18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To morate vedeti, če imate povišan holesterol

Povišane vredosti holesterola in trigliceridov povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, ki še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Da bi uravnali raven holesterola, vam zdravniki lahko predpišejo statine, a ti imajo številne stranske učinke. Prav zato je za zniževanje holesterola treba poskrbeti že prej, ko ga lahko znižamo po naravni poti.

Arterije
Visok nivo holesterola v krvi povzroči, da se prične v steni žile nabirati maščoba, zaradi česar se zmanjša pretok krvi po žilah. Posledično se lahko razvijejo različne bolezni srca in ožilja, lahko pa pride tudi do najhujšega, srčnega infarkta ali možganske kapi. (Foto: Thinkstock)

Več kot 60 odstotkov Slovencev ima preveč holesterola v krvi, kažejo podatki raziskave CINDI. Visok nivo holesterola v krvi povzroči, da se prične v steni žile nabirati maščoba, zaradi česar se zmanjša pretok krvi po žilah. Posledično se lahko razvijejo različne bolezni srca in ožilja, lahko pa pride tudi do najhujšega, srčnega infarkta ali možganske kapi. Prav bolezni srca in ožilja so v Sloveniji še vedno glavni vzrok smrti, kar pomeni, da največ ljudi pri nas umre prav zaradi teh bolezni.

Vitamin D
Statini imajo številne stranske učinke, zato je bolje, da za primeren nivo holesterola poskrbite že prej z bolj naravnimi snovmi. Najučinkovitejša dodatna pomoč so tako imenovani naravni oziroma bio-statini. To so snovi, ki nižajo nastanek holesterola v našem telesu, proizvajajo pa jih kvasovke, katere rastejo na rdečem rižu. (Foto: Thinkstock)

Tako ni nenavadno, da se je uporaba statinov v zadnjih 20 letih skokovito povečala, a statini imajo tudi pogoste stranske učinke. Najpogostejši stranski učinek so bolečine v mišicah in krči, ki lahko vodijo do ošibitve mišic in njihov propad. Statini se večinoma presnavljajo prek jeter, ki jih s tem obremenjujejo, kar se vidi v porastu jeternih encimov. Raziskave so pokazale tudi povezavo med jemanjem statinov in pojavom sladkorne bolezni tipa 2, izgubo spomina ter zmedenostjo. Stranske učinke jemanja statinov lahko delno omejimo z dnevnim jemanjem vsaj 200 mg resveratrola, najbolje pridobljenega iz korenine japonskega dresnika ali koencima Q10.

Holesterol lahko znižamo po naravni poti

Da nam statinov ne bi bilo treba jemati, moramo na zdravo srce in ožilje pomisliti že prej. Takoj ko nas zdravnik opozori na morebitna tveganja. Nivo holesterola in trigliceridov v krvi nižamo z uravnoteženo prehrano, zadostnim gibanjem in večjim vnosom nenasičenih maščobnih kislin. Ti ukrepi so preventivni in zadoščajo za preprečevanje porasta celokupnega holesterola v krvi nad 5 mmol/L. Ko holesterol poraste prek te meje, je treba poseči po dodatni pomoči za njegovo zniževanje. Najučinkovitejša dodatna pomoč so tako imenovani naravni oziroma bio-statini. To so snovi, ki nižajo nastanek holesterola v našem telesu, proizvajajo pa jih kvasovke, ki rastejo na rdečem rižu.

Bio-statini imajo pogosto dodane še druge snovi, ki podprejo njihovo delovanje na drugem področju. To so:

− hitozan, ki v želodcu nase veže maščobe in prepreči njihovo absorpcijo v kri;
− artičoko, ki z greničinami podpre delovanje jeter in presnovo ter optimizira izločanje žolča ter presnovo maščob;
− bioflavonoidi in vitamin C, ki dodatno zaščititjo naše žilne stene in srce ter pripomorejo k njihovi prožnosti.

Pomembno je, da se omenjene snovi uživa skupaj. Le tako dosežejo sinergističen in maksimalen učinek ter vam znižajo nivo holesterola in trigliceridov na želeno raven. Bio-statin je torej naravni medicinski pripomoček, ki učinkovito znižujejo holesterol v našem telesu in je namenjen samozdravljenu, hkrati pa njegovo jemanje bistveno lažje prenašamo, saj nima negativnih stranskih učinkov v primerjavi z sintetičnimi statini.

Holesterol
Med ukrepe spada tudi, da opustimo kajenje, da zmanjšamo telesno težo, če se spopadamo z debelostjo, da pričnemo redno telovaditi, se izogibamo stresu in uravnamo svojo prehrano. (Foto: iStockphoto)

Kdaj so vrednosti holesterola nevarne?

Vsak odrasel človek bi moral poznati vrednosti holesterola v krvi in te spremljati redno, še posebej, če se izkaže, da so te problematične. Zaželena vrednost skupnega holesterola v krvi pri zdravi osebi je do 5,0 mmol/L. Približno 50 odstotkov odraslih v razvitem svetu ima koncentracijo holesterola v krvi nad 5 mmol/l, okoli 20 odstotkov pa celo nad 6 mmol/l. Vrednosti holesterola, ki so višje od približno 6,5 mmol/L, so alarmantne, z ukrepi za zniževanje holesterola pa bi morali začeti že preden pridemo do te točke

Med ukrepe spada tudi, da opustimo kajenje, da zmanjšamo telesno težo, če se spopadamo z debelostjo, da pričnemo redno telovaditi, se izogibamo stresu in uravnamo svojo prehrano. Z veliko nasveti nam bo v pomoč tudi zdravnik, ki hkrati oceni tudi, kako pogosto naj glede na naše stanje spremljamo nivo holesterola v krvi.

Na žalost na posledice našega prehranjevanja in načina življenja pogosto pomislimo šele, ko je prepozno. Da temu ne bi bilo tako, upoštevajmo nasvete zdravnikov in farmacevtov in ukrepajmo že danes. Na srečo je tudi na slovenskem trgu na voljo naraven bio-statin, Biostatine MED, ki vsebuje vse naštete aktivne sestavine v pravilni kombinaciji in tako zagotavlja učinkovito in varno znižanje holesterola.

Sponzorirana vsebina

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave