18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Še en razlog za več spolnosti

Spolno aktivni pari imajo boljši spomin kot pari, ki imajo le redko spolne odnose, je pokazala nova raziskava avstralskih strokovnjakov. Spolnost spodbuja spomin, ker stimulira rast nevronov v predelu možganov, imenovanem hipokampus.

Seks
Pokazalo se je, da tisti, ki so imeli pogostejše spolne odnose in čustveno boljše odnose s svojim partnerjem, so imeli tudi boljše rezultate na testih spomina. (Foto: iStock)

Kvalitetna spolnost v dobrem partnerskem odnosu ima številne dobre učinke na naše zdravje. Strokovnjaki so že odkrili, da se med seksom sproščajo hormoni sreče, zaradi česar se izboljšuje razpoloženje in spolnost lahko deluje kot nekakšen antidepresiv. Študija Univerze Queens v Belfastu je pokazala, da spolni odnosi trikrat na teden zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt, saj delujejo na naše srce in ožilje tako kot telovadba. Druga študija je pokazala, da izboljšujejo imunsko odpornost, zaradi česar boste manj podvrženi gripi in prehladom. Pa da daljšajo življenje. Pokazalo tudi se je, da imajo moški, ki seksajo manj kot enkrat na mesec, dvakrat večje tveganje, da umrejo prej kot tisti, ki seksajo dvakrat na teden. Škotska študija je pokazala, da spolnost znižuje nivo stresa in uravnava krvni pritisk.

Nova študija strokovnjakov z Univerze Wollongong v Avstraliji pa je pokazala, da se spolno aktivni pari v srednjih letih bolje izkažejo na testih spomina kot pari, ki nimajo rednih spolnih odnosov. Raziskava je vključevala več kot 6000 odraslih, starih 50 let in več, ki so jih spremljali vse od njihovih navad prehranjevanja, vzorcev spanja in drugih navad. Vprašalnik je vključeval tudi podatke o tem, kako pogosto se poljubljajo, objemajo, dotikajo, imajo spolne odnose, poleg tega tudi vrsto testov spomina. Pokazalo se je, da so tisti, ki so imeli pogostejše spolne odnose in čustveno boljše odnose s svojim partnerjem, imeli tudi boljše rezultate na testih spomina. Kljub temu je bil ta učinek le začasen. Z leti se je zmanjšal in v starosti ni bilo več pomembne povezave med spolnostjo in spominom.

Preberite še: Svoje najboljše orgazme boste doživeli po tej starosti

Raziskovalci so dejali, da je ta študija in nekatere druge študije, ki so jih izvajali na miših, pokazala, da spolnost lahko izboljša spomin, predvsem ker spodbuja rast nevronov v hipokampusu - predelu možganov, ki se aktivira, ko izvajamo epizodne in prostorske spominske naloge.

Ljubezen
Ne le spolnost, pomembna je bila tudi čustvena bližina s partnerjem. (Foto: iStock)

Nova študija Univerze Wollongong v Avstraliji temelji na predhodnih eksperimentalnih študijah, ki so jih izvajali na živalih. Pokazalo se je, da stopnja spolne aktivnosti vpliva na sposobnost glodalcev, da prepoznajo predmete, na njihov epizodni spomin in celotno zdravje možganov. Vodilni raziskovalec Mark Allen je nato želel raziskati to povezavo tudi pri ljudeh.

Njegova ekipa raziskovalcev je analizirala in primerjala podatke iz študije English Longitudinal Study of Aging (ELSA), ki je bila izvedena med letoma 2012 do 2014. Podatki vključujejo informacije o zdravju, prehrani, dobrem počutju, ekonomsko-socialnem statusu odraslih, starejših od 50 let, ki živijo v Angliji. Udeleženci so zaključili test spomina in vprašalnik, kjer so odgovarjali, kako pogosto so imeli spolne odnose, kako pogosto so se poljubili in dotikali partnerja. Vprašalnik je vključeval tudi vprašanja o čustveni intimnosti s partnerjem.

Preberite še: 6 težav s penisom, ki se pojavijo, ko se starate

Kot se je pokazalo pri glodalcih, so imeli tudi ljudje z bolj redno intimno izkušnjo veliko boljše rezultate, ko so se skušali spomniti epizodnih spominov. Vendar je raziskovalec Allen opazil, da je bilo vseeno manj povezave, kot je mislil, da je bo. Študija je bila objavljena v časopisu Springer's Archives of Sexual Behavior.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave