Je sladkor lahko rešilna bilka, ko smo utrujeni?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Je sladkor lahko rešilna bilka, ko smo utrujeni?

09.04.2019, 8:02
0

Ste si kdaj privoščili čokolado, ker ste želeli več energije? Ali pa ste morda posegli po piškotih, ker ste želeli izboljšati svoje razpoloženje? To, da sladkor izboljša razpoloženje, je žal mit, pravijo raziskovalci dveh britanskih in ene nemške univerze. Skupaj so analizirali 31 do sedaj narejenih študij ter ugotovili, da se po zaužitju sladkorja ne počutimo nič bolje. Nasprotno. Smo le bolj utrujeni in se težje osredotočamo.

Ste med tistimi, ki med delom posežejo po koščku čokolade, ker mislijo, da bodo imeli potem več energije?
Ste med tistimi, ki med delom posežejo po koščku čokolade, ker mislijo, da bodo imeli potem več energije?/ FOTO: Shutterstock

Pogosto mislimo, da nam bo dalo nekaj čokolade več energije, kakšen piškot pa bo izboljšal naše razpoloženje. 

Že v otroštvu so nas navadili na nagrajevanje s sladkorjem. Sladek okus je tudi edini, s katerim se rodimo. Vseh ostalih se skozi življenje priučimo. Pri mnogih starši ne vztrajajo dovolj pri privzgajanju drugih okusov, tako da jim sladek ostane najljubši. 

Odpravite razlog za preveliko željo po sladkem
PREBERI ŠE
Odpravite razlog za preveliko željo po sladkem

A verjetno boste, potem ko boste prebrali ta članek, naslednjič dvakrat razmislili, preden boste posegli po nečem sladkem. Raziskovalci univerze v Warwicku, univerze v Lancastru ter Humboldt univerze v Berlinu so objavili rezultate študije, ki je razkrila, da nam sladkor ne bo pomagal izboljšati razpoloženja. Nič bolje se ne bomo počutili, če si bomo privoščili kos čokoladne torte ali kepico vanilijevega sladoleda.

Po drugi strani se je v raziskavi pri skupini, ki je uživala sladkor, v primerjavi s kontrolno skupino, ki ga ni, po približno eni uri povečala utrujenost in zmanjšala osredotočenost. Pogosto po sladkih prigrizkih in pijačah posežemo, ko postanemo sredi dela utrujeni in si želimo izboljšati svojo koncentracijo, da bi uspešno dokončali nalogo.

Očitno bo v teh primerih bolje začeti segati po kakšni kombinaciji sadja in oreščkov. Takšna kombinacija je boljša, kot če uživate le sadje. Če ga boste kombinirali z oreščki, boste namreč preprečili povišanje krvnega sladkorja. To pa pomeni, da ne boste postali še bolj utrujeni. 

Francozi vedo, kaj delajo, ko sadje vedno postrežejo s sirom in oreščki. Tudi sir preprečuje povišanje krvnega sladkorja.
Francozi vedo, kaj delajo, ko sadje vedno postrežejo s sirom in oreščki. Tudi sir preprečuje povišanje krvnega sladkorja./ FOTO: Shutterstock

Kot je v izjavi za javnost povedal dr. Konstantinos Mantantzis z univerze Humboldt v Berlinu, ki je bil vodja študije: “Ideja, da lahko sladkor izboljša počutje, je zelo razširjena v splošni družbi. Tako razširjena, da ljudje po celem svetu zaužijejo nekaj sladkega, da bi postali bolj osredotočeni in manj utrujeni.” Doseči želijo ravno tisto, pri čemer jim sladkor zagotovo ne bo pomagal.

Kot je povedaladr. Sandra Sünram-Leaz univerze v Lancastru: “Vse več je v zadnjih letih debelosti, sladkorne bolezni in metabolnega sindroma. To pomeni, da potrebujemo s študijami podprte prehranske strategije, ki jih lahko promoviramo med ljudmi vseh starosti. Naša študija je pokazala, da sladke pijače in sladki prigrizki niso gorivo, ki bi nam pomagalo, da bi bili bolj osredotočeni.”

Kot nam je v spodnji povezavi razložila slovenska nutricistkaMojca Cepuš, je sladkor najbolj priporočljivo zaužiti pred ali po športni vadbi. In tudi sicer je – če se ne moremo odpovedati sladkem – po takšnih živilih najbolje poseči v delu dneva, ko smo najbolj aktivni in energijo porabljamo. Najslabše si je čokolado ali piškote privoščiti zvečer, ko morda le še ležimo pred televizijo.

Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?
PREBERI ŠE
Kako je tudi sladica lahko del zdrave prehrane?

Nekaj sladkorja si v življenju lahko privoščimo. A brez posledic le, če se sicer prehranjujemo zdravo, sezonsko, uravnoteženo. Pomembno je še, da imamo redne obroke, razporejene čez cel dan. Ni treba, da jih je pet. Tudi trije bodo povsem v redu, če bodo v času zajtrka, kosila in večerje.

V sladkih pijačah se lahko skriva res veliko sladkorja.
V sladkih pijačah se lahko skriva res veliko sladkorja./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Evrogol ni pomagal: Camp Nou (spet) žvižgal ...
POP IN
Elizabeta II. praznuje 93 let
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Veste, kako zdravilen je hren?
OKUSNO.JE
Ideja za hitro velikonočno kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Katarina Čas ima po novem fru fru in krajše lase
MOSKISVET.COM
Avtomobil, kot ga Italija še ni videla in zasluge ...
BIBALEZE.SI
'Dobila sem sina.'
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
OKUSNO.JE
Mali šef: S to jedjo sta si prislužili polfinale!