21.01.2019
LJ
/ -2°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To je sadež, ki je tokrat obnorel svet

Če je bil zadnji hit med sadeži avokado, ker vsebuje številne zdrave maščobe, se, kot kaže, trend spreminja. Ananas postaja najhitreje prodajan sadež v Britaniji, njegova prodaja pa je narasla za kar 30 odstotkov. Vas zanima, zakaj?

Ananas
Ananas  nekoliko pomaga pri odpravljanju odvečnih kilogramov in je morda tudi zato tako priljubljen. Vsebuje namreč bromelain - mešanico treh encimov bromelaina, ananaze in ekstranaze, ki lahko spodbuja presnovo. (Foto: iStock)

Spasiran avokado, ki ga lahko uporabite kot namaz. Avokado v smoothijih ali kot maščoba, ki jo uporabljamo pri peki. Avokado je bil dolgo časa eden najbolj priljubljenih sadežev milenijcev. A kot kaže, novi hit postaja ananas, ki je bil izjemno priljubljen v 70. letih, nato pa je njegova priljubljenost nekoliko upadla. V zadnjem letu pa je njegova priljubljenost postala celo večja kot priljubljenost avokada in v Britaniji ananas velja že za najbolje prodajan sadež.

Preberite še: Kako pripraviti napitek, ki vas bo poživil in vam vlil novih moči?

Prodaja celega ananasa je v veleblagovnicah samo v letu dni narasla za 15 odstotkov, prodaja narezanega ananasa pa za 30 odstotkov. Celo prodaja nenavadne havajske pice, ki poleg šunke in nekaj gobic vsebuje še ananas, je narasla za 15 odstotkov.

Ananas vsepovsod - 12
Prodaja celega ananasa je v veleblagovnicah samo v letu dni narasla za 15 odstotkov, prodaja narezanega ananasa pa za 30 odstotkov. (Foto: Pinterest)

Njegova priljubljenost je narasla predvsem zato, ker je ananas v resnici zdrav sadež. Vsebuje veliko vitamina C – celo več kot pomaranče, poleg tega pa še magnezij in vlaknine. Kljub temu ga težko primerjamo z avokadom, ki je dober vir zdravih maščob. Ananas jih namreč ne vsebuje. Kljub temu da je ananas sladek, vsebuje samo 83 kcal ali 350 kJ energije na skodelico ananasa.

Da bi odgovorili na nove potrebe ananasa v Evropi in drugod po svetu, so v Kostariki – deželi, ki uvozi v Evropo največ sadja – že povečali pridelavo ananasa za 10 odstotkov. Kljub temu potrebe po njemu rastejo hitro, saj kot kaže je ananas trenutno poleg avokada v Britaniji to eden najljubših sadežev ljudi. Kako se bo njegova priljubljenost še razširila, pa bo pokazal čas.

Kaj je še razlog za vse večjo priljubljenost ananasa?

Ananas nekoliko pomaga pri odpravljanju odvečnih kilogramov in je morda tudi zato tako priljubljen. Vsebuje namreč bromelain – mešanico treh encimov bromelaina, ananaze in ekstranaze, ki lahko spodbuja presnovo. Vendar pa samo z uživanjem ananasa ne bomo nikoli shujšali. Za učinkovito izgubo odvečnih kilogramov in za ohranjanje zdrave telesne teže je potrebna kombinacija uravnotežene prehrane in vadbe, pri kateri pa si seveda lahko privoščite tudi ananas. Sicer pa ananas strokovnjaki prav zaradi bromelaina svetujejo tudi po vsakem obroku, saj pomaga razgrajevati beljakovine in lahko prispeva k boljši prebavi. Prebavni encim bromelain namreč zmanjšuje tudi napihnjenost, uničuje pa tudi nekatere bakterije v črevesju, zaradi česar prispeva k bolj uravnoteženi prebavi. Bromelain dobimo le v svežem sadežu, saj ga toplotna obdelava uniči.

Sicer pa se ta sočni tropski sadež tradicionalno uporablja tudi za zdravljenje vnetij. Bromalein je danes dobro poznan tudi kot dodatek za zmanjševanje vnetij po operacijah in za zdravljenje nosne sluznice med infekcijo sinusov. Bromelain lahko prav tako zmanjša bolečino, ki je posledica osteoartritisa.

Vsekakor pa se mu morajo izogniti tisti, ki imajo občutljiv želodec, saj vsebuje veliko kisline in jim lahko škodi. Ananas je poleg tega še bogat vir topnih in netopnih vlaknin, kot je na primer pektin, vsebuje pa še vitamin C, A, B1 in B6, kalcij, kalij in mangan.

Čeprav je precej sladek sadež, se lahko z njim sladkate celo med dieto. Vsebuje malo kalorij, zato si ga lahko privoščite brez slabe vesti.

 

 

 

 


 

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
dracon 04.04.2018 14:19:16
Ja in zanimivo da je skoraj ves ta broemalin v zelenem delu sadeža, torej listih. Pa dober tek !
bublika 04.04.2018 13:59:24
Jutri bodo zdravilen neka nova vrsta sadja (iz laboratorija?).
 
nestabilen 04.04.2018 13:44:05
pri nas ne prodajajo ananas 1,2 ali 3 kategorije.Kar dobimo je zalost od ananasa.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave