18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?

Preprost način, da zmanjšate vnos soli in preprečite najhujše

Uživanje pekoče hrane lahko pomaga zmanjšati vašo željo po preveč soli, so ugotovili kitajski raziskovalci. Uživanje preveč soli lahko vodi v previsok krvni tlak, ta pa poveča tveganje za bolezni srca in infarkt.

Infarkt
Preveč soli lahko poveča tveganje za infarkt. (Foto: iStock)

Kitajski raziskovalci z medicinske fakultete na univerzi Chongqing so ugotovili, da lahko uživanje pekoče hrane pomaga ljudem, ki imajo željo po uživanju preveč soljene hrane. Sol ljudje v prehrani potrebujemo. A ko je užijemo preveč, nam začne škoditi. Tudi Slovenci povprečno uživamo preveč soli, kar lahko vodi v previsok krvni tlak in bolezni srca.

Namesto po soli je pametno začeti posegati še po drugih začimbah. Kitajci so ugotovili, da je še posebej v pomoč, če začnemo uživati bolj pekočo hrano. "Že prej smo ugotovili, da že majhne količine kapsaicina, snovi, ki je v čiliju, povečajo občutek, da je hrana bolj slana. Nato smo želeli preveriti, ali zaradi tega učinka lahko ljudje res začnejo uživati manj soli," pove avtor študije profesor Zhiming Zhu.

V študiji je sodelovalo 606 odraslih Kitajcev. Pogledali so, kaj se dogaja v njihovih možganih. Del, kjer zaznavamo slanost, je dejansko začel delovati tako ob uživanju slane kot ob uživanju pekoče hrane.

Profesor Zhu še dodaja, da lahko že samo malo bolj pekoča hrana izboljša naše zdravje. Nobene potrebe ni, da bi pri tem pretiravali.

Sol
Raziskave so ugotovile, da še posebej veliko soli užijemo s prehranjevanjem v restavracijah. (Foto: Thinkstock)
Začimbe
Eksperimentirajte z različnimi začimbami in odkrijte še druge okuse, ne le slanega. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 2
 
Jimi1 03.11.2017 18:12:32
Za probati je...jutri kuham pasulj po madžarsko imenovan....Jedeš peče, sereš peče....
MaršalPeter62 03.11.2017 08:14:35
Potrjujem! Sam imam že dolga leta tke izkušnje saj si že več kot 20 let ne solim hrane. Uporabljam Chilli in Tabasco in to za juhe kot glavne jedi ter sojina omaka brez sladkorja.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave