17.10.2018
LJ
20° / 11°
Vnetje To je najboljši način, da preprečite vnetje mehurja Smuti Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav? Holesterol Kako uspešno znižati holesterol? Mojca Plestenjak 2 30-letna Mojca po operaciji ni mogla skrivati veselja

Tako uspeva mamici sedmih otrok

Jessica Enslow je imela svojega prvega otroka, ko je bila stara 19 let. Kasneje pa jih je rodila še šest. Vse mamice vedo, da vsak porod pusti posledice na telesu. Danes 43-letna Američanka je bila dolgo pretežka, teža ji je tudi močno nihala. Nato pa se je pred petimi leti odločila, da nekaj naredi za bolj zdravo telo.

Mamica sedmih otrok
Na levi Jessica pri prvem otroku in na desni po sedmih. (Foto: Profimedia)

Svojega najmlajšega otroka je Jessica Enslow rodila leta 2013. Prav po njegovem rojstvu pa se je odločila, da naredi nekaj za svoje telo. Začela je slediti različnim dietam, se za nekaj časa vpisala v fitnes pa odnehala ... Morala so miniti še štiri leta, da je res ugotovila, kako poskrbeti zase.

Kakšen recept je bil na koncu uspešen?

Mamica sedmih otrok je v štirih letih spoznala več o zdravi prehrani, hkrati pa se je začela prehranjevati bolj čuječno. Kljub številnim obveznostim materinstva si je vzela čas za obroke. Jedla je počasi in tako pravočasno zaznala, kdaj je sita. Ko jemo hitro, namreč pogosto pride signal iz možganov, ko smo mi že zdavnaj pojedli preveč! Prav prenajedanje pa nato povzroča še napihnjenost, težave s prebavo in utrujenost.

Začela je tudi menjati nezdravo hrano za zdravo. Namesto pšeničnega je izbrala polnozrnat kruh. Za zajtrk je začela jesti ovseno kašo. Zelo rada v svoje rižote vmeša tofu. Namesto priljubljenega čokoladnega namaza pa posega po različnem sadju. Na splošno posega po polnovrednih ogljikovih hidratih, kakovostnih beljakovinah ter obilici zelenjave. Če si res zaželi kaj nezdravega, pa pomisli, kaj bi lahko pojedla zdravega, da bi potešila to željo. A priznava, da je ob rednem zdravem prehranjevanju takih želja vse manj. Telo se kar nekako odvadi nezdravih živil.

Preberite si še, ali krompir res redi. Bi se ga morali izogibati?

Ne gre niti brez gibanja

Poskuša tudi najti čas, da se več giba. Seveda priznava, da ob toliko otrokih nima vedno veliko časa. Toda z možem sta našla rešitev. Ko so otroci v šoli, imata kar rezerviran termin trikrat na teden, ko se skupaj odpravita v telovadnico. Ob vikendih gredo včasih tudi z družino skupaj v naravo. Na splošno pa Jessica pravi, da bi bilo cilje mnogo težje doseči, če je ne bi ves čas podpirali starejši otroci ter mož. Pred časom je sicer tudi pretiravala s treningi, saj je trenirala skoraj vsak dan. A je spoznala, da je to napaka in danes se giba dovolj, a zmerno.

Preberite si še, kaj je napaka, ki jo danes dela kar četrtina odraslih.

Mamica sedmih otrok
Na levi pri drugem otroku in na desni po sedmem. (Foto: Profimedia)
Mamica sedmih otrok
Jessica z možem in sedmimi otroki. Prvi štirje so iz prvega zakona in zadnji trije iz drugega. (Foto: Profimedia)

Kaj pa predlaga tistim, ki šele začenjajo?

Da najprej iz svoje prehrane izločijo predelano hrano. Pravzaprav se ji zdi ključno, da se začnemo prehranjevati bolj zdravo. Meni, da je nemogoče tudi z veliko gibanja popraviti posledice slabe prehrane. Potem pa seveda priporoča še več gibanja. Pa ne le zato, da bi imeli lepšo postavo. Gibanje je nujno za zdravje, pripomore k boljši presnovi kot tudi k boljšemu razpoloženju.

Pravi, da je najtežje začeti, še posebej, če imaš veliko obveznosti. A sama si je postavila za prioriteto, da denimo izkoristi za gibanje vsak trenutek, ki ga lahko. Njen nasvet je tudi, da ne odlašamo. Najtežje je začeti, nato pa je vse lažje. In občutek, ko imaš zdravo telo je res nenadomestljiv.

Preberite si še, kakšni so učinki uživanja limonade.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
TeutonicKnight 19.09.2018 21:25:20
Vsaka ji čast...
G8J 19.09.2018 23:14:02
In kaj potem? Če se že hvali naj pride v Zokiland, kjer bi jo sprejeli kot častno meščanko in ji dolelili številne nagrade, saj bi še za Damjana in Jurčka poskrbela
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave