14.12.2018
LJ
/ -1°
Endokrini sistem To moramo vsi vedeti o hormonih Mafini Praznična sestavina, ki je povsem zdrava Rdeče meso Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj

Tako je mogoče brez truda pokuriti več kalorij

Da, tudi to je mogoče. In sicer zato, ker ima naše telo svojo, notranjo uro. Če se prehranjujemo v skladu z njo, lahko praktično brez truda dosežemo, da naše telo več energije porabi za svoje delovanje, manj pa je shrani kot odvečno maščobo. Ključno je, da vzpostavimo rutino in se je držimo. Poglejmo si, zakaj.

Hujšanje
Da ne bi imeli odvečne maščobe, se poskušajte prehranjevati ob približno istih urah. (Foto: Profimedia)

Odkritje, da ima naše telo svojo, notranjo uro je toliko pridoneslo k razumevanju njegovega delovanja, da so trije ameriški znanstveniki lansko leto zanj prejeli celo Nobelovo nagrado. Če upoštevamo, da si telo želi rutino, namreč res lahko veliko naredimo za svoje zdravje in boljše počutje.

Ena od študij, ki poteka na podlagi zavedanja o tem, se še vedno odvija na univerzi Harvard in v bolnišnici Brigham and Women's Hospital. Raziskujejo, kako naše telo kuri energijo in nekaj zaključkov so že razkrili.

Med drugim, da naše telo glede na svojo notranjo uro najmanj kalorij pokuri med četrto in šesto zjutraj, največ pa med četrto in šesto zvečer.

Več o posledicah notranje ure si preberite tukaj.

Kaj to pomeni?

Med četrto in šesto uro zjutraj je bolje, če še ne uživamo zajtrka. Takrat naj bi bil čas za počitek.

Bi pa morali zajtrk uživati po šesti uri, ko vstanemo. In sicer vsak dan ob približno isti uri.

Naše telo ima zaradi notranje ure enostavno rado ritem in rutino. "Mislimo, da se je to vzpostavilo, ker je za telo koristno," razloži nevroznanstvenica in vodja študije Jeanne Duffy. "Naše telo lahko tako predvidi, kaj se bo dogajalo in se na te dogodke pripravi."
Zajtrk
Zajtrka ne jejte med četrto in šesto uro zjutraj, kasneje pa si ga obvezno privoščite. Uporabite tudi sezonsko sadje, kot je trenutno kaki. (Foto: Profimedia)

Če uživamo zajtrk po šesti uri zjutraj, vedno ob približno isti uri, se bo telo torej na to pripravilo. Takrat je zanj konec nočnega posta, ki ga ima med spanjem. In pripravilo se bo med drugim tako, da bo v pričakovanju zajtrka že zagnalo delovanje trebušne slinavke, ki proizvaja hormon inzulin. Ta ogljikove hidrate v hrani pretvori v energijo, ki jo naše telo lahko porabi.

Tako lahko brez nekega našega večjega truda naše telo pokuri več energije. Tista, ki je ne uporabi, se namreč naloži kot odvečna maščoba. Če želimo preprečiti nalaganje odvečnih kilogramov je torej idealno, če uživamo hrano takrat, ko jo naše telo pričakuje.

“Če pa jemo zajtrk ob različnih urah dneva ali ga sploh ne jemo, telo ne more predvideti naše rutine in se na te dogodke pripraviti,” razlaga nevroznanstvenica.

Idealno je torej, če imamo rutino. To pomeni, da gremo spat ob približno isti uri, da ob približno isti uri vstanemo, se ob približno isti urah prehranjujemo ter tudi telovadimo. 

Naša notranja ura se sicer do neke mere sinhronizira z zunanjo, in sicer na podlagi svetlobe in pa naše rutine, če jo imamo.

Največ energije pa naj bi sicer sami po sebi porabili med četrto in šesto popoldne, ko bi bilo tako idealno, če bi se odpravili na sprehod.

In tudi spanje je močno povezano z notranjo uro. Tu si preberite več o premagovanju nespečnosti.

Spanje
Idealno je, da zaspimo in se zbudimo ob približno isti uri. Naše telo ima rado rutino. Tako se na dogodke že vnaprej pripravi in ti potekajo optimalno. (Foto: Profimedia)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
slovenc79 17.11.2018 18:33:17
brez gibanja ne boste zdravi, pa če jeste najbolj zdravo hrano ob najbolj primernih urah. nehajte iskat izgovore za svojo lenobo in se začnite gibat!
exdetektiv 18.11.2018 06:14:51
Res je... lasne izkušnje na lastnem telesu so najbolj zgovorne.
exdetektiv 18.11.2018 06:16:40
za lasmi manjka t...še napol spim
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave