09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški

To vas zagotovo osveži!

V teh vročih dneh je treba poskrbeti za osvežitev in za hidracijo telesa. Pri tem vam je lahko v pomoč tudi sadje, ki vsebuje veliko tekočine. Preverite, katero.

Lubenica
To dobrodejno rožnato sadje si lahko brez slabe vesti privoščite, tudi kadar hujšate. Čeprav je sladko, vsebuje glede na količino neverjetno blagodejnih hranil zelo malo kalorij. (Foto: iStockphoto)

Lubenica

Lubenica je odlična izbira, s katero lahko v vročih dneh preprečite dehidracijo, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode. Poleg tega je odličen vir vitamina C, likopena in betakarotena, ki se v telesu spremeni v vitamin A. To so trije izjemno močni antioksidanti, ki po zaužitju v telesu uničujejo proste radikale. Ti lahko sicer povzročijo nemalo nevšečnosti. Niso namreč povezani le s staranjem, temveč tudi s pojavom raka in kapi ter s poslabšanjem astme in artritisa.

Ananas
Tudi ananas je izjemno osvežilno sadje, ki vsebuje veliko vitamina B1 in B6 ter kalcija, kalija, mangana in vlaknin. (Foto: iStockphoto)

To dobrodejno rožnato sadje si lahko brez slabe vesti privoščite, tudi kadar hujšate. Čeprav je sladko, vsebuje glede na količino neverjetno blagodejnih hranil zelo malo kalorij. Znanstveniki Univerze v Kentuckyju so denimo ugotovili, da njen sok v primerjavi z vodo veliko bolj pripomore k izgubljanju odvečne teže. Preučevali so miši ter polovici dovolili, da se je odžejala z vodo, polovici pa ponudili še sok lubenice. Po osmih tednih je bil rezultat presenetljiv: miši, ki so uživale tudi lubenico, so izgubile veliko več maščobe in imele posledično zaradi tega nižjo težo od tistih, ki so pile samo vodo. Ker se lahko lubenica pohvali še z obiljem vitaminov B-kompleksa, vam bo za povrh med hujšanjem povečala zalogo energije.

Ananas

Tudi ananas je izjemno osvežilno sadje, ki vsebuje veliko vitamina B1 in B6 ter kalcija, kalija, mangana in vlaknin. Pomaga pri prebavnih motnjah, ohranja spomin, krepi kosti otrok in starostnikov ter vzdržuje zdrave oči, srce in ožilje. Po ananasu posezite tudi takrat, ko vas navdajata žalost in melanholija ali pa potrebujete samo nekaj več energije. Ker spodbuja prebavo, koristi tudi pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Zaradi bromelaina – mešanice treh encimov bromelaina, ananaze in ekstranaze – izjemno dobro razgrajuje beljakovine, zato strokovnjaki svetujejo, da nekaj svežega ananasa zaužijete po vsakem obroku. Z njim pa naj bodo previdni tisti, ki imajo občutljiv želodec, saj vsebuje veliko kisline.

Breskve

Breskve so v pomladnem in poletnem času zelo priljubljene predvsem zaradi svoje sočnosti in visoke vsebnosti aromatičnih substanc. Vsebujejo veliko kalcija, fosforja, kalija, provitamina A, vitamine skupine B in vitamin C. Sadež rumene barve zaradi ogljikovih hidratov in antioksidantov daje energijo in vas varuje pred staranjem. Najzaslužnejši antioksidant iz hrane rumene barve je betakaroten, ki ga človeški organizem spreminja v vitamin A. To je tudi razlog, zakaj vam rumeno sadje v primeru utrujenosti, denimo po telesni dejavnosti ali v toplih dneh, tako hitro povrne energijo. Zadnji, vendar nič manj pomemben učinek se kaže na koži, kajti rumeno sadje ohranja naravno prožnost in svežino.

melona
Melona krepi organizem, dobro deluje na jetra, črevesje in kosti. (Foto: iStockphoto)

Melona

Melona je tako kot lubenica sestavljena iz okoli 90 odstotkov vode, njena pozitivna lastnost pa je tudi ta, da je izjemno hranljiva, vsebuje pa zelo malo kalorij. Sto gramov melone ima le 25 kalorij, sadež pa je bogat s kalcijem, magnezijem, fosforjem, kalijem, železom, vitaminom A in C. Vsebuje tudi veliko folne kisline, zato je priporočljiva za nosečnice in doječe matere.

Melona krepi organizem, dobro deluje na jetra, črevesje in kosti. Kljub vsemu jo je treba uživati v zmernih količinah, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči prebavne težave ali pa deluje odvajalno.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave