21.01.2019
LJ
/ -2°
Prehlad To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Odvečna maščoba Ste pretežki in imate preveč maščobe okrog pasu? Trebuh Brez diete je dosegla take rezultate

To bo izboljšalo možnosti za zanositev

Ženske, ki si želijo zanositi, bi morale vsak teden štiri ure posvetiti dokaj intenzivnemu oziroma ne preveč zmernemu gibanju, je pokazala ameriška študija. Pri ženskah s prekomerno težo pa je dovolj že, če vsak dan hodijo po deset minut. Seveda pa je še bolje, če tudi poskušajo izgubiti odvečne kilograme.

Nosečnost
Dovolj intenzivno gibanje zelo poveča možnosti, da zanosite. (Foto: iStock)

Raziskovalce z univerze Massachusetts je še posebej presenetilo, da so bile možnosti za zanositev pri prekomerno težkih ženskah po šestih mesečnih ciklusih, če so se redno sprehajale, kar za 82 odstotkov večje. Že dlje časa je znano, da je za ženske s prekomerno težo, če želijo zanositi, zelo dobro, če poskušajo pred tem izgubiti čim več odvečnih kilogramov. Ti namreč zmanjšujejo možnosti zanositve. To seveda še vedno velja. Vendar pa so ameriški znanstveniki ugotovili, da tudi desetminutni sprehod vsak dan močno izboljša njihove možnosti, da se razveselijo otroka.

Ni pa bilo pri sprehodih takšne razlike pri ženskah z normalno težo, ki so se morale za izboljšanje možnosti za zanositev ukvarjati z intenzivnejšim gibanjem. Pri njih se je s štirimi urami ne preveč zmernega gibanja tedensko izboljšala možnost za zanositev za 69 odstotkov.

Znanstveniki še ne vedo natančno, zakaj telovadba tako vpliva na plodnost. Predpostavljajo pa, da gre za učinek na molekularni ravni. Na ta način pravzaprav na plodnost vpliva naš življenjski slog nasploh, tudi kako se prehranjujemo, kako se spopadamo s stresom, ali kadimo ... Do rezultatov pa so prišli tako, da so 1200 žensk spremljali v obdobju šestih mesečnih ciklusov, medtem ko so se trudile, da bi zanosile. Stare so bile od 18 do 40 let ter so pred tem doživele vsaj en spontani splav.

Tek
Ne le gibanje, zdrav življenjski slog močno izboljša možnosti za zanositev. (Foto: iStock)

Kdaj je treba po pomoč?

Če po enem letu rednih spolnih odnosov od dva do trikrat tedensko ne pride do nosečnosti, je to znak, da je treba obiskati svojega ginekologa. Ta vas bo napotil naprej k specialistu. Če pa je ženska starejša od 35 let, je dobro pomoč poiskati že prej, po šestih mesecih. Pomoč je namreč v tem primeru res bolje poiskati prej kot kasneje. Včasih je namreč neplodnost posledica nečesa, kar je mogoče dokaj uspešno pozdraviti ali odpraviti. To je lahko denimo vnetje rodil ali sindrom policističnih jajčnikov.

Sindrom policističnih jajčnikov povzroča motnje ovulacije, zato je eden najpogostejših vzrokov za težave s plodnostjo. Je pa tudi najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v reproduktivnem obdobju, zato je res zelo velikokrat razlog težav. Če pa že veste, da imate sindrom policističnih jajčnikov, je najbolje do svojega ginekologa stopiti, še preden nameravate poskušati zanositi.

Več o sindromu policističnih jajčnikov si preberite tukaj.

Cilj zdravljenja neplodnosti pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov je sicer prav vzpostavitev ovulacij. “Zdravilo prvega izbora za indukcijo ovulacije je klomifen citrat, ki inducira ovulacijo pri 70 do 80 odstotkih žensk in privede do nosečnosti pri 20 do 50 odstotkih žensk s sindromom policističnih jajčnikov,” razlaga doc. dr. Vilma Kovač, dr. med., z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor. “Metodi drugega izbora sta indukcija ovulacije z gonadotropini ali laparoskopsko navrtanje jajčnikov, ki sta uspešni pri 20 odstotkih žensk s sindromom policističnih jajčnikov.” Zadnja pride v poštev zunajtelesna oploditev (IVF).

Sindrom policističnih jajčnikov
Včasih je vzrok neplodnosti nekaj, pri čemer lahko zdravniki res pomagajo. Zato je bolje po pomoč stopiti prej kot kasneje. (Foto: iStock)

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se z neplodnostjo spopada kar približno deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Kovačeva pravi, da v Sloveniji nimamo natančnih podatkov, vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da so številke podobne evropskim. V Evropi pa naj bi imelo težave z neplodnostjo od 10 do 15 odstotkov ljudi, kar pomeni, da ima težave pri spočetju otroka vsak šesti do sedmi par.

Na plodnost mislite tudi, ko udari bolezen

Neplodnost je pogosto tudi posledica hudih bolezni oziroma njihovega zdravljenja. Včasih se lahko denimo rak pojavi še v reproduktivnem obdobju; takrat nam je ključno, da ozdravimo in preživimo ter seveda ne razmišljamo o svoji plodnosti. A posledica zdravljenja je lahko tudi neplodnost ali prezgodnja menopavza. To seveda ni pravilo, a dobro je, da se pacient pri svojem zdravniku pozanima tudi o tem. Morda je namreč preventivno pametno shraniti seme ali jajčne celice. Prav je, da je človek osredotočen na svojo ozdravitev, a prav je tudi, da ne pozabiti niti na svoje življenje po ozdravitvi.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave