15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

To je najboljše zdravilo, trdijo strokovnjaki

Telovadba je najboljše zdravilo, pravijo strokovnjaki. Z njo lahko premagate depresijo in znižate tveganje za srčno-žilne bolezni, ki so poznane kot največji ubijalec v zahodnem svetu.

Telovadba
Nova študija, ki je vključevala več kot 17 000 prostovoljcev, pa je odkrila, da telovadba v srednjih letih močno zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca v starosti, tudi pri ljudeh z diagnozo depresije. (Foto: iStock)

Bolezni srca in ožilja ter depresija gredo pogosto z roko v roki. Študije so pokazale, da depresija povečuje tveganje za razvoj bolezni srca in za bolečine v prsih. Nova študija, ki je vključevala več kot 17 000 prostovoljcev, pa je odkrila, da telovadba v srednjih letih močno zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca v starosti, tudi pri ljudeh z diagnozo depresije.

Strokovnjaki iz Univerze Teksas so v svoji študiji odkrili, da če pričnemo telovaditi zgodaj v svojem življenju in s tem nadaljujemo, lahko na ta način zavarujemo svoje duševno in psihično zdravje. Pokazalo se je, da je tako tudi pri pacientih, ki se spopadajo z depresijo in imajo povečano tveganje za bolezni srca.

Telovadba
Svetuje, da si pacienti z depresijo načrtno vzamejo čas za vsakodnevno vadbo, da izbirajo različne vadbe, da bi se izognili monotomiji in si najdejo prijatelja, ki jim bo pri tem pomagal. (Foto: iStock)

Soavtor študije dr. Madhukar Trivedi iz Univerze Teksas je za britanski Mail Online pojasnil: ''Ohranjanje zdrave mere telesne aktivnosti je težka naloga, a to lahko dosežemo. Zahteva le več truda in premagovanje ovir pri telovadbi.'' Svetuje, da si pacienti z depresijo načrtno vzamejo čas za vsakodnevno vadbo, da izbirajo različne vadbe, da bi se izognili monotomiji in si najdejo prijatelja, ki jim bo pri tem pomagal.

Študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Journal of the American Medical Association Psychiatry, je uporabila podatke študije, kjer so pri prostovoljcih merili njihove kardio-respiratorno telesno pripravljenost in so bili v povprečju stari 50 let.

Raziskovalci so uporabili administrativne podatke Medicare, da bi pogledali povezavo med telesno sposobnostjo udeležencev v srednjih letih in stopnjo depresije ter bolezni srca in ožilja v starejši dobi.

Udeleženci raziskave z visoko stopnjo telesne pripravljenosti in z diagnozo depresije so imeli 56 odstotkov manj možnosti, da bi z leti umrli zaradi bolezni srca in ožilja. Dr. Trivedi pravi, da so odkritja raziskave pomembna tudi za mlajše generacije, še posebej za mlade odrasle, ki z univerze prestopijo na delovno mesto.

''V tej starosti običajno vidimo, da telesna aktivnost običajno pade, saj niso več vključeni v obšolske dejavnosti in športne dejavnosti. A dlje časa kot ohranjaš telesno aktivnost, več možnosti imaš za preprečevanje depresije, ki lahko na dolgi rok privede do bolezni srca in ožilja,'' je pojasnil dr. Madhukar.

Depresija je povezana tudi z drugimi kroničnimi boleznimi, kot je na primer sladkorna bolezen, debelost, kronična bolezen ledvic. Študije so pokazale, da lahko v teh primerih pomagajo antidepresivi. A za paceinte v tem stanju, je bolj primerno zdravljenje redna telovadba, je dejal dr. Trivedi.

Telovadba
Depresija je povezana tudi z drugimi kroničnimi boleznimi, kot je na primer sladkorna bolezen, debelost, kronična bolezen ledvic. Študije so pokazale, da lahko v teh primerih pomagajo antidepresivi. A za paceinte v tem stanju, je bolj primerno zdravljenje redna telovadba, je dejal dr. Trivedi. (Foto: iStock)

Vzrok za to je delno povezan s splošnimi pozitivnimi učinki fizične aktivnosti, vključno s to, da vadba zmanjša vnetja v telesu, ki lahko povzročajo depresijo. Ko zmanjšamo vnetja v telesu, se zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.

Tudi med ljudmi, ki se že spopadajo z boleznimi srca in ožilja, imajo telesno neaktivni ljudje več možnosti za zgodnjo smrt. Telovadba nekajkrat na teden lahko ljudem pomaga pri znižanju krvnega pritiska in holesterola.

''Telovadba in psihoterapija sta včasih najboljše zdravilo za depresijo, še posebej pri mladih pacientih, ki se ne spopadajo s hudo depresijo,'' je še pojasnil.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave