17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Šest nevarnosti, ki vas ogrožajo poleti

Naj vam lepih poletnih dni ne uničijo različne tegobe in bolezni, ki so značilne za to letno obdobje. Naučite se jih predvideti in primerno preprečiti. Vedite pa tudi, kako si pomagati, če vas vseeno presenetijo.

Trebuh
Zaradi višjih temperatur se lahko hrana hitreje pokvari, kar lahko povzroči prebavne težave. (Foto: Thinkstock)

Vnetje zunanjega ušesa

Ko je zelo toplo, se radi osvežimo s plavanjem. To ni le zabava, temveč tudi zelo učinkovita vadba; pazite pa, da vas ne preseneti tako imenovano plavalno uho. Ko pridete na suho, vedno poskrbite, da v vaših ušesih ostane čim manj vode. Ta namreč ustvarja idealno okolje za razmnoževanje bakterij, kar se nato pokaže kot vnetje. Če se kdaj vode v ušesu po plavanju ne morete znebiti, raje preventivno obiščite zdravnika.

mehurji
Zaradi vročine in sonca se lahko pojavijo izpuščaji. (Foto: iStockphoto)

Opekline

Zavedajte se, da ni dovolj, če se pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov zaščitite le na plaži. Ti namreč prodirajo tudi skozi oblake. Če je vreme oblačno, vi pa nameravate na prostem preživeti veliko časa, se torej vseeno primerno zaščitite. Pazite še, da vedno uporabljate kakovostno sončno kremo, ki mora biti širokospektralna in čim manj odišavljena; poleg tega jo morate vedno namazati že pol ure pred izpostavljenostjo, in sicer dovolj na debelo, ter njen nanos 'popravljati' vsaki dve uri.

Vročinski izpuščaji

Poleti se zlasti na pregibih (v koraku, pod pazduho, pod dojkami) radi pojavijo vročinski izpuščaji. Videti so kot majhni rdeči mozoljčki ali mehurčki; nastanejo pa, ker se zaradi toplega vremena več potimo, poleg tega pa se zaradi razgaljenosti v teh pregibih koža drgne. Da bi to preprečili, te predele natrite z vlažilnimi kremami ali jih posujte z otroškim pudrom. Da bi se čim manj potili, se zadržujte v senci.

Piki komarjev in ugrizi klopov

Piki komarjev so le nadležni, dokler se ne pojavi bolj močna reakcija telesa oziroma celo vnetje, kadar kožo okoli pika s praskanjem poškodujete in se ta okuži z bakterijami. Pojavi se lahko tudi alergija, ki jo morate pozdraviti z antihistaminiki.

Uho
Po plavanju si z brisačo dobro osušite ušesa, sicer se vam lahko vname zunanje uho. (Foto: Thinkstock)

Če ste bili v naravi, po vrnitvi obvezno dobro preglejte svoje telo, saj se vas lahko zelo hitro prime klop. Preden odidete v naravo, se vedno zaščitite. Oblecite dolge rokave in hlačnice ter na vsa razkrita mesta nanesite sredstvo, ki klope odbija. Težje se oprimejo tudi materialov, ki so gladki.

Ožigi meduz

Ožig meduze je lahko zelo nevaren, kadar oslabi vaše plavalne sposobnosti. Zato je prav, da v globoki vodi vedno plavate z nekom, ki vam lahko v primeru takšne nevarnosti pomaga. Ko ste na suhem, odstranite morebitne ostanke lovk in prizadeti predel sperite z vročo vodo. V primeru hujšega ožiga obiščite zdravnika – sploh če se vam to ni zgodilo v naših vodah in njihovih vrst meduz ne poznate. Sicer si bolečine lajšajte s protibolečinskimi sredstvi.

Prebavne težave

Poleti morate veliko bolj paziti, da hrano shranjujete v hladilniku ter da je po nepotrebnem ne puščate zunaj. Sicer se lahko zaradi visokih temperatur, ki mikroorganizmom zelo ustrezajo, veliko prej pokvari. Če vas vseeno začne mučiti driska, pazite, da pijete dovolj vode, kupite pa si lahko tudi rehidracijske soli. Če se stanje ne popravi v treh dneh ali dobite še vročino, obiščite zdravnika.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave