16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona

Sočen posladek, ki topi kilograme

V tem času je na voljo sočno tropsko sadje, ki je izjemno okusno, a nizkoenergijsko. Prav zato ga lahko uporabite kot del svoje dietne prehrane, in sicer kot nadomestek za sladico. Preverite, katero tropsko sadje je še posebej primerno za hujšanje.

Tropsko sadje
Sočno tropsko sadje vas bo osvežilo in nadomestilo potrebo po sladici ali sladkem prigrizku. Tako je kot nalašč za obdobje, ko pred poletjem želimo izgubiti kakšen odvečen kilogram. (Foto: iStockphoto)

Kivi

Kivi je odlično sadje za pomladanski čas, ko se pripravljamo na sezono kopalk, saj sadež v povprečju vsebuje le 300 kJ (70 kalorij). Kljub temu pa je bogat vir kalija in vlaknin, vsebuje pa kar dvakrat več vitamina C kot pomaranča. Kivi si lahko privoščite v sadni solati, ga dodate k jutranjim kosmičem ali pa ga uživate kar samostojno.

Ananas
Tudi ananas je izjemno nizkoenergijski sadež, saj 100 gramov tega sadeža vsebuje le 200 kj energije (50 kalorij). (Foto: iStockphoto)

Mango

Mango izvira iz južne Azije in gre za sadež jajčaste oblike, ki ga lahko najdemo v različnih barvah, od zelene, rumene do rdeče. Mango je bogat z antioksidanti, kot sta vitamina A in C, ter s kalcijem in vlakninami, ki vas bodo nasitile in poskrbele za dobro prebavo. To tropsko sadje zaužijete tako, da odstranite njegovo kožo in semena in okusite njegovo sočno oranžno sredico, ki je sladkega okusa. Mango je na voljo kot sveži sadež, zmrznjen ali posušen.

Ananas

Tudi ananas je izjemno nizkoenergijski sadež, saj 100 gramov tega sadeža vsebuje le 200 kj energije (50 kalorij). Ker spodbuja prebavo, koristi tudi pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Zaradi bromelaina – mešanice treh encimov bromelaina, ananaze in ekstranaze – izjemno dobro razgrajuje beljakovine, zato strokovnjaki svetujejo, da nekaj svežega ananasa zaužijete po vsakem obroku. Z njim pa naj bodo previdni tisti, ki imajo občutljiv želodec, saj vsebuje veliko kisline. Poleg tega je še bogat vir topnih in netopnih vlaknin, kot je na primer pektin, vsebuje pa še vitamin C, A, B1 in B6, kalcij, kalij in mangan.

Lubenica

Lubenica je odlična izbira, s katero lahko v toplih dneh preprečite dehidracijo, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode. Ker je nizkoenergijska in bogata z vodo, vas bo hitro nasitila hkrati pa boste zaužili malo joulov. Poleg tega je bogat vir vitamina C, likopena in betakarotena, ki se v telesu spremeni v vitamin A. To so trije izjemno močni antioksidanti, ki po zaužitju v telesu uničujejo proste radikale. Ti lahko sicer povzročijo nemalo nevšečnosti. Niso namreč povezani le s staranjem, temveč tudi s pojavom raka in kapi ter s poslabšanjem astme in artritisa.

Melona

Melona je tako kot lubenica sestavljena iz okoli 90 odstotkov vode, njena pozitivna lastnost pa je tudi ta, da je izjemno hranljiva, vsebuje pa zelo malo joulov. 100 gramov melone ima le 100 kj energije (25 kalorij), sadež pa je bogat s kalcijem, magnezijem, fosforjem, kalijem, železom, vitaminom A in C. Vsebuje tudi veliko folne kisline, zato je priporočljiva za nosečnice in doječe matere. Melona krepi organizem, dobro deluje na jetra, črevesje in kosti. Kljub vsemu jo je treba uživati v zmernih količinah, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči prebavne težave ali pa deluje odvajalno.

lubenica
Sladka lubenica vsebuje kar 92 odstotkov vode, zaradi česar vas bo hitro nasitila in pomagala pri hujšanju. (Foto: iStockphoto)

Guava

Guava je sočno sladko-kislo sadje, katerega okus spominja na mešanico jagod in hrušk. Užitna lupina je lahko bela, rumena, rožnata ali rdeča, sredica sadeža pa je lahko brez semen ali pa vsebuje bleda semena, ki jih lahko zaužijete. Sadež je lahko okrogel, ovalen ali pa v obliki hruške in vsebuje veliko vitamina C, A, kalcija in fosforja. Guavo uporabljajo za sokove, marmelade in sladice.

Granatno jabolko

Granatno jabolko je bilo razglašeno za superživilo, saj je bogato z antioksidanti in vlakninami, zaradi česar dokazano upočasnjuje staranje, preprečuje razvoj raka, izboljšuje zdravje srca in ožilja in ima pri moških podoben učinek kot viagra. Še več, to okusno sadje ima nizko energijsko vrednost in je bogato s hranilnimi snovmi. Vsebuje namreč veliko vitamina C, kalija in visoko stopnjo antioksidantov. Granatno jabolko, ki je spomladi na voljo v sveži obliki, je veliko tako kot jabolko in je polno manjših temnordečih semen, ki so med seboj ločena z gobasto membrano.

Granatno jabolko
Granatno jabolko je bogato z antioksidanti, ima nizko energijsko vrednost in je bogato s hranilnimi snovmi. (Foto: iStockphoto)

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave