18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To lahko pomaga, če vas muči prhljaj

Jeseni in pozimi ima še posebej veliko ljudi težave s prhljajem. V tem času se ta lahko tudi močno poslabša. Vzrok je suh zrak, ki ne ustreza lasišču, zato je ena od rešitev, ki jo lahko vpeljete, tudi vlažilec zraka. Če vas prhljaj muči že dolgo, bi bilo dobro, da stopite do dermatologa. Če vas obišče le občasno, pa lahko najprej preizkusite nekaj naslednjih rešitev.

Soda bikarbona
Poceni pomoč je lahko soda bikarbona. (Foto: Thinkstock)

Kakšna je vaša prehrana?

Pomislite, ali zaužijete dovolj zdravih maščob. Dovolj olivnega in bučnega olja, avokada, oreščkov, semen ... Še posebej je priporočljivo paziti, da uživate dovolj omega-3 maščobnih kislin, ki so v mastnih ribah, orehih, chia in lanenih semenih. Omega-3 maščobne kisline namreč za svoje zdravje potrebuje koža, to pa pomeni, da jih potrebuje tudi lasišče. Poleg tega pazite še, da uživate dovolj hrane, ki vsebuje probiotike – to pa so kislo zelje in repa, probiotični jogurt, kombuča. Probiotiki izboljšajo delovanje imunskega sistema in tudi to lahko na prhljaj deluje blagodejno.  

Preberite si še več o prehrani, ki lahko pripomore k bolj zdravim lasem. Kaj še morda manjka v vaši prehrani?

Kokosovo olje
Suhemu lasišču lahko pomaga kokosovo olje. (Foto: Thinkstock)

Nadaljnja pomoč iz kuhinje

Mogoče je, da imate težave s prhljajem zaradi presuhega lasišča. Rešitev je v tem primeru lahko kokosovo olje. Zelo pa naj bi pomagala tudi soda bikarbona, ki deluje kot nežen piling. Uporabite jo, potem ko ste si zmočili lase. Vmasirajte jo v lasišče. Počakajte minuto ali dve, nato pa nadaljujte z običajnim pranjem las.

Kaj pa, če uporabljate preveč preparatov?

Težave lahko poslabša tudi to, da uporabljate preveč preparatov, na svoje lasišče enostavno nanašate preveč različnih snovi. Kajti te so lahko tudi preveč agresivne. Poskušajte najti bolj nežen šampon in ne pretiravajte več s količino različnih preparatov. Poskušajte nego las res čim bolj poenostaviti.

Morda pa ste v stresu?

Tudi kroničen stres lahko povzroči prhljaj. Pomislite, ali morda občutite stres, čeprav vam ga sploh ne bi bilo treba. Velikokrat si ljudje sami povzročijo občutek stresa. Pogosto pa jim ga seveda povzročijo tudi zunanje okoliščine. In takrat pomislite, ali lahko te kako spremenite. Včasih se da spremeniti več, kot si mislimo, le pogumnejši moramo biti.

Stres
Prhljaj lahko povzoči tudi stres. (Foto: iStock)

Tukaj si preberite, kaj smo se o stresu pogovarjali s prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek, dr. med., spec. psihiatrije.

Kaj je tista meja, ko je stresa preveč, smo jo vprašali. In povedala nam je: "Rdeča luč mora zasvetiti, ko preležite ves vikend in se vam ne ljubi niti na sprehod. Ko ste v ponedeljek še vedno utrujeni. Lahko vas čaka praznovanje, lahko vas čakajo počitnice, vam pa je to obremenitev, ne razlog za veselje. Prav tako vam pade učinkovitost. Delate manj učinkovito, za isto delo porabite več časa. Od tu gre samo navzdol."

Več tukaj.

In preberite si še, kaj je lahko razlog, da se vam kar naprej lomijo nohti.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave