17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko

To lahko povzroči neplodnost

Prekomerno težki pari potrebujejo kar za 59 odstotkov dlje časa, da zanosijo, v primerjavi s pari, ki niso prekomerno težki, je pokazala ameriška študija. Pri izračunu odstotka so upoštevali tudi vse ostale dejavnike, ki lahko vplivajo na težave s plodnostjo.

Jajčniki
Kaj lahko vodi v težave s plodnostjo? (Foto: Thinkstock)

Že prejšnje študije, ki pa so vključevale le ženske, so odkrile, da obstaja povezava med prekomerno težo in težavami pri zanositvi. V sedanji študiji pa so preverili, kako je pri parih, kjer sta oba prekomerno težka. Kar za 59 odstotkov dlje so takšni pari potrebovali, da so zanosili, v primerjavi s pari, ki niso bili pretežki.

"Če bodo nadaljnje študije to povezavo še potrdile, bodo specialisti za neplodnost lahko pri svojem svetovanju parom upoštevali tudi njihovo težo," pove vodja študije Rajeshwari Sundaram z Eunice Kennedy Shriver nacionalnega inštituta za zdravje otrok in človekov razvoj v ameriški državi Maryland. Študija je bila namreč majhna, zato bi potrebovali še obsežnejšo, ki bi njene rezultate lahko povsem potrdila.

"A že sedaj dobro vemo, kaj so prednosti zdrave teže. Preveč kilogramov poveča tveganje za bolezni, kot so diabetes tipa dva, bolezni srca, rak," pove Sundaram. V vsakem primeru je zdravo vzdrževati primerno težo.

"Prekomerna teža lahko vpliva na neplodnost s tem, ko spreminja delovanje hormonov pri moških in ženskah," pa je za Reuters študijo komentiral dr. Jeffrey Goldberg s kliničnega centra v Clevelandu. Zdravniki se že zavedajo, da je krivec lahko odvečna teža. "Če imate v telesu več maščob, se več testosterona spremeni v estrogen. Pri ženskah preveč kilogramov oslabi delovanje jajčnikov. Pri moških pa produkcijo sperme."

Ko so ameriški raziskovalci izračunali, da potrebujejo prekomerno težki pari za 59 odstotkov več časa, da zanosijo, so upoštevali tudi druge dejavnike, ki lahko vplivajo na neplodnost. To so starost, kajenje, gibanje, ravni slabega holesterola.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 6
 
mateja970 13.03.2017 10:27:37
Sem tudi jaz malo močnejše postave pa sem pred štirimi leti rodila zdravega sina z pomočjo umetne oploditve pa ni bil vzrok debelosti ampak stres ki sem ga imela preden sem zanosila morala sem dati razne preiskave da sem potem rodila sina vse pohvale UKC MARIBOR oddelek za neplodnost !
 
sportyBalkanka 11.03.2017 21:19:11
lari fari, naj grejo na kliniko za neplodnost in bojo vidl kakšni ljudje so tam največ - normalna teža
nnanna 13.03.2017 08:45:47
ampak osebje je pa nadpovprečno debelo, sestre se kar kotalijo ........
Karantanija 11.03.2017 12:10:10
Krive ni samo prevelika teža, lahko je tudi premala teža.
 
exdetektiv 11.03.2017 11:39:28
EN PAR SEM VIDU JA ...OBA STA BILA NOSEČA MOŠKI IN ŽENSKA
kajenje je zdravo 11.03.2017 10:21:21
Ampak to še ni zadost, tistim debelim amerikancom, težkim nad 100 kg, bi z zakonom prepovedu razmnoževanje.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave