16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Spoznajte idealno živilo za hujšanje

Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Grenivka
Poleg tega vsebuje še vlaknine in veliko vode. (Foto: Profimedia)

Odlična za naš imunski sistem

Uživanje grenivke krepi našo odpornost. A ne le zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Grenivka hkrati vsebuje kar veliko vitamina A, še enega močnega antioksidanta. Srednje velik sadež pokrije 28 odstotkov dnevnih potreb. Vitamina A in C skupaj pa bolje krepita imunski sistem kot posamezno. Grenivko si privoščite kot preventivo ter tudi, če ste se že prehladili.

Preverite še, katero sadje in zelenjavo je najbolje uživati v tem letnem času.

Med
Če vam ni všeč okus tega sadeža, si na koncu privoščite žlico kakovostnega medu. (Foto: iStock)

Idealno živilo za hujšanje

Ker vsebuje vlaknine, povečuje našo sitost. Če bomo čez dan pojedli dovolj vlaknin, bomo potrebovali manj hrane, torej bomo vnesli manj kalorij. Študija, ki so jo izvedli na kalifornijski kliniki Scripps, pa je celo pokazala, da so tisti, ki so pred obrokom zaužili pol grenivke, izgubili veliko več teže kot tisti, ki niso. Sodelovalo je 91 prekomerno težkih posameznikov. Tisti, ki so uživali grenivko, so v 12 tednih v povprečju izgubili 1,6 kilograma, tisti, ki je niso, pa 0,3 kilograma. A seveda to ne pomeni, da boste izgubili več teže, če boste začeli pretiravati z uživanjem tega sadeža. Vsako pretiravanje škoduje in tudi pretiravanje z zdravo hrano. Najbolje bi bilo ob sicer zdravi, uravnoteženi, sezonski prehrani, ko je na voljo, zaužiti še po eno grenivko na dan ali morda celo raje na dva dneva.

Preberite si še, ali ogljikovi hidrati res redijo. Bi se jim morali izogibati ali s tem delamo veliko napako?

Grenivka je idealna za hujšanje še zato, ker vsebuje veliko vode. Kar približno 88 odstotkov njene teže predstavlja voda. Njeno uživanje nas tako hidrira. Zakaj pa bi to lahko pripomoglo k uspehu hujšanja? Ljudje danes pogosto dehidracijo zamenjajo za lakoto. Če imate občutek, da ste prehitro postali lačni, zato najprej vedno spijte nekaj vode. 

Grenivka
Takole lahko grenivko tudi narežete v solato. (Foto: Profimedia)

Je izjemno antioksidantna

Kot smo že omenili, grenivka vsebuje vitamina C in A. Slednjega pravzaprav v obliki beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Poleg tega vsebuje še likopen ter flavonoide. Slednji delujejo tudi protivnetno, kar med drugim ugodno vpliva na srce. To dolgoročno zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Pravzaprav pa vsi antioksidanti varujejo pred boleznimi in na res najrazličnejše načine koristijo našemu telesu. Morali bi redno uživati živila, ki so bogata z antioksidanti.

Kako uživati grenivko?

Da bi zaužili vse vlaknine, ki jih vsebuje, ni dobro, da iz nje naredite sok. Ta jih namreč nima več veliko. Zaradi vlaknin pa moramo najprej sadež dobro prežvečiti. Tako se že tu začne prebava, ki poteka veliko počasneje kot pri soku. In tudi to je boljše za naše  telo.

Poskusite torej pojesti cel sadež. Če vam je pregrenak, morda ni treba, da celega pojeste naenkrat. Nekaj krhljev lahko pojeste pred vsakim obrokom. Lahko jih celo narežete v solato s kakšnim ohrovtom in avokadom. Res ni najbolj sladek in okusen sadež, a je izjemno zdrav. Če vam gre le stežka po grlu, se lahko morda, ko ga pojeste, posladkate s kakšno žlico kakovostnega medu.

Kaj je dobro vedeti o medu, si lahko preberete tukaj.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave