18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?

Trik, da zmanjšate željo po sladkem in slanem

Če dodate v svojo prehrano malo pekočih začimb oziroma malo pekočega okusa, boste zmanjšali svojo željo po sladkem in slanem. Na sploh pri nas hrani okus prepogosto dodajamo samo s soljo in premalo s kopico drugih začimb.

Trebuh
Sladka in slana hrana pripomoreta k nabiranju odvečnih kilogramov, ki so škodljivi za zdravje. (Foto: iStock)

V kitajski študiji, v kateri je sodelovalo več kot 600 ljudi, so s slikanji njihovih možganov ugotovili, da v istem delu čutimo sladek, slan in pekoč okus. Zaradi tega imamo, če uživamo pekočo hrano, manjšo željo po sladkem in slanem.

"S pekočo hrano lahko svoje možgane pretentamo," pravi dr. Zhiming Zhu z medicinske fakultete v mestu Chongqing. "Če uživamo pekočo hrano, imamo denimo občutek, da je hrana enako slana, tudi ko ji dodamo veliko manj soli."

Kitajci so ugotovili še, da ljudje, ki redno uživajo pekočo hrano, v primerjavi s tistimi, ki je ne, zaužijejo na dan povprečno za 2,5 grama manj soli. Imajo v povprečju tudi manj težav s previsokim krvnim tlakom.

V Evropi okus hrani prepogosto dodajamo samo s soljo, ki je v prevelikih količinah škodljiva. Ne pa tudi s kopico ostalih začimb. Pri navajanju na pekoče začimbe jih je priporočljivo najprej dodajati v zelo majhnih količinah in postopoma količino povečevati. Spet ni zdravo niti pretiravati s pekočo hrano. Kot vedno je potrebna zmernost.

Že več študij je sicer preučevalo kapsaicin, snov, ki je v čiliju, in naj bi imela tudi zmožnost, da deluje protibolečinsko ter zmanjša apetit.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 3
 
bohlojz 11.12.2017 18:13:01
možno,da pri kitajcih to drži,pri meni ne...ko končam s čilijem,moram pojest še kaj sladkega
 
nevica 11.12.2017 13:10:08
Saj, saj....samo, da Slovenci goltajo Ranital - tu pa pekoča hrana ne more priti v poštev.
bohlojz 11.12.2017 18:09:48
jaz sem se s čilijem znebil ranitala
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave