15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov

Jeziček na tehtnici Ljubljančanke Tamare Božić se je pred osmimi leti ustavil pri številki 150. Bila je nezadovoljna in nesrečna, posledice prevelike teže pa so se začele kazati tudi na zdravju. Takrat je končno razčistila sama s seboj ter se odločila, da naredi nekaj za boljše življenje.

Tamara je izgubila 70 kilogramov

Nalagam..

Tamara Božić
Tamara Božić danes, ko je 70 kilogramov lažja, uživa v obiskovanju hribov. (Foto: osebni arhiv)

Tamara Božić je živahna, glasna, energična sogovornica. Težko si je predstavljati, da se je pred osmimi leti zaradi prevelike teže zapirala vase in se izogibala ljudem. Je pa kljub temu imela dovolj moči, da se je odločila, da nekaj spremeni. Nov življenjski slog je uspela tudi obdržati. Hujšati je začela pred osmimi leti in v dveh izgubila 70 kilogramov. Zdaj že šest let to težo vzdržuje.

V videoprispevku si oglejte zgodbo Tamare Božić.

Tamara Božić
V zadnjih šestih letih je spet zaživela. (Foto: osebni arhiv)

Hujšala ni prvič

Marsikatero dieto je preizkusila že prej, a odvečno težo je lahko izgubila šele, ko je spoznala, da mora najti takšno, ki se je bo lahko držala do konca življenja. Enako je bilo z gibanjem. Tega je morala vključiti v svoj vsakdan."To je borba za vse življenje," pravi.

A borba, ki se izplača, saj je Tamara pred šestimi leti ponovno zaživela. Prav misel na preteklo fizično in psihično trpljenje ji daje motivacijo, da si ne dovoli, da bi se ji odvečna teža zopet nabrala. Število kilogramov ji sicer niha. Pozimi jih ima za približno šest več. A v povprečju ostaja njena teža enaka, ker razume, da mora živeti uravnoteženo. Če v enem obroku poje kaj nezdravega, bo nekaj naslednjih zdravih. 

Boljši miselni vzorci

Za uspeh je bil ključen tudi obisk psihoterapevta. Šele ko je prepoznala miselne vzorce, ki ji škodijo, in jih začela spreminjati, je lahko nekaj naredila tudi glede teže.

Nato pa si je zadala manjše cilje. Najprej se je trudila, da bi izgubila deset kilogramov. Pa še deset. Pa da bi končno tehtala manj kot sto kilogramov ... Za motivacijo si je kupila manjšo obleko. Ko je prišla do zadnjega cilja, se spomni, da je bil občutek evforičen. "Počutiš se lahkotnega, všeč si si, bolj si samozavesten." Zopet je našla zadovoljstvo v izbiranju oblačil, ki ga je imela, ko je bila mlajša in vitkejša. "Ni me več sram pogledov ljudi. Spomnim se, kako je bilo, ko sem bila včasih na plaži z otrokoma. Otroci največkrat povedo resnico in njihove besede so me zabolele."

Treba je vztrajati

Pravi, da pri drugih, ki poskušajo izgubiti težo, opaža, da prehitro obupajo. Poudarja, da je to proces, ki vključuje premagovanje nešteto ovir. Pride trenutek, ko delaš vse pravilno, številka, ki jo kaže tehtnica, pa se več ne spremeni. Takrat je treba vztrajati. Potem ko je izgubila kar nekaj kilogramov, ji je energijo sicer vlivalo že to, da si ni želela zapraviti doseženega. To je njena motivacija še danes. Ko nastopi trenutek krize, se spomni, koliko boljše je njeno življenje sedaj, ko ni pretežka.

Tamara Božić
Shujšala je z uravnoteženo, zdravo prehrano in gibanjem. Na koncu je imela še operacijo odvečne kože. (Foto: osebni arhiv)

Sedaj bi rada s svojimi izkušnjami pomagala do bolj zdravega telesa in duha tudi drugim, zato je ustanovila skupino Hujšanje s Tami. Ne priznava izgovorov, da se ne da ali da nekdo ne more. Sama je primer, da je mogoče. Ni pa lahko in tudi zato je prepričana, da je hujšanje v skupini lahko v pomoč.

Le operacija odvečne kože

"Cilj moramo imeti, moramo vedeti, kaj hočemo. Potem pa gibanje in uravnotežena, zdrava prehrana počasi pripeljeta do zaželenega cilja." Nujno moraš tudi razčistiti sam s seboj, doda.

Shujšala je brez operacije, le na koncu je prestala odstranitev odvečne kože okrog pasu, na trebuhu in zadnjici. "Ta operacija ni lahka," pove. "Bi jo naredila še enkrat. Ampak nadaljnjih operacij si pa res ne želim več," se nasmehne. Kot si ne želi niti, da bi se še kdaj borila s preveliko težo.

Tamara Božić
Iz obdobja, ko je bila pretežka, ima le malo fotografij. (Foto: osebni arhiv)
Tamara Božić
Dobro ve, da shujšati ni lahko. Kot tudi, da je mogoče. Zato ne priznava izgovorov. (Foto: osebni arhiv)
Tamara Božić
Sedaj bi rada do bolj zdravega telesa in duha pomagala tudi drugim. (Foto: osebni arhiv)

 

Preberite si še, kaj so po mnenju prehranske strokovnjakinje Mojce Cepuš miti in resnice o hujšanju.

 

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 6
 
mike68 19.01.2018 13:48:54
Bravo. Takšno hujšanje je pravo, ne pa Biggest Luzer. Hujša se počasi, ne pa na hitro, kar je tako zagotovo večji učinek in manj stresa za telo.
 
kor22 19.01.2018 12:47:40
v the bigest loosers jim je uspelo v 2 mescih
3x ceplen 19.01.2018 21:34:43
To ni zdravo, razen za denarnice organizatorjev showa. Bi bilo zanimivo tekmovalce videt čez eno leto ali dve...
 
resort 19.01.2018 10:20:21
Če si mlad je vse mogoče. Če pa si že v osemdesetih, si pa lahko le želiš, rata pa ne več.
 
bbzzbb 19.01.2018 09:39:46
Bravo, čestitke!
 
Krompirjevec1 19.01.2018 09:25:29
Lepo. Samo, da ni reklama za tiste shujševalne pripravke, ki jih promovirate. Čestitke za takšen rezultat ;)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave