16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

To kadilci morajo vedeti!

Kar 15 let traja v povprečju, potem ko človek preneha kaditi, da se pri njegovem srcu tveganje za bolezni in infarkt, vrne na raven, ki jo imajo ljudje, ki niso nikoli kadili. To je ugotovitev, ki so jo predstavili na konferenci Ameriškega združenja za srce.

Srce
Kar veliko let traja, da se zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in infarkt. (Foto: Thinkstock)

Najbolje je, če nikoli ne začnemo kaditi. Če pa kadimo, je dobro čim prej nehati. Pri srcu, tako pomembnem organu, namreč kar nekaj časa traja, da se znebi škodljivih vplivov te nevarne razvade.

Raziskovalci Vanderbilt univerzitetnega kliničnega centra (Vanderbilt University Medical Center) so analizirali podatke 8700 ljudi. Časovni razpon je bil 50 let. Ugotovili so, da traja vsaj deset let, da se kadilci znebijo škodljivih posledic vseh kemičnih snovi, ki so v cigaretah. Na žalost pa je slaba novica tudi, da si srce opomore prej kot pljuča, ki potrebujejo še več časa.

Kajenje
Vseeno se z vsakim letom, ko ne kadimo, praktično z vsako minuto, tveganje zmanjšuje. Zato je dobro prenehati kaditi čim prej. (Foto: Thinkstock)

Ameriški raziskovalci so želeli vedeti, kaj se zgodi, ko ljudem uspe prenehati kaditi. Eno od odkritij je, kaj se zgodi kadilcem, ki so denimo 20 let na dan pokadili po škatlico cigaret. V tem obdobju imajo ogromno tveganje za infarkt. Toda pet let po tem, ko so povsem prenehali kaditi, je bilo njihovo tveganje že za 38 odstotkov manjše. Na raven nekadilcev pa se je tak človek vrnil po 16 letih.

A v resnici so žile zelo vesele že samo 20 minut po tem, ko človek neha kaditi. Že takrat meritve kažejo boljše rezultate. Še posebej pa po tednu dni po prenehanju kajenja.

Vseeno je tveganje za srčno-žilne bolezni in infarkt kar še nekaj časa mnogo večje kot pri nekadilcih.

V resnici kajenje res prizadene čisto vse organe v našem telesu, zapiše naš Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ. “Je eden od najpomembnejših dejavnikov za razvoj številnih rakavih obolenj, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav." V Sloveniji je eden največjih dejavnikov za prezgodnjo smrt. 

"Vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan, od teh jih četrtina umre že pred 60. letom starosti."

In tudi ena cigareta na dan je škodljiva. "Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap," pove Darina Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo.

Vprašljive pa so tudi sedaj čedalje bolj priljubljene elektronske cigarete. Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala: "Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja in jih zato ne priporočamo v te namene."

Preberite si, kaj še močno poveča tveganje za infarkt. Gre za stanje, ki v Sloveniji še prevečkrat ni pravočasno diagnozirano, to ima žal lahko hude posledice.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
Natalija Bajt 12.11.2018 21:25:51
43 let sem kadila, sicer ne veliko, in sem letos nehala takole, od danes na jutri, to je sedaj 3 mesece in vam povem, zal mi je vsake pokajene cigarete, ker počutje in zavest, da svojemu telesu nič več ne skodim je neprecenljivo!!!
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave