18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To se zgodi, če jeste hitro hrano

Ženske, ki uživajo veliko hitre prehrane, imajo večje tveganje, da bodo imele težave, ko bodo poskušale zanositi, več se jih bo prisiljeno tudi spopasti z neplodnostjo. To je pokazala avstralska študija, ki je po drugi strani ugotovila še, da bodo imele manj težave ženske, ki pojedo veliko sadja.

Hamburger
Še en dokaz, da naš način življenja zelo vpliva na naše telo. (Foto: Profimedia)

V primerjavi z ženskami, ki so se večinoma izogibale hitri hrani, so ženske, ki so se, preden so poskušale zanositi, tako prehranjevale štiri ali večkrat na teden, potrebovale, da so zanosile, skoraj mesec dni več, je pokazala študija, v kateri je sodelovalo 5.598 žensk iz Avstralije, Nove Zelandije in Združenega kraljestva,. Vse so matere postale prvič.

Pomfri
Krivec naj bi bile nezdrave nasičene maščobe ter preveč natrija in sladkorja. (Foto: Profimedia)

Med njimi jih je 2.204 ali 39 odstotkov zanosilo v enem mesecu po tem, ko so prekinile z uporabo kontracepcijskih sredstev. 468 ali 8 odstotkov pa jih je doživelo neplodnost in niso mogle zanositi tudi v enem letu po tem, ko so se s partnerjem pričele truditi za otroka.

Medtem ko so imele ženske, ki hitre hrane nikoli ne uživajo ali jo uživajo le redko, 8 odstotkov tveganja, da doživijo neplodnost, so imele ženske, ki uživajo hitro hrano vsaj štirikrat na teden, 16 odstotkov tveganja, da doživijo neplodnost.

“Hitra hrana vsebuje veliko nasičenih maščob, natrija, sladkorja,” je zapisala avtorica študije Jessica Grieger z raziskovalnega inštituta Robinson ter univerze v Adelaidu. “Čeprav vpliv teh hranil na plodnost še nismo dobro preučili, so bile višje ravni nasičenih maščobnih kislin najdene v jajčnih celicah žensk, ki so se borile z neplodnostjo, pri poskusih z mišmi, pa se je pokazalo, da ima hrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob, slab vpliv na jajčnike.”

Preberite si še: To bo izboljšalo možnosti za zanositev

Jajčniki
Kaj najpogosteje povzroča neplodnost? (Foto: Profimedia)

Približno ena od desetih žensk, ki so v rodni dobi, ima težave pri zanositvi. Večinoma gre za težave pri ovulaciji, ki so največkrat povezane s sindromom policističnih jajčnikov.

Ta sindrom je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v reproduktivnem obdobju, njegov pojav naj bi bil pogojen genetsko, ni pa še povsem jasno, zakaj nastane. Gre za kompleksno motnjo, ki na žensko ne vpliva le ginekološko in reproduktivno, vpliv ima tudi na njeno srce in ožilje ter presnovo, nam je razložila doc. dr. Vilma Kovač, dr. med. z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor.

Kako postavijo diagnozo?

Za diagnozo sindroma policističnih jajčnikov morata biti prisotna vsaj dva od naslednjih treh kriterijev:

1. anovulacija ali oligoovulacija (prvo pomeni, da ovulacije ni, drugo, da je ovulacija redka, le nekajkrat letno)

2. klinični in/ali biokemični hiperandrogenizem (to je presežek moških spolnih hormonov, ki se lahko na zunaj kaže kot pretirana poraščenost po moškem tipu ali akne in/ali povišana vrednost moških spolnih hormonov le v krvi)

3. ultrazvočna slika policističnih jajčnikov

Izključiti pa moramo tudi bolezni s podobno klinično sliko, razlaga ginekologinja. "Ta je zelo pestra in se med ženskami s sindromom policističnih jajčnikov razlikuje. Z leti se spremeni tudi pri isti ženski. Vpliv sindroma policističnih jajčnikov je prisoten celo življenje."

Sadje
Manj težav s plodnostjo so imele ženske, ki so pojedle najmanj tri kose sadja na dan. (Foto: Profimedia)

Nosečnost
Neplodnost se pogosto pojavi pri ženskah, ki imajo težave z ovulacijo. (Foto: iStock)

Kakšni so simptomi sindroma policističnih jajčnikov?

"Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo pogosto motnje menstruacijskega ciklusa. Mestruacije so redke ali odsotne. To pomeni, da imajo tudi motnje ovulacije. Zaradi odsotnosti ovulacij imajo težave s plodnostjo. Simptomi so lahko še povečana poraščenost in akne, prekomerna telesna teža, inzulinska rezistenca (telo se več ne odziva na hormon inzulin) in posledično hiperinzulinemija, metabolični sindrom (zvišan krvni tlak, trebušna debelost, povišani lipidi v krvi, zvišana bazalna vrednost krvnega sladkorja), večje tveganje za sladkorno bolezen tipa dva in za razvoj raka endometrija (maternične sluznice)," odgovarja doc. dr. Vilma Kovač, dr. med.

“Pri ženskah sta najpogostejša vzroka za neplodnost motnje ovulacije in tuboperitonealna neplodnost ali okvarjenost jajcevodov. Drugi vzroki so še višja starost ženske, endometrioza in drugi dejavniki. Pri visokem deležu neplodnih žensk vzroka tudi ne najdemo.”

Več si preberite tukaj.

Tveganje se poveča z nezdravim življenjskim slogom – s kajenjem, pretiranim uživanjem alkohola, pomanjkanjem gibanja, preveč nezdrave hrane, krivec je lahko tudi stres.

Dobrodejen učinek sadja

Raziskovalci so pogledali še, kako pogosto so ženske uživale sadje in ugotovili so, da so potrebovale tiste, ki so sadje uživale manj kot enkrat na mesec,  v primerjavi s tistimi, ki so zaužile več kot tri kose sadja na dan, dva tedna več, da so zanosile. Pri ženskah, ki so uživale najmanj sadja, je bilo tveganje za neplodnost 12-odstotno, pri tistih, ki so uživale največ sadja, pa 8-odstotno.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave