16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

To se pri pitju alkohola dogaja v srcu

Zdravniki v avstralski bolnišnici so še enkrat ugotovili, kakšno škodo povzroča našemu srcu alkohol. Udeležence svoje študije so glede na to, koliko ga običajno spijejo, razdelili v tri skupine. Posnetki so nato pokazali, da imajo tisti, ki ne uživajo alkohola, čisto drugačno srce kot celo tisti, ki alkohol uživajo zmerno.

Srce
Posnetki srca so pokazali, kakšne poškodbe povzroča alkohol. (Fotografija je simbolična.) (Foto: iStock)

Že prej je kar nekaj študij zaključilo, da uživanje alkohola povečuje tveganje za pojav nepravilnosti srčnega ritma. Sedaj je to potrdila še študija, ki so jo opravili zdravniki v bolnišnici Alfred v avstralskem mestu Melbourne. Spoznali so, da je količina alkohola, ki jo nekdo spije, pomemben dejavnik tveganja za atrijsko fibrilacijo. To je ena najpogostejših motenj srčnega ritma pri odraslih. Nastane zaradi nenormalnega prevajanja električnih impulzov skozi srce. 

Takšno stanje nato poveča tveganje za odpoved srca ali srčno popuščanje. Slednje je težko stanje, ki ga pri nas izkusi kar vsak tretji, ki je starejši od 55 let.

Tukaj si preberite, kaj naši zdravniki pravijo o tem.

Najpogostejši znaki srčnega popuščanja so sicer otečene noge, občutek težke sape ponoči, utrujenost. Kot je povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., pa je izredno pomembno, da se čim prej odkrije in začne zdraviti. Več izveste tukaj.

Alkohol vpliva na električne impulze

Alkohol vpliva na električne impulze, od katerih je odvisno utripanje srca. V študiji je sodelovalo 75 prostovoljcev, ki so jim že diagnozirali atrijsko fibrilacijo. Glede količine alkohola, ki so jo običajno uživali, so jih razdelili v tri skupine. Slikanje srca je nato pokazalo velike razlike. 

To, v kateri skupini so bili ljudje, je zelo dobro odražalo stanje srca. Pri tistih, ki niso pili alkohola, je bilo najmanj poškodovano. Ko je to poškodovano - zaradi alkohola ali drugih nezdravih navad - namreč impulzov ne more več enako dobro prevajati. Takrat se lahko pojavijo številne težave. 

V drugi skupini so bili ljudje, ki so jih zdravniki označili za zmerne pivce. Ti so spili od 8 do 21 enot alkohola na teden, v povprečju 14. Naj takoj poudarimo, da je to več, kot je splošno priporočeno kot zmerno! Tako so zdravniki le določili za potrebe raziskave. 

In tudi pri tistih, ki so spili le 8 enot alkohola tedensko, kar je sprejeto kot neko zmerno pitje, so se že kazale večje poškodbe kot pri tistih, ki toliko alkohola niso uživali.

Vino
Alkohol povečuje tveganje za pojav nepravilnosti srčnega utripa, ker slabša prevodnost električnih impulzov. (Foto: iStock)

Koliko alkohola je sicer pri nas označeno kot zmerno pitje?

Vedno je najbolje, če sploh ne uživamo alkohola. Za tiste ljudi, ki si takega življenja ne predstavljajo, pa so zdravniki postavili neke smernice, ki se jih je res dobro držati.

Te so glede na naš Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ:

- Moški v enem dnevu ne bi smeli spiti več kot 2 dcl vina ali eno steklenico piva ali 0,6 dcl žgane pijače.

- Ženske v enem dnevu ne bi smele spiti več kot 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali 0,3 dcl žgane pijače.

- To ne pomeni, da lahko toliko spijete vsak dan. Vsaj en dan v tednu ne bi smeli uživati alkohola.

- Zavedati se je tudi treba, da bi moški, ki postajajo starejši, počasi morali začeti bolj upoštevati vodila za ženske in tudi slednje bi morale začeti kot svojo zgornjo mejo upoštevati manjše količine.

Kot je povedal tudi vodja avstralske študije, zdravnik dr. Peter Kistler, se je treba zavedati, da je alkohol vsekakor pomemben dejavnik tveganja za atrijsko fibrilacijo. Študija, ki jo je izvedel z ekipo, po njegovo potrjuje, zakaj imajo tisti, ki redno uživajo alkohol, pogosteje to težavo. Objavljena je bila v zborniku HeartRhyth.

Če vas ne prepriča vpliv alkohola na srce, pa si poglejte še, kako vpliva na zobe.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
RamzesII 13.01.2019 16:19:04
Pri ali po?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave