21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

Tak vpliv imata že dva kozarca

Že dva kozarca vina vsak dan ali skoraj vsak dan pri ženskah ter trije pri moških zmanjšajo kakovost našega spanca za kar 39,2 odstotka, je pokazala finska študija. Gre pa seveda za količino alkohola, ki velja za prekomerno ter ima še mnoge druge negativne učinke.

Vino
Alkohol močno vpliva na kakovost spanca. (Foto: iStock)

Mladi ljudje se pogosto počutijo močni, zdravi in nepremagljivi, a študija univerze Tampere je pokazala, da je imelo prekomerno uživanje alkohola pri njih na spanje celo še večji učinek. Že prej so sicer študije pokazale, da alkohol povzroči, da ljudje manjši del spanca preživijo v tistem res najglobljem spancu, ki nas najbolj spočije.

Kot so zapisali finski raziskovalci, je težko dovolj poudariti, kako pomemben je spanec za naše počutje in zdravje. A ni pomembna le kvantiteta, torej čas, ki ga preživimo v postelji – znanstveniki se vse bolj zavedajo, da je ključna kakovost našega spanca. Zato sedaj vse bolj raziskujejo, kako različna obnašanja vplivajo na to, kako dobro se bomo naspali. Odkrili so, da je uživanje alkohola navada, ki nam pri tem vsekakor ni v pomoč.

Preberite si še: To se dogaja v vašem telesu, če ne spite

Vpliv ima že zmerno uživanje alkohola!

Finci so ugotovili, da posledic ne pusti le prekomerno uživanje alkohola, temveč tudi to, da ga označujemo za zmernega, s tem pa takšnega, ki naj ne bi pustilo posledic na zdravju. To sta na primeru vina – dva kozarca za moške in eden za ženske. Po finskih podatkih je tudi takšno zmerno uživanje alkohola kakovost spanca zmanjšalo za kar 24 odstotkov. Vpliv pa ima tudi že zelo redko in občasno uživanje alkohola. Kakovost spanca zmanjša za 9,3 odstotka. Finski raziskovalci so sicer spremljali več kot štiri tisoč odraslih, ki so bili stari od 18 do 65 let.

Spanje
Kakovost spanja po finskih podatkih zmanjša tudi že najmanjše uživanje alkohola. (Foto: iStockphoto)

Kaj pa je zmerno oziroma sprejemljivo uživanje alkohola?

- Moški ne bi smeli spiti več kot štirinajst meric alkohola na teden. Ženske in starejši od 65 let ne bi smeli spiti več kot sedem meric alkohola na teden.

- To za moške pomeni, da v enem dnevu ne bi smeli spiti več kot dva decilitra vina, ene steklenice piva, dveh meric žganja ali pol litra mošta.

- Ženske in starejši od 65 let pa ne bi smeli spiti več kot en deciliter vina, pol steklenice piva, enega šilca žganja ali 2,5 decilitra mošta.

To seveda ne pomeni, da je sprejemljivo kar vsak dan uživati alkohol! Vsaj dan ali dva v tednu ne bi smeli užiti nič alkohola.

In še to morate vedeti, če uživate preveč alkohola

Če uživate alkohol prekomerno, imate večje tveganje za demenco. To pa je ugotovila francoska študija inštituta INSERM (Nacionalni inštitut za zdravje in medicinske raziskave). Niso sicer raziskovali neposrednega vpliva alkohola na demenco. So pa preučili podatke več kot 31 milijonov bolnikov v francoskih bolnišnicah. Od teh jih je imelo več kot milijon diagnozo demence. Pri približno petih odstotkih se je ta začela zelo zgodaj. To je pred 65. letom. Tudi po tem, ko so izključili vse druge znane dejavnike tveganja, so francoski raziskovalci ugotovili, da obstaja povezava med prekomernim uživanjem alkohola ter večjim tveganjem za demenco. Zaskrbljujoče je, da se je ta pokazala tudi pri tistih, ki so uživanje alkohola opustili. Kot bi to povzročalo nepopravljive posledice na možganih.  

Demenca je sicer huda napredujoča bolezen, ki je ni mogoče pozdraviti. Pri njej pride prav do sprememb v možganskih celicah, zaradi česar ima bolnik počasi vse več težav pri uporabi res najrazličnejših možganskih funkcij – od tega, da ima težave s spominom in prepoznavanjem do tega, da se težje izraža, težje tudi presoja … Vse to napreduje do točke, ko človek več ni sposoben skrbeti sam zase.

Tisti, ki uživajo preveč alkohola, imajo sicer pogosto tudi druge dejavnike tveganja za demenco, kot so kajenje, previsok krvni tlak in sladkorna bolezen.

Dolgotrajno pa preveč alkohola seveda ne vpliva le na možgane, ampak tudi na živčevje, prebavila, srce in žilni sistem, povečuje tudi tveganje za raka, sploh požiralnika, želodca, ustne votline, debelega črevesa in jeter.

Starostniki
Francozi so ugotovili povezavo med prekomernim uživanjem alkohola in večjim tveganjem za demenco. (Foto: iStock)
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umre na leto na svetu približno 3,3 milijona ljudi zaradi posledic prekomernega uživanja alkohola. To je šest odstotkov vseh prezgodnjih smrti. Za Svetovno zdravstveno organizacijo kronično prekomerno uživanje alkohola sicer pomeni več kot 60 gramov čistega alkohola za moške in 40 gramov za ženske.

Preberite si še: Tako lahko živite več kot 10 let dlje

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave