17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

Skrivnost, kako se znebiti bolečin v hrbtu, je v resnici v vaših nogah

Fizična neaktivnost pogosto oslabi naše noge, zaradi česar mišice v nogah postanejo bolj šibke in se skrajšajo. To lahko vodi do bolečin v hrbtu, kolenu in kolku. Da bi ublažili te težave, si lahko pomagate z vajami za boljšo moč in fleksibilnost nog.

Bolečina v hrbtu
(Foto: iStock)

Raztezanje in krepitev nog prinašata številne dobrobiti našemu telesu, med njimi tudi:

- izboljšanje fleksibilnosti, ki zmanjša tveganje za poškodbe mišic in natege sklepnih vezi;

- krepitev kosti - močnejše, kot so mišice, močnejše so kosti;

- izboljšan pretok krvi, kar dobrodejno deluje na mišice, pomaga k hitrejšemu okrevanju pri poškodbi sklepov in mišic, pomaga pri hitrejšem odplakovanju stanskih produktov iz mišic;

- izboljšuje telesno držo, saj sprošča zategnjenost mišic in preprečuje bolečine v vratu, hrbtu in ramah;

Multipla skleroza
Če boste pričeli raztezati in krepiti svoje noge, tako povečate fleksibilnost mišic in ublažite bolečine na številih delih telesa. (Foto: iStock)

- blaži bolečine v hrbtu - raztezanje mišic zmanjšuje pritisk na hrbtenico in odpravlja bolečine;

- izboljšuje zdravje srca - redno raztegovanje in krepitev mišic izboljšuje funkcijo arterij in znižuje krvni pritisk;

- zmanjšuje stres - raztegovanje blaži napetosti v telesu in zmanjšuje stres;

- povečuje nivo energije - nižji nivo stresa izboljšuje pretok krvi po telesu, viša nivo energhije in preprečuje utrujenost;

- boljša koordinacija in ravnotežje - to bo zmanjšalo tveganje za poškodbe in padce.

Preberite še: Vse več bolečin hrbta in vratu. To je glavni razlog

Noge nosijo težo celega telesa, zato so lahko hitro prekomerno obremenjene, kar vodi do krčev in bolečin v mišicah, pišejo na spletni Clean Fitness Recipes.Kot kaže, so lahko prav noge tiste, ki nas lahko odrešijo številnih bolečin v našem telesu, saj skrbijo za ravnotežje in prenašajo napetost iz enega dela telesa na drugega. Če boste pričeli raztezati in krepiti svoje noge, tako povečate fleksibilnost mišic in ublažite bolečine na številih delih telesa. To je izjemno priporočljivo tako za športnike kot za druge, ki redno telovadijo. Prav tako pa za vse, ki se spopadajo s kakršno koli bolečino v telesu.

Preberite še: Splet obkrožila fotografija, ki kaže, kako frizerski poklic uniči tvoj hrbet

Noge so center številnih mišičnih skupin, zato vam bodo te vaje pomagale, da bo vaše telo ostalo fit. Vaje za noge pričnite delati že zjutraj, da bi izboljšali svoje ravnotežje, fleksibilnost in držo telesa.

Tu je 5 razteznih vaj, ki bodo ublažile različne bolečine

1. vaja - Hoja po prstih

Za 20 sekund hodite naravnost visoko na svojih prstih, stopala naj bodo naravnost, koraki pa majhni in hitri. Pazite, da ste čim višje na prstih. Nato stopala obrnite navznoter in po prstih na ta način hodite še 20 sekund. Ustavite se in počivajte 10 sekund in vajo ponovite 4-krat.

2. vaja - Krepitev stopal z brisačo

Usedite se na stol in si pod stopala podložite dolgo brisačo. Nanjo stopite in jo s prsti skušajte potegniti k sebi. S prsti na nogah torej zagrabite brisačo in jo vlečete k sebi. To ponovite 10-krat, nato pa skušate brisačo s prsti dvigniti navzgor, zadržite 10 sekund in vajo ponovite še enkrat.

Na prste
Hoja po prstih (Foto: Profimedia)

3. vaja - Dvig na eno nogo

Položite stol pred sabo in prenesite težo na eno nogo. Drugo nogo torej dvignete in imate težo na eni nogi. Spredaj se držite za stol, da ne izgubite ravnotežja. Stopalo naj bo poravnano z nogo in naj bo naravnost proti stolu. Dvignite peto od podlage in prenesite težo na prste ene noge. Stopalo nato spustite proti tlom. Znova se dvignete navzgor na prste ene noge in počasi spustite navzdol. Vajo na eni nogi ponovite 10-krat, nato jo izvedete še na drugi nogi.

4. vaja -  Sedeča poza

Usedete se na tla in stegnete eno nogo pred sabo, druga je lahko pokrčena. Stegnjena noga naj bo iztegnjena do te mere, da koleno ves čas potiskate proti tlom, stopalo pa je zategnjeno nazaj. Okoli mize ovijte elastiko, ki naj bo zavezana, tako da tvori krog in del elastike položite na iztegnjeno stopalo, tako da čutite upor elastike, če je ta napeta. Če greste bolj nazaj, bo elastika bolj napeta in bo mišica bolj delala, če greste bolj naprej, bo elastika manj napeta. Ko je elastika na narti, stopalo zategnite še bolj k sebi in ga nekoliko popustite. Prste dvignete proti telesu in nekoliko popustite. Vajo ponovite 10-krat, nato zamenjajte nogi.

5. vaja - Na hrbtu

Ulezite se na hrbet in eno koleno povlecite k sebi proti prsim. Primite nogo pod kolenom in pričnite z rotacijo stopala. Stopalo se obrača v krožnih gibih v eno smer in nato še v drugo. Zamenjajte nogo in vajo ponovite še z drugo nogo.

Za teh pet vaj boste potrebovali le 20 minut, izvajte pa jih lahko trikrat na teden, da bi ublažili bolečine v hrbtu. Za zmanjšanje bolečine bo pomagalo še nekaj dodatnih ukrepov, kot so:

- Opustite kajenje;

- pričnite redno telovaditi;

- zmanjšajte vnos alkohola;

- uživajte zdravo prehrano in protivnetno hrano;

- znižajte nivo stresa;

- bodite previdni pri dvigovanju težkih bremen;

- čim bolj se izogivajte ponavljujočim gibom;

- poskrbite za pravilno držo v sedečem in stoječem položaju;

- poskrbite za dober spanec;

- ohranite zdravo telesno težo.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave