Tveganje za demenco je lahko za 90 odstotkov manjše
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Tveganje za demenco je lahko za 90 odstotkov manjše

15.03.2019, 13:23
2

Ženske, ki se v srednjih letih dovolj ukvarjajo s kardio vadbo, imajo kasneje manjše tveganje za pojav demence. To je pri njih za kar neverjetnih 90 odstotkov manjše v primerjavi z ženskami, ki so v povprečni fizični pripravljenosti.

Kaj lahko naredimo, da bi zmanjšali tveganje za pojav demence?
Kaj lahko naredimo, da bi zmanjšali tveganje za pojav demence?/ FOTO: Dreamstime

Vse bolj se zavedamo, kako pomembno je gibanje za zdravje. Na žalost pa še vedno preveč sedimo.

Toda raziskovalci z univerze vGöteborgu so ugotovili, da z dovolj gibanja lahko vplivamo celo na tveganje za demenco.

To je hudo stanje: človek težje pomni in razmišlja, je pozabljiv, težje razume in se orientira, ne more več dobro skrbeti zase, zmanjša se tudi sposobnost obvladovanja čustev ... Demenca res vpliva na marsikaj.

Najpogostejša demenca je Alzheimerjeva bolezen. Lahko pa jo povzročijo tudi bolezni možganskega žilja, včasih tudi kakšne hormonske motnje, tumorji, okužbe.

Zdravila ne poznamo, spoznavajo pa strokovnjaki, da obstaja možnost preventive. Marsikaj lahko naredimo, da bi zmanjšali tveganje, da se nam zgodi.

Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni
PREBERI ŠE
Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni

Švedski raziskovalci so sodelovali z 191 ženskami, ki so bile stare okrog 50 let. Njihove fizične sposobnosti so preizkusili s kolesom. Na podlagi rezultatov so jih razvrstili v tiste, ki so imele zelo dobre fizične sposobnosti (40 žensk), srednje dobre (92 žensk) in bolj slabe (59 žensk). 20 žensk ni moglo do konca opraviti testiranja, ker so dobile previsok krvni tlak oziroma druge težave s srcem in ožiljem.

V naslednjih 44 letih so jih šestkrat testirali za demenco. Od 191 žensk jih je 44 postalo dementnih.

Med tistimi, ki so imele najboljše rezultate na kolesu, jih je dobilo demenco pet odstotkov. V srednji skupini 25 odstotkov, v zadnji pa 32 odstotkov. Med tistimi, ki niso mogle končati testa, jih je 45 odstotkov dobilo demenco.

Tiste, ki so bile v najboljši skupini, so poleg tega povprečno, če so dobile demenco, to razvile 11 let kasneje kot tiste, ki so bile v srednji skupini. To je pomenilo, da so jo v povprečju dobile, ko so bile stare 90, tiste, ki so bile v srednji skupini pa, ko so bile stare 79.

Poiščite vadbo, ki vam ustreza. Morda je to nordijska hoja.
Poiščite vadbo, ki vam ustreza. Morda je to nordijska hoja./ FOTO: Dreamstime

191 žensk je sicer majhen vzorec, bolje bi bilo tudi, če bi njihove fizične sposobnosti preverili večkrat. Poleg tega študija ni bila zasnovana tako, da bi res lahko rekli – če se boste dovolj gibali, ne boste dobili demence. Toda zaključek raziskovalcev je bil, da neka povezava obstaja.

Če se dovolj gibamo v srednjih letih, je velika možnost, da bomo preprečili demenco ali jo vsaj premaknili na kasnejši čas.

Študija, ki so jo opravili v univerzitetnem kliničnem centru Rush v ameriškem mestu Chicago, pa je celo pokazala, da tudi fizična aktivnost, ko smo že starejši, ščiti pred pojavom demence.

Raziskovalci so sodelovali z več kot 450 udeleženci, skoraj 200 jih je že imelo diagnozo demence.

Testirali so njihove fizične in kognitivne sposobnosti enkrat letno 20 let. Za nekaj časa so jim namestili celo naprave, ki so merile njihovo fizično aktivnost ter tudi njeno intenzivnost.

Tisti, ki niso imeli demence, so bili v povprečju občutno bolj fizično aktivni. Tisti, ki so bili bolj fizično aktivni, so se bolje izkazali na testih kognitivnih sposobnosti.

In tisti, ki so bili bolj fizično aktivni, so imeli manjše tveganje, da bi se jim zgodila demenca.

Toda tudi pri tistih, ki so že imeli demenco, so bile njihove kognitivne sposobnosti dlje časa boljše, če so bili bolj fizično aktivni.

Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco
PREBERI ŠE
Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

jesenvoyo
19.03.2019, 7:58:16
Po svetu je precej študij na to temo, žal pa bore malo ali nič kaj dosti narejenega za odpravo, to je zdravljenje teh bolnikov.
GlasModrosti
18.03.2019, 9:57:11
+6
Zakaj so pa samo ženske vključili v študijo. DISKRIMINACIJA!!!
NOVICE
Odpoklican izdelek vrnete prodajalcu, on vam mora ...
ŠPORT
Poljaki prvič do ekipne zmage v Planici, orli ...
POP IN
Jessie J: Celulit? Vem, imam ogledalo!
VIZITA.SI
Zaradi uživanja maščobe ne boste pridobili ...
OKUSNO.JE
Slastni piškoti, ki jih boste oboževali!
ZADOVOLJNA.SI
Njun posnetek ima že skoraj 50 tisoč ogledov
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Zato najstniki bežijo od doma
CEKIN.SI
Bi bili njegov osebni asistent? Obljublja plačo, ...
DOMINVRT.SI
Družina se je znašla v temi, zdaj bodo spet našli ...
BIBALEZE.SI
Od dude in stekleničke se lahko poslovite brez ...