18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

Uravnajte mikrobioto in odpravite prebavne težave!

Napihnjenost, zaprtje, drska, napenjanje in nelagodje v želodcu so prebavne težave, s katerimi se občasno srečujemo vsi. Vzrokov za prebavne motnje je veliko, vse postejši so tudi sedeč način življenja, prekomerni stres in nezdravo prehranjevanje. A obstaja pomoč, ki jo je dobro poznati.

Prebava
Opazujmo, katera živila nam povzročajo težave in katera lahko uživamo brez težav. Pomembno je tudi, da poskrbimo za bolj aktivno življenje z manj stresa. A poleg tega nam lahko učinkovito pomagajo tudi probiotiki. Z njimi lahko učinkovito uravnavamo črevesno mikrobiotio. (Foto: iStock)

Ob prebavnih težavah je ključnega pomena, da prilagodimo svoj jedilnik in se čim bolj zdravo prehranjujemo. Opazujmo tudi, katera živila nam povzročajo težave in katera lahko uživamo brez težav. Pomembno je tudi, da poskrbimo za bolj aktivno življenje z manj stresa. A poleg tega nam lahko učinkovito pomagajo tudi probiotiki. Z njimi lahko učinkovito uravnavamo črevesno mikrobiotio, saj so probiotiki v resnici dobre bakterije, ki so že naravno prisotne v našem črevesju. Probiotiki pomagajo, da se v naše črevesje znova naselijo dobre bakterije, ki pomagajo pri prebavi in preprečujejo razmnoževanje škodljivih mikrobov, ki rušijo ravnovesje bakterij v črevesju. Probiotiki prav tako spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo pri prebavi hrani.

Prebavne težave
Ko število slabih bakterij preseže število koristnih, se poruši ravnovesje črevesne mikrobiote. (Foto: iStock)

Ste vedeli?

Človeško črevesje podpira enega najkompleksnejših mikrobnih ekosistemov na planetu, saj vsebuje več bilijonov mikrobov, med drugim viruse, bakterije in glive. In ta kompleksni sistem pomembno vpliva na na našo fiziologijo, presnovo, prehrano in imunski sistem. Ko število slabih bakterij preseže število koristnih, se poruši ravnovesje črevesne mikrobiote. Ste vedeli, da kar sedemdeset odstotkov vseh celic, ki se borijo proti bakterijam in virusom (tako rekoč našega imunskega sistema), živi prav na stenah želodca in prebavil?

Gotovo ste že slišali, da je stanje naše črevesne mikrobiote oz. flore ključnega pomena za naše dobro počutje. A kaj sploh je črevesna mikrobiota? Gre za mikrobe, ki si jih najlažje predstavljamo v obliki delavcev za tekočim trakom. Ti delavci skrbijo za gradnjo hranilnih snovi v gradnike, ki jih naše telo uporabi za energijo in rast mišic. Če se v tej tovarni delo ustavi in pride do težav, se črevesna mikrobiota poruši in lahko pride do povečanega nastajanja in dovajanja plinov, s tem pa do značilnega napenjanja in napihnjenosti ter drugih prebavnih motenj, posledično pa do splošnega slabšega počutja.

Probiotiki pa lahko poleg drugih omenjenih ukrepov pomagajo odpraviti te težave. 

Niso vsi probiotiki enako učinkoviti

Jogurti, kislo mleko in kefir so lahko dober vir probiotičnih bakterij, vendar pa imajo svoje omejitve zaradi narave izdelka. Probiotične bakterije, ki jih vsebujejo, so precej občutljive in mnoge ne preživijo do izteka roka uporabnosti živila, hkrati pa niso pripravljene za prehod skozi želodec, saj zaradi kisle pH vrednosti na poti do črevesja umrejo. Zato so bolj učinkovita rešitev kakovostna probiotična zdravila brez recepta.

Uživanje probiotikov z najpogostejšimi probiotičnimi sevi – Bifidobacterium in Lactobacillus je priporočljivo redno, več tednov, dokler se mikrobiota ponovno ne uravna. Svetuje pa se tudi vsaj nekajdnevno preventivno jemanje probiotikov v primeru, da se odpravljate na počitnice v tople kraje, kjer pričakujete spremenjeno prehrano, ali če je vaša prehrana nezdrava oz. neredna, ter če se v vaši bližnji okolici pojavi epidemija driske.

Prebavne težave
Napihnjenost, zaprtje, drska, napenjanje in nelagodje v želodcu so prebavne težave, s katerimi se občasno srečujemo vsi. (Foto: iStock)

 

https://track.adform.net/C/?bn=22003839 1x1 pixel counter :

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave