17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

To je pomembno vedeti, če poskušate zanositi

Ženske, ki imajo v telesu premalo joda, poskušajo pa zanositi, imajo kar za polovico manjšo možnost, da jim uspe, je pokazala ameriška študija. V prehrano vključite belo ribo, morsko hrano, mleko in mlečne izdelke ter tudi sol. A s slednjo spet ne pretiravajte.

Nosečnost
Ravni joda v telesu naj bi vplivale na uspešnost zanositve. (Foto: iStock)

Raziskovalci so spremljali več kot 500 žensk, ki so pred tem skušale zanositi več kot pet let. Ugotovili so, da imajo tiste s pomanjkanjem joda za kar 46 odstotkov manjšo možnost, da zanosijo. "In bili smo tudi presenečeni, kako pogosto je bilo pomanjkanje joda," je povedal avtor študije dr. James Mills z ameriškega Eunice Kennedy Shriver nacionalnega inštituta za zdravje otrok in človeški razvoj.

Ribe - 2
V prehrano vključite belo ribo in morsko hrano ter ne pozabite na sol. Boljša je nerafinirana. (Foto: Profimedia)

Jod je pomemben tudi pri razvoju možganov ploda med nosečnostjo, a očitno njegov pomen ni zanemarljiv niti, še preden ženska sploh zanosi.

Raziskovalci so ugotovili, da je kar 44 odstotkov udeleženk imelo težave s pomanjkanjem joda.

Raziskave nameravajo nadaljevati, in sicer jih zanima, kako točno jod vpliva na plodnost in uspešnost zanositve ter kako je to povezano s težavami s ščitnico. Podrobneje bi si radi pogledali tudi, kako jod vpliva na razvoj ploda.

Je pa težko ženskam svetovati, kako naj poskrbijo za zadostne ravni joda. Študija udeleženkam ni predpisovala kakšne koli prehrane ali dodatkov, raziskovalci so le spremljali, kakšne so njihove ravni joda in kakšen je bil njihov uspeh pri doseganju zanositve.

Koristne namreč niso niti pretirane količine joda. Raziskovalci priporočajo, da ženske uživajo uravnoteženo zdravo prehrano, priporočljivo je redno uživati belo ribo, morsko hrano, mleko in mlečne izdelke. Jod je tudi v soli. Bolje je izbrati nerafinirano. Ni pa z nobeno soljo priporočljivo pretiravati, saj tako postane škodljiva.

Več o tem, koliko soli lahko zaužijete, preberite tukaj.

Kakšni so pozitivni učinki zadostnega uživanja rib, pa preberite tukaj.

Sol
Sol telo potrebuje, a v omejenih količinah. (Foto: iStock)
Mleko
Uživajte zdravo uravnoteženo prehrano in ne pozabite niti na mleko. (Foto: Thinkstock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 2
 
spiritualite100 18.02.2018 15:00:34
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: E-pošta: reseaufinance510@gmail.com tmarjan24@gmail.com
 
RamzesII 18.02.2018 09:18:29
In seveda pravi partner z dobrim strelivom.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave