18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?

To je pravi razlog, da vas muči nespečnost

Naša družba se je navadila poiskati bližnjice. Ko nas muči nespečnost, nam predpiše zdravila, ki našo zavest prisilijo, da se vda. Takrat zaspimo. A v resnici se nismo dotaknili vzroka, zaradi katerega ne moremo spati.

Nespečnost
Rešitev ni, da posežemo po zdravilih, ampak da razmislimo, kaj je pravi razlog nespečnosti. (Foto: Thinkstock)

Nasvet o nespečnosti, ki bo sledila, smo povzeli po odličnem animiranem videoprispevku, ki jih na portalu YouTube pripravlja tako imenovana Šola življenja (The School of Life). To je projekt, ki ga je pomagal ustanoviti znan pisatelj in filozof Alain de Botton, ki nas s svojim delom vedno znova opominja, da smo pozabili, da že tisočletja obstaja veda, ki nam pomaga bolje živeti. To je filozofija, ki še zdaleč ni nekaj, kar je lahko v pomoč le peščici izobražencev.

De Botton v intervjuju za The Huffington Post pravi, da je Šolo življenja ustanovil, ker so izobraževalne institucije danes pozabile ljudem pomagati na področjih, kot so izbira pravega partnerja ali iskanje dela, ki prinaša ne le plače, temveč tudi občutek sreče in izpolnjenosti. Premalo pomoči imamo na področjih, kot so vzgoja otrok ali vzdrževanje prijateljstev, razvijanje samozavesti in sprejemanje sebe, spoprijemanje z anksioznostjo ali smrtjo ... To je razvijanje emocionalne inteligence, na katero je svet pozabil, zaradi česar se počutimo vse bolj izgubljeni. Včasih so to znanje ljudem posredovale religije, ki pa so danes izgubile svoje mesto. A še vedno potrebujemo nekaj, kar bi nam kolektivno pomagalo živeti. Za nas je negativno, da smo postali prepuščeni sami sebi.

Prijateljstvo
Ljudje potrebujemo v življenju tudi čas, da negujemo svojo duševno plat. Sicer se to lahko odrazi na zdravju. (Foto: Thinkstock)

Zaradi tega, ker je postal duhovni del življenja potisnjen na stran, je vse manj cenjena tudi umetnost. Njena moč je, da nam daje uteho in pomaga razmišljati o sebi in svetu. To nas v resnici osrečuje, mi pa mislimo, da bomo srečo lahko našli v trgovskih centrih. Vse več kupujemo, a smo še vedno nezadovoljni. Prav je, da imamo denar za tisto, kar potrebujemo, ne more pa biti to edino, kar imamo.

Ljudje smo se skozi zgodovino dokopali do toliko modrosti, še pove de Botton. Izziv je, kako te skomunicirati širši javnosti in tako ustvariti družbo, v kateri smo lahko vsi srečnejši in mirnejši.

Kaj torej narediti, ko nas muči nespečnost?

Šola življenja nam s filozofskimi nasveti odgovarja tudi, kaj narediti, ko nas muči nespečnost.

Ko ne moremo spati, se močno prestrašimo. Po glavi nam gre, da se moramo spočiti, saj nas naslednji dan čaka veliko obveznosti. Prav jezni postanemo nase, ker ne spimo, in tako naslednji dan ne bomo mogli delovati optimalno.

Zdravniki nam pomagajo z zdravili, od katerih lahko postanemo odvisni. Toda morda bi bilo bolje, da bi v trenutku, ko ne moremo spati, prisluhnili, kaj nam želi telo povedati.

Toda morda bi bilo bolje, da bi v trenutku, ko ne moremo spati, prisluhnili, kaj nam želi telo povedati.

Pogosto, pravijo v Šoli življenja, nas želi namreč naš um prisiliti, da končno malo razmišljamo. Seveda tudi sicer razmišljamo, a o zelo praktičnih stvareh. Kako bomo plačali račune, kako bomo izvedli vse službene naloge, kaj bomo skuhali za kosilo, kdo bo šel po otroka v vrtec ... Danes je takšnih praktičnih nalog veliko in časa za vse premalo.

Zato na stran potiskamo pomembna, večja življenjska vprašanja. Ne razmišljamo več o sebi, o smeri življenja, ki smo jo ubrali ali jo želimo ubrati, o tem, kaj je za nas smisel življenja, kakšne so naše vrednote, ali živimo v skladu z njimi. Korporacije z veliko denarja za oglaševanje so nas prepričale, da sreča leži v novem oblačilu, dragi večerji, luksuznem potovanju.

A človek ni srečen samo s tem, kar dokazuje tudi vrsta bogatih in slavnih ljudi, ki so prilezli na vrh sveta in ugotovili, da zaradi tega niso nič bolj zadovoljni. Človek želi živeti tako, da se mu zdi, da ima njegovo delo neki smisel, želi si živeti v skladu z vrednotami, želi imeti občutek, da nekako pomaga. Človek ima v sebi potrebo, da razmišlja o tem, kdo res je, kakšni so njegovi talenti, ki bi jih lahko razvijal, kakšne odnose ima ...

In v Šoli življenja pravijo – to je tako pomembno za nas kot voda in gibanje, in če o tem ne razmišljamo, nas nekaj v nas – naša zavest – enostavno zaustavi in nam ne pusti več spati. Čeprav je tudi počitek za nas izjemno pomemben, je ukvarjanje s svojo duševnostjo še bolj, zato nas telo raje pusti brez počitka.

Poletje
Potrebujemo čas za razmislek o sebi, tem, ali smo srečni, zakaj nismo srečni ... Sicer nas telo ne bo pustilo spati. (Foto: Thinkstock)

Nespečnosti torej ne bomo pozdravili z zdravili, kopelmi, posebnimi čaji ... Najti moramo čas za razmišljanje. Telo potrebuje, da si vzamete čas, ko pomislite, ali ste srečni in zakaj niste srečni, kaj vas skrbi ... Nespečnost ni fizična bolezen, ampak želja telesa, da se spopademo z vsem, kar odrivamo stran.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
 
forti5 17.08.2017 07:28:39
jooj. kak bla bla je ta članek...
24pišancov 16.08.2017 08:42:52
Rukneš 2 pira pa 2 whiskiya in spiš ko dojenček ne rabim nobenga filozofiranja,po domače povedan pametovanja
DrTrdina 16.08.2017 08:47:35
in potem si počasi alkoholik....
Robertinhox 16.08.2017 10:15:04
in delaj to vsaki dan, kake mate eni, viski ja
regrat29 16.08.2017 18:39:02
more bit srečna tista s kero si deliš posteljo, ko tak fajn dišiš po alkoholu ponoči...
jung 18.08.2017 12:28:15
regrat ! Slovenke tako zvečer boli glava in vzamejo tableto ;))
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave