16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Zdaj je čas za ta čaj

Si privoščite v tem zimskem obdobju kdaj tudi skodelico zelenega čaja? Ta je svoje ime dobil zaradi barve, ki nastane, ko skuhamo njegove nepredelane in nefermentirane čajne lističe. Začeli so ga pripravljati pred kar pet tisoč leti. Od takrat je cenjen zaradi svojih dobrih učinkov.

Zeleni čaj
Je antioksidanten napitek. (Foto: iStock)

Zeleni ali črni čaj?

Razlika med njima je, da je črni čaj fermentiran, kar spremeni njegovo barvo in okus. Zeleni pa ni predelan, zaradi česar obdrži svojo barvo. 

Če se morda ne morete navaditi na okus navadnega zelenega čaja, lahko najprej posežete po aromatiziranih vrstah. Pogosto mu dodajo ingver, limono, jasmin ...

Kot pri kavnih zrnih so tudi čajni lističi boljši, če so sveži. Shranjujte jih v neprodušno zaprtih posodah v hladnem prostoru. S časom se spremeni njihov okus, zmanjšuje pa se tudi hranilna vrednost.

Čaj
Ker vsebuje kofein, tudi zeleni čaj zdrami. (Foto: iStock)

Čudežni napitek?

Veliko je obljub. Zeleni čaj naj bi pomagal pri hujšanju, izboljšal športne sposobnosti, zmanjšal tveganje za raka, Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, sladkorno bolezen tipa dva ter bolezni srca in ožilja. Izboljšal naj  bi spomin, deloval protimikrobno, zmanjšal tveganje za prezgodnjo smrt in tako naprej. Vsekakor gre za zdrav napitek, vendar v resnici na nobenem od teh področij še ni bilo narejenih dovolj študij, da bi lahko zares trdili, da nesporno veljajo. 

Je pa res, da se zeleni čaj pije že tisočletja. Če boste živeli nezdravo in vsak dan spili le skodelico zelenega čaja, ne bo mogel narediti čudeža. Bo pa pomagal k boljšemu zdravju, če bo del povečini zdravega življenjskega sloga. Ker ni predelan, je bolj zdrav kot črni. Njegova največja prednost pa so antioksidanti, in sicer vsebuje flavonoide.

Preverite še blagodejne učinke čaja iz kamilic.

Fižol
Ni ga dobro uživati ob hrani, ki vsebuje železo. (Foto: iStock)

Čaj, ki zdrami

Še ena njegova prednost je, da vsebuje kofein. Ima ga sicer manj kot kava. Skodelica zelenega čaja ga ima okoli 35 do 80 mg, medtem ko ga ima enako velika skodelica kave od 100 do 400 mg. Do zdaj je bilo narejenih veliko študij kofeina. Vsekakor vpliva na naše možgane, in sicer je stimulans, ki poveča ravni energije, izboljša sposobnost osredotočanja in reakcijski čas, lahko celo izboljša spomin in razpoloženje. Na vsakega posameznika vpliva malo drugače. Če ste nanj občutljivi, je mogoče, da vam bo bolj kot kava, da se zdramite, pomagal zeleni čaj. Ta ima takšno delovanje še zaradi aminokisline L-teanin, ki jo vsebuje. Študije so pokazale, da s kofeinom deluje sinergistično. Najbolje je poskusiti, ali na vas v ta namen bolje vpliva kava ali zeleni čaj. Ni pa dobro takih napitkov piti pred spanjem. Tudi če boste zaspali, lahko zmanjšajo kakovost spanca.

Pozor, če ste užili hrano, ki vsebuje železo

Zeleni čaj vsebuje tanine, ki so po eni strani antioksidanti, po drugi pa zavirajo absorpcijo železa v telesu. To ni razlog, da bi se mu odrekli. Ni pa priporočljivo, da po njem posežete, ko ste ravno pojedli nekaj, kar vsebuje ta mineral.

Da bi imel vaš zeleni čaj čim več antioksidantov, potem ko ste vodo zavreli, raje počakajte, da se malo ohladi. Šele po dveh, treh minutah s to vodo prelijte lističe, saj bo prevroča voda uničila preveč antioksidantov.

Kako pa je s smutiji? Kakšen smuti je najbolj zdrav?

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave