11.12.2018
LJ
/ -3°
Antioksidanti To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški Neti Čistila si je nos z neti posodico in tragično preminila

To zelo zmanjša tveganje za kap

Ženske, ki v svoje obroke redno vključujejo zelenjavo in še posebej zelenjavo iz skupine križnic, imajo manjše tveganje, da doživijo srčno ali možgansko kap, je pokazala študija. To je zares preprosta sprememba, ki jo lahko vsi vključimo v svoje življenje in tako veliko naredimo zase.

Možgani
Veliko lahko naredimo, da kap preprečimo. (Foto: iStock)

Priporočljivo je uživati čim bolj raznovrstno zelenjavo, da bi tako dobili vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje. Da bi se zaščitili pred kapjo, pa je koristno, da ne pozabimo niti na brokoli, cvetačo, zelje, repo, redkev, kolerabo, brstični ohrovt ... To je zelenjava iz skupine križnic. Da je še posebej koristna za zdravje žil, je pokazala avstralska študija, v kateri so sodelovale samo ženske.

Brokoli
Uživajte zelenjavo iz skupine križnic. Poleg brokolija sem spadajo cvetača, zelje, koleraba, redkev, repa ... (Foto: iStock)

Tiste, ki so vsak dan užile tri ali več porcij katere koli zelenjave so imele bolj zdravo ožilje. Še posebej pa je bila očitna razlika, če so redno uživale tudi zelenjavo iz skupine križnic, ki sicer ne spada med najbolj priljubljene, a je očitno izredno zdrava. Avstralski raziskovalci so ugotovili, da ima uživanje zelenjave takšen vpliv s spremljanjem običajnega prehranjevanja 954 žensk, ki so bile starejše od 70 let. Preverjali so tudi stanje njihovega žilja.

V ožilju se lahko nabirajo obloge, to pa vodi v stanje, ki se imenuje ateroskleroza. To je zelo nevarno stanje, saj lahko vodi v srčno ali možgansko kap. A dejstvo je, da lahko z bolj zdravim življenjskim slogom naredimo ogromno, da se zaščitimo in čim dlje živimo kvalitetno in polno. .

Preberite si več še o bolezni žil, ki je pogosto odkrita prepozno, a se lahko konča z amputacijo.

Sol
Ne več kot pet gramov soli na dan. Dodajte hrani okus še z različnimi začimbami. (Foto: iStock)

Še nekaj idej za bolj zdrave žile

Pomembno je, da ne uživamo preveč soli. Ljudje sol potrebujemo, a ne več kot pet gramov na dan, kar je ena čajna žlička. Izbirajte nerafinirano sol in se izogibajte hrani, v kateri se lahko skriva veliko soli, brez da bi vi to vedeli. Takšna je vnaprej pripravljena hrana (tudi hrana v restavracijah) – preveč soli pa je lahko tudi v kruhu, namazih, prelivih, predelanih mesninah … Kruh, namaz, preliv ... če le lahko pripravite sami, da lahko rečete, da veste, kaj jeste. Mesnine lahko kupite pri kmetu, ki mu zaupate.

Študija univerze v Harvardu je pokazala, da si proti previsokemu krvnemu tlaku lahko res učinkovito pomagamo tako, da uživamo zadostne količine sadja in zelenjave hkrati pa ne uživamo preveč soli. Poleg tega naj bo tudi preostanek vaše prehrane bolj zdrav. Izogibajte se predelani hrani in namesto tega posegajte po polnozrnatih žitih in stročnicah. Ne pozabite niti na zdrave maščobe, ki jih telo potrebuje (avokado, orehi, olivno olje, mastne ribe ...). Izogibajte pa se nasičenim maščobam.

Več o soli si preberite tukaj.

Krvne žile
Da bi imeli zdrave žile čim dlje, uživajte dovolj zelenjave pa tudi seveda sadja. (Foto: iStock)

Špinača
Špinača pa pomlajuje možgane ter nam pomaga, da nimamo škodljivih učinkov stresa. (Foto: iStock)

To pa tudi pomlajuje možgane

Uživanje zelenjave, in še posebej zelene listnate zelenjave, pa tudi pomlajuje možgane, je pokazala študija univerzitetnega kliničnega centra Rush v Chicagu. Tisti, ki so redno uživali zelenjavo, in še posebej zeleno listnato zelenjavo, so imeli v povprečju kar za 11 let mlajše možgane. To pa pomeni, da so imeli močno zmanjšano tveganje za pojav demence. In to tudi, ko so raziskovalci upoštevali druge dejavnike tveganja, kot so: kajenje, visok krvni tlak, debelost, fizična in kognitivna aktivnost. Če želite, da vaši možgani dlje časa delajo, kot je treba torej – uživajte zelenjavo.

Avstralski raziskovalci univerze v Sydneyju pa so ugotovili celo, da imajo tisti, ki redno uživajo zelenjavo, manj težav s stresom. Tisti, ki so pojedli od pet do sedem porcij zelenjave na dan, so v primerjavi s tistimi, ki so pojedli le eno ali manj porcij na dan, kar za 14 odstotkov manjkrat poročali o tem, da se počutijo, da so v stresu. Pri ženskah je bil ta odstotek celo večji – za 23 odstotkov manjkrat so poročale o tem, da so v stresu. In takšen je bil rezultat, četudi so imeli vsi ti ljudje - tako tisti, ki so uživali zelenjavo, kot tisti, ki je niso, v  življenju približno enako stresne situacije. Stres je namreč odvisen tudi od našega pogleda na življenje. Lahko smo v stresnih situacijah, a če jih ne vidimo kot negativne, te v našem telesu ne bodo povzročile škodljivih odzivov, ki jih povezujemo s stresom in lahko vodijo v bolezen. Poleg tega je študija spet pokazala, da še posebej učinkovito proti stresu pomaga uživanje zelene listnate zelenjave, še posebej špinače. Dan lahko tako morda pričnete s špinačnim smoothiejem in si tako že zjutraj enostavno povečate dnevni vnos zelenjave. Najbolje je, da izberete mlado špinačo in jo kombinirate z avokadom, zeleno in jagodičjem. Dodajte tudi semena.

Kaj pa poveča tveganje za raka?

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave