14.08.2018
LJ
24° / 17°
vnetje oči 14 stvari, ki jih oči povedo o vašem zdravju Utrujenost Nikar ne ignorirajte znakov hormonskega neravnovesja Kdo bi si mislil? Je to razlog, da ne morete shujšati?! Bolečina v hrbtu Skrivnost, kako se znebiti bolečin v hrbtu, je v resnici v vaših nogah

To je velika zabloda, ki jo imamo o sadju

Ena največjih napak, ki jih ljudje delajo danes pri prehranjevanju, je, da se bojijo sadja, pravi nutricionistka Mojca Cepuš. Napačno mislijo, da so polna sladkorja in da jim fruktoza, ki jo vsebujejo, lahko škodi. V resnici je sadje priporočljivo uživati tudi, če moramo izgubiti odvečne kilograme.

Sadje
Sadje je tako zdravo, da smo se mu začeli izogibati povsem po nepotrebnem. (Foto: iStock)

Preveč ljudi se boji uživati sadje, ker vedo, da vsebuje fruktozo, ki je oblika sladkorja. A ta strah je neupravičen, je prepričana prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zdravo se je odrekati sladkorju, a to ne pomeni, da se je treba odpovedati sadju. Poglejmo, zakaj.

1. V sadju ni samo fruktoza

"Najprej bi izpostavila, da je zelo narobe, če katero koli hrano ovrednotimo na podlagi ene sestavine," poudarja Cepuševa. Sadje res vsebuje fruktozo, a tudi veliko vode, vlaknin, vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih za nas dobrodejnih fitohranil. V sladkarijah je po drugi strani le navaden bel rafiniran sladkor, ki nima čisto nobene prednosti za zdravje.

Jabolka
Sadje vsebuje ne le fruktoze, ampak tudi vodo, vlaknine, vitamine, minerale, antioksidante in druga fitohranila. (Foto: iStock)

2. Zelo težko pojemo toliko fruktoze, da bi nam lahko škodila

Tudi uživanje prevelikih količin fruktoze nam seveda lahko škodi. A ker sadje poleg sladkorja vsebuje vodo in vlaknine ter ga je treba prežvečiti, hitro zasiti. Zato je praktično nemogoče, da bi pojedli toliko sadja, da bi nam njegova fruktoza lahko škodila. Po drugi strani hrana, ki vsebuje navaden bel rafiniran sladkor, ni nasitna. Lahko jo pojemo zelo veliko, s tem pa zaužijemo ogromne količine sladkorja, ne da bi zaužili kar koli, kar je tudi dobrodejno za zdravje. "Sadje ima od 5 do 25 gramov sladkorja v povprečju na 100 gramov. Ampak kdo pa poje kilogram sadja?" pravi Cepuševa. Hkrati pa toliko sladkorja s piškoti, pecivom, sladoledom, čokolado zaužijemo zelo hitro.

3. Naše telo je prilagojeno za uživanje fruktoze

Zaradi vlaknin se sadje prebavlja počasneje in fruktoza do jeter prehaja v manjših količinah. Zato jetra z njo nimajo težav. Navaden rafiniran bel sladkor se po drugi strani zelo hitro prebavi in do jeter pride v ogromnem odmerku, s katerim se ta ne zmorejo učinkovito spoprijeti. Zavedati se je treba, da sadje ljudje uživamo že milijone let. Zato je naše telo zelo dobro prilagojeno na uživanje fruktoze.

Lubenica
Mogoče je zaužiti preveč fruktoze, a ker je sadja težko pojesti veliko, je to skoraj nemogoče. Brez slabe vesti si ga lahko privoščimo tudi, če hujšamo. (Foto: iStock)

4. Težave ne predstavlja niti pri hujšanju

"Po nepotrebnem se ljudje denimo izogibajo lubenici, ki sploh nima veliko sladkorja," začne strokovnjakinja. "Iz prakse lahko povem, da ljudje, ki hujšajo po en kilogram na teden, vsak dan lahko pojedo tri do štiri kose sadja – dva za dopoldansko malico, dva za popoldansko. Seveda gre za hujšanje ob uravnoteženi prehrani – se pravi, da uživajo tudi testenine, rižote ..." Pri hujšanju le zvečer ne priporoča preveč sadja.

5. Pozor edino pri diabetesu

Koliko sadja pojedo, morajo biti pozorni edino ljudje s presnovnimi motnjami, kot je diabetes, pravi Cepuševa. "Ugotoviti morajo, koliko sadja lahko pojedo, da je za njih to še varno."

6. Sklep

"Ampak zaradi sadja res še nihče ni dobil niti diabetesa niti postal pretežak," se nasmehne strokovnjakinja. Na dan priporoča uživanje 800 gramov sadja in zelenjave. "Kaj pa sadni sokovi?" še vprašam. "Samo če jih uživamo kot sladkarijo. Če pa ne razumemo, da je sladkarija, je to slabo."

Ananas
Ljudje sadje uživamo že milijone let. Naše telo je povsem prilagojeno uživanju fruktoze in z njo nima takšnih težav kot z navadnim sladkorjem. (Foto: iStock)

Normalno je, da imamo tudi potrebo po sladki hrani. Zato naš jezik vendar ima zmožnost, da okuša tudi sladkost. In zdravo je, če se posladkamo z živili, ki jih je kot takšne ustvarila narava.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 14
 
Narcissa 09.04.2017 20:22:12
Problem je kvaliteta in cena. Drugega ni.
draghci 03.04.2017 22:45:39
Kakšne šutarije so to. Itak je sadje najbolj zdrava hrana na tem planetu. To je v bistvu božanska, sončna hrana in če kdo misli drugače je to samo za to, ker ima tako pokvarjeno podlago od prej v svojem črevesju. Sadje kemično odreagira in nas napihuje. Ni krivo sadje, ampak naše slabe navade od prej. In še nekaj je zelo pomembno. jesti moramo vedno samo eno vrsto sadja v enem obroku. Nikakor ni priporočljivo mešat s drugimi vrstami. So variante ko se lahko, ampak idealno je ena vrsta. Sadje ima zelo visoko frekvenco in mnogim ne paše uživanje, saj jih to dela živčne in rabijo prizemljitev s kakšno bolj težko in kuhano hrano. In neumne so mi ideje o škodljivosti fruktoze. Ko se futramo z belim kemičnim sladkorjem je pa kr vse ok. pa še to. Nekaterim nikakor ne paše jesti samo sadje in nujno rabijo tudi kuhan obrok. Če je že tako naj obvezno jedo sadje zjutraj na tešče. Vedno pred kuhano hrano. To pomeni, da lahko kar takoj, takorekoč eno za drugo. Torej najprej surovo, potem kuhano.
jamesblake 05.04.2017 14:00:15
božanska, sočna hrana? a poznamo božansko in nebožansko hrano, ali kaj? sadje kemično odreagira? v kemijske reakcije vstopajo elementi in spojine. reaktanti in produkti. reagirajo, biokemično, torej sestavine sadja. ena vrsta sadja v enem obroku je religija in ne to, kar lahko en posameznik počne in drugi ne (o biološki variabilnosti nič?) sadje ima zelo visoko frekvenco česa? nobena karakteristika sadja se ne označuje s frekvenco. o čem, torej, govorimo? o sladkorju samo slabo. in to je danes splošna mantra, tako da je teza, da je uživanje belega sladkorja OK, popolna manipulacija ali nevednost. Težko berljiv komentar, ki je poln plusov. a ti s temi plusi razumejo tisto, kar znanost ne?
hotchilipoper 03.04.2017 21:36:00
Pa napišite,da je kanabis v majhnih količinah zelo zdravilen za vse bolezni današnjega sveta-aja ne smete,so vam prepovedali
jamesblake 05.04.2017 14:01:56
kanabis v majhnih količinah znanstveno dokazano ni zelo zdravilen za vse bolezni današnjega sveta! halo?
kurcvasgleda01 03.04.2017 18:17:35
ne pišite, če ne veste...fruktoza dokazano škodi to lahko povem iz lastnih izkušenj...en mesec po dve banani na dan mi je cuker narasto na 25...tolko samo...sadje je priporočljivo npr. eno jabolko na dan...čisto dovolj
RamzesII 03.04.2017 19:09:47
Saj, preveč sadja, ki ni tebi lokalno. Če razumete kaj mislim.
jamesblake 05.04.2017 14:07:03
dve banani na dan pa je narastel sladkor= dve banani sta 220 kilokalorij, torej komaj 10% energetskih potreb. v enem mesecu bi od vas ob dveh bananah ostala sama kost in koža. da niste mogoče mastne klobase, ocvirke. sire in podobne stvari pozabili napisati. najbolj namreč na dvig sladkorja vpliva kombinacija mastne hrane z visokim deležem živalskih proteinov ali pač hrana, kjer je kombinacija treh makronutrientov taka, da prevladujejo maščobe in sladkorji. (lahko da od banane res hitro naraste sladkor, vendar tudi hitro pade in je vse OK, razen če ste diabetik,..ampak to je druga zgodba).
 
dho 03.04.2017 17:28:52
Nobena hrana ne redi, če jo zaužijemo v količini, ki jo naše telo potrebuje. Tudi sadje redi, če ga uživamo več, kot ga potrebujemo.
 
zelolepo 03.04.2017 15:59:01
samooklicani strokovnjaki
 
nono1234 03.04.2017 14:07:58
Od nutricionistov bi pričakoval, da bi napisali kaj več in ne zgolj neke splošne zadeve, ki jih vsi poznajo. Npr. o tem, da naj sadje velja kot ločeni obrok, da ni vseeno kdaj ga pojemo, pred, med ali po drugih obrokih. Če nekdo poje vse običajne obroke, zraven pa še 80 dkg sadja, bodo odvečne kalorije naredile svoje. Če sadje torej priporočate in prav je tako, potem ga dajte umestit v kontekstu celotnega prehranjevanja. Napačno konzumiranje sadja, ki se predolgo zadržuje v prebavilih, lahko povzroča škodljivo vretje, pa smo tam.
 
jamesblake 03.04.2017 12:46:45
ljudje sadje uživamo že milijone let? a je, anatomsko se je moderni človek pojavil, po sedanjem vedenju, pred nekje največ četrt milijona let (recimo 200 000). Pred tem so okostja, ki pripadajo našim homoidnim prednikom. kilo sadja pojesti je dejansko mala malica. to ni nič takega. z lahkoto. in to kar precej ljudi počne. in, se strinjam, sladkor je grešni krivec za vse slabo današnjega prehranjevanja - še zdaleč pa ni edini s katerim bi morali kazati s prstom. zakaj beli skadkor enačiti s sadjem pa je nikoli dokončana zgodba o človeški nespameti, ki po Einsteinu, za razliko o vesolja, nima mej.
 
DeBill 03.04.2017 10:27:24
Topla voda?
majazmaja2 03.04.2017 10:52:35
Ja. Niso vedeli, kako bi zapolnili prostor in so že dvajsetič naredili copy-paste.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prebavne težave

Ste se že kdaj spopadali z vnetjem mehurja?

Uporabne povezave