudje, ki pojedo več kot 90 gramov rdečega in predelanega mesa (klobase, hamburgerji, slanina) na dan, zmanjšajo količino na 70 gramov. 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
dusan72 12.12.2018 01:32:06
Spet bombastičen naslov. Samo ena porcija na dan... in potem v nadaljevanju, da je rdeče meso del uravnotežene prehrane... Skrajšano... NIHČE ne bo umrl, če si bo parkrat na mesec privoščil svinjino, govedino… Kdor pa vsak dan žre isto, pa verjetno ve, da si bolj škodi kot koristi. Pa po mojem tudi, če vsak dan samo jabolka natepava.
dusan72 12.12.2018 01:31:49
Spet bombastičen naslov. Samo ena porcija na dan... in potem v nadaljevanju, da je rdeče meso del uravnotežene prehrane... Skrajšano... NIHČE ne bo umrl, če si bo parkrat na mesec privoščil svinjino, govedino… Kdor pa vsak dan žre isto, pa verjetno ve, da si bolj škodi kot koristi. Pa pomojem tudi, če vsak dan samo jabolka natepava.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave