18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

To se zgodi po prenehanju uživanja marihuane

Pri najstnikih in mladih odraslih, ki so za mesec dni prenehali uživati marihuano, se je izboljšal spomin, ki je pomemben, da se v šoli lahko učijo. To je pokazala ameriška študija, v kateri je sodelovalo 88 mladih, ki so pred tem marihuano uživali vsaj enkrat tedensko.

Šolarka
Pri mladih, ki so prenehali z uživanjem marihuane, se je izboljšal spomin, ki ga potrebujejo, da se lahko učijo. (Foto: iStock)

Študijo so izvedli v splošni bolnišnici Massachusetts (Massachusetts General Hospital), objavljena pa je bila v Zborniku klinične psihiatrije (Journal of Clinical Psychiatry).

"Dobili smo dva prepričljiva dokaza," je za Science Daily povedala vodja študije, klinična psihologinja Randi Schuster, ki je v bolnišnici vodja Oddelka za nevropsihologijo, sicer pa je tudi predavateljica na Harvardu.

"Prvi je, da se najstniki in mladi odrasli bolje učijo, če ne uživajo marihuane. Drugi - ki je dobra novica - pa je, da je vsaj del te škode, ki jo povezujemo z marihuano, mogoče precej hitro popraviti, če z uživanjem prenehamo."
Marihuana
Do 25. leta se razvijajo možgani, tudi deli, na katere vplivajo snovi v marihuani. (Foto: iStock)

Naši možgani se razvijajo nekje do 25. leta. In to tudi deli, ki so občutljivi na delovanje marihuane, Schusterjeva še nadaljuje razlago. S svojo ekipo je že leta 2016 naredila študijo, ki je pokazala, da imajo uživalci marihuane, ki so mlajši od 16 let, oteženo učenje novih podatkov.

Tokrat so bili udeleženci študije stari od 16 do 25 let. Naključno so jih razdelili v dve skupini, da bi bili med drugim v obeh denimo posamezniki z različno voljo do učenja. Ena skupina je nato nadaljevala s svojo dosedanjo rabo marihuane, druga se je zavezala, da jo bo za mesec dni prenehala uživati. Da se tega držijo, so preverjali z rednimi vzorci urina, ki so jim pokazali tudi, kako dolgo ostane droga v telesu. Mesec dni so nato testirali njihove kognitivne zmožnosti. 

Te se pri prvi skupini niso spreminjale. Pri drugi pa. Pri tej skupini so se tudi biomarkerji za marihuano v urinu nenehno zmanjševali. Pri kognitivnem testiranju pa se je še posebej izboljšala zmožnost za učenje in pomnjenje podatkov. Po drugi strani se sposobnost osredotočanja ni spremenila.

"Toda zmožnost, da v svojih možganih uredimo in obdelamo nove podatke, je kritična, če želimo biti uspešni v šoli. In ta se je res izboljševala z neuporabo marihuane," je povedala Schusterjeva. "Mladi uporabniki te droge, ki prenehajo z rednim uživanjem, se bodo tako lahko bolj učinkovito učili, zaradi česar bodo v boljšem položaju za akademski uspeh. Na podlagi te študije lahko rečemo, da odrekanje marihuane pomaga pri učenju, uporaba marihuane pa pomeni oviro."

Njena ekipa bo to področje še naprej raziskovala. Zanima jih, kaj se zgodi, ko nekdo preneha uporabljati marihuano še za dlje časa. V načrtu imajo primerjavo skupine, ki redno uživa marihuano, ter skupine, ki je še ni niti poskusila. Zanima jih, ali se kognitivne sposobnosti mladih uživalcev marihuane, če ti z uživanjem prenehajo, vrne na raven tistih, ki te droge še nikoli niso poskusili.

To pa je še ena posledica uživanja marihuane.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave