23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...

To je pokazatelj, kakšno je vaše tveganje za raka

Koliko maščobe imate na trebuhu, je pokazatelj, kakšno je vaše tveganje za raka, je ugotovila ameriška študija. Maščobne celice na trebuhu namreč izločajo poseben protein, ki lahko povzroči pojav raka oziroma spodbuja njegovo rast.

Trebuh
Če se vam na trebuhu nabira maščoba, to ni dober pokazatelj. (Foto: iStock)

Znanstveniki že dlje časa vedo, da je prekomerna teža dejavnik tveganja za raka. Sedaj pa so na ameriški univerzi Michigan ugotovili, da je boljši pokazatelj tveganja to, koliko imamo maščobe na trebuhu.

Maščobo na trebuhu imenujemo visceralna maščoba. Obdaja tudi organe, ki so v trebušni votlini – jetra, trebušno slinavko, črevesje. Je zelo metabolično aktivna. Med drugim so zdaj ugotovili, da izloča poseben protein, ki lahko zdrave celice pomaga spremeniti v maligne.

"To je še en dokaz, da moramo, da bi se izognili raku, začeti sprejemati pametnejše odločitve pri svoji prehrani, gibanju, nezdravih navadah, kot je kajenje," pravi avtor študije profesor Jamie Bernard z univerze Michigan.

Njegova ekipa je ugotovila, da indeks telesne mase ni najboljši pokazatelj našega zdravstvenega tveganja. Lahko imamo namreč preveč maščobe na trebuhu, a še vedno indeks telesne mase, ki je v meji normale.

Že prej so raziskave maščobo na trebuhu povezale z večjim tveganjem za kronične bolezni, kot so kap, bolezni srca in diabetes tipa dva, za prezgodnjo smrt in manjšo kakovost življenja.

Prekomerno težo pa so doslej raziskave že povezale z več vrstami raka, od dojk do črevesja, prostate, mehurja, ledvic.

To je torej slaba novica. Obstaja pa tudi dobra. Visceralne maščobe se je mogoče znebiti in tako zmanjšati tveganje za raka. Treba se je le zdravo prehranjevati in se dovolj gibati. To bo imelo še druge pozitivne posledice, med drugim znižan krvni tlak in manjši holesterol. Recept je ves čas isti. Treba se je le končno začeti zavedati, koliko sami vplivamo na svoje zdravje.

 

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 7
emrin 19.09.2017 05:17:36
Najbrž, da bom cello življenje hujšal. Pa kaj še.. Rajši manj let pa zanimivo po moji izbiri. Tudi nekdo ki se celo življenje matra z vsem kar se nekdo sproti zmišljuje ne živi 150 let. al ja pa jaz ne vem
emrin 19.09.2017 05:14:32
Kot, da bom živel 150 let. Rajši manj zanimivih, adrenalinskih po moji izbiri. Al bom cello živlenje hujšal. vežde..
 
karamba34 18.09.2017 17:53:41
kdor dost seksa, ta nikoli ne zboli.
 
Janez_53 18.09.2017 09:56:12
Oh, lepo vas prosim!!! Poznam nešteto ljudi, - mnogi izmed njih so že pokojni - ki so bili vitki, brez maščobnih blazinic na trebuhu, pa so zboleli za rakom!
Sandra Zorko 18.09.2017 10:17:21
se strinjam,moj oče je celo zivljenje vitek,brez kakršnih maščobnih oblog,pa je ravno tako zbolel za rakom. Res nehajte pisat traparije
TeutonicKnight 18.09.2017 12:08:38
Poznal sem veliko ljudi, ki so bili vitki se zdravo prehranjevali in ukvarjali z športom in zboleli za rakom tako da nehajte kvasit nebuloze....
JohnSmith000001 18.09.2017 13:22:14
a verjetno so vsi jedli živalske proizvode na veliko, večkrat dnevno, vse od mleka do šniclov !
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave