09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški

Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino!

Ne imejte slabe vesti, če se nikoli niste ukvarjali s športom. Že šest let zadostnega gibanja v srednjih letih zmanjša tveganje za srčno popuščanje skoraj za četrtino, je pokazala študija ameriške univerze John Hopkins. Šest let pomanjkanja gibanja pa tveganje – nasprotno – poveča.

Srce
Za zdravo srce ogromno naredite z gibanjem. (Foto: iStock)

Do srčnega popuščanja pride, ker srce – denimo zaradi zožanja žile - ne dobiva dovolj krvi in kisika. Ko je ta pretok krvi že močno oviran ali pa je celo zaustavljen, pride do infarkta. Kaj vodi v srčno popuščanje? "Slabo urejen krvni tlak, sladkorna bolezen, tudi kakšna razvada, kot je alkoholizem ..." našteva prim. Matija Cevc, dr. med., s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana.

Najbolje bi bilo delati vse, kar lahko, da vaše srce ostane zdravo, da srčno popuščanje preprečite, saj je to neprijetna bolezen, ki lahko bolniku povzroča precej trpljenja. Še posebej, ko precej napreduje, zaradi česar jo je dobro tudi čim prej prepoznati in začeti zdraviti. To lahko prepreči vse hujše simptome. Sicer pa lahko "tudi z relativno napredovalo boleznijo danes bolniki kar kvalitetno živijo, če se zdravijo," razlaga prim. Cevc. A tu se pogosto pojavi naslednja težava: da bolniki zaradi občutka, da so bolje, nehajo jemati zdravila, kar pa pripelje do poslabšanja, pogosto bolnik konča tudi v bolnišnici. "To pa poslabšuje izid te bolezni in skrajšuje življenje, ki je pred to osebo," poudarja zdravnik.

Več si o srčnem popuščanju preberite tukaj.

Kako pa pravočasno prepoznati srčno popuščanje?

To so simptomi:

- velika utrujenost ali nobene energije,

- hitro utripanje ali razbijanje srca,

- zatekanje gležnjev/stopal/trebuha,

- izguba apetita,

- kašljanje/sopenje,

- zadihanost,

- občutek težke sape, zadihanosti v ležečem položaju,

- modrikaste ustnice, ušesa, nos,

- pogostejše uriniranje, zlasti ponoči,

- povečanje telesne teže v kratkem času (več kot dva kilograma v dveh dneh).

Telovadba
Vsaj 150 minut na teden namenite zmerni do bolj energični telesni aktivnosti. (Foto: iStock)
Skuše
Mastne ribe ščitijo srce pa tudi vid in možgane. Pomagajo tudi proti artritisu in demenci. (Foto: iStock)

Dovolj že 150 minut gibanja na teden

V študiji medicinske fakultete univerze John Hopkins je sodelovalo več kot 11 tisoč odraslih, ki so jih spremljali 19 let. Vodja študije Dr. Chiadi Ndumele pa je povedal: "Naš zaključek je, da, če redno 150 minut na teden namenimo zmerni do bolj energični aktivnosti, kot sta hitra hoja in kolesarjenje, je lahko to v srednjih letih dovolj, da zmanjšamo tveganje za srčno popuščanje za 31 odstotkov."

“Če prej nismo telovadili in začnemo tako telovaditi, pa lahko v samo šestih letih v svojih srednjih letih, zmanjšamo tveganje za 23 odstotkov."

To res pomeni, da nikoli ni prepozno, da bi začeli!

Tako se lahko izognemo srčnemu popuščanju, ki je težko zdravstveno stanje pa tudi pogosto. Kar eden od treh se bo pri nas bo 55. letu spoprijel s srčnim popuščanjem. Sicer pa se bolezen lahko pojavi že prej, po 40. letu. Veliko krat se začne z infarktom. Sicer pa je res treba paziti na svoje ravni holesterola, na krvni tlak in sladkor pa tudi, da se izogibamo nezdravim navadam, še posebej kajenju in alkoholu. Veliko pa lahko očitno naredimo tudi z dovolj gibanja. In 150 minut na teden si res lahko utrga vsak.

Kaj pa, če se gibamo štirikrat ali petkrat na teden?

Najbolje pa bi se bilo gibati tudi več, štirikrat ali celo petkrat na teden, pa pravijo na Inštitutu za telovadbo in okoljsko medicino v Texasu, kjer so ugotovili, da se srce ljudi, ki se začnejo v srednjih letih dovolj gibati, lahko celo pomladi. Trikrat na teden je dovolj, da se pomladijo manjše žile, za večje pa se je treba gibati štiri ali petkrat na teden. V študiji inštituta je sicer sodelovalo več kot 100 ljudi, ki so bili stari 60 let.

Preberite si še, kako je treba začeti teči. Svetuje tekaški trener.

Pojejte tudi več mastnih rib

Ameriško združenje za srce je obvestilo, da je ključ do zravega srca še uživanje mastnih rib, kot so losos, skuša, sardela … Tudi to bo zmanjšalo tveganje za srčno popuščanje. Študije pa kažejo, da mastne ribe, ki vsebujejo veliko zdrave nenasičene maščobe in omega-3 maščobnih kislin, koristijo tudi očem in možganom. Pomagajo še proti artritisu in demenci. So pa opozorili še, da rib raje ne cvrite. Prav tako jih raje kot z ocvrtim krompirčkom, uživajte s kuhanim krompirjem in zelenjavo.

Preberite si še, kaj nam je o ribah povedala prehranska strokovnjakinja.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave