18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet

V hipu do večje pomirjenosti in sproščenosti

Le kaj bi lahko imelo na nas takšen učinek? Odgovor je: eterična olja. "V hipu lahko spremenijo naše razpoloženje," razlaga aromaterapevtka Nina Medved. "To delovanje eteričnih olj lahko utemeljimo z delovanjem vonja na človeka. Vonj namreč vpliva na limbični sistem možganov, kjer sta center za čustva in spomin." Vprašali smo jo, po katerih vonjih poseči, da bi se bolj sprostili in pomirili.

Muškatna kadulja
Eden od vonjev, ki pomirjajo in sproščajo, je muškatna kadulja. (Foto: Profimedia)

Katera eterična olja svetujete za pomiritev in sproščanje?

Za pomiritev in sproščanje uporabimo eterična olja s sedativnim delovanjem. To so rimska in nemška kamilica, prava sivka, muškatna kadulja, neroli, vetiver in sandalov les. Je pa pri izbiri eteričnega olja zelo pomembno tudi, da nam diši. Sicer ne bo imelo želenega učinka. Vonj pa doživljamo zelo subjektivno.

Preberite si več o aromaterapevtskem delovanju sivke.

Kako sploh delujejo eterična olja?

Ko se prvič srečamo z eteričnimi olji, je prav, da jih izberemo glede na to, ali nam dišijo ali ne. A ko se podrobneje seznamimo z njimi, bomo ugotovili, da ne gre zgolj za dišavice. To so substance z izjemno kompleksno kemijsko zgradbo. In ta je osnova za njihovo terapevtsko delovanje.

Eterična olja imajo protibakterijsko, protivirusno, protiglivno delovanje. Lahko nas pomirijo ali stimulirajo. Delujejo analgetično, protivnetno, antidepresivno. Lahko prizemljujejo ali dvigajo razpoloženje. Odlična so tako za nego kože kot pri težavah z dihali. Samo eno eterično olje lahko uporabimo za tisoč in eno tegobo!

Namig: Če se želite na preprost način prepričati v učinke aromaterapije, dajte v prostor nekaj kapljic eteričnega olja bergamotke. Razpoloženje bo v hipu drugačno. Kot bi v prostor posvetil žarek sonca.

Kamilica
Ko izbiramo eterično olje, je pomembno tudi, da nam diši. (Foto: Profimedia)

So kakšna eterična olja morda primernejša za vroče poletne dni?

Eterični olji, ki sta poleti najbolj uporabni, sta poprova meta in sivka. S poprovo meto zbistrimo misli, se ohladimo, sprostimo utrujene noge, si pomagamo pri slabosti na potovanju in osvežimo dah. Sivka nas sprosti, ščiti pred alergijami, ščiti pred piki insektov in jih blaži, pomaga pri opeklinah in glavobolu.

Seveda poleti ne gre brez repelentov – in eterična olja so znana po tem, da preganjajo mrčes. Najbolj učinkoviti sta eterični olji citronele in limonine trave, ki ju lahko uporabimo v kombinacijo s pravo sivko, lavandinom, cedro, pelargonijo in limono.

Bliža se tudi jesen. Malo hladnejši letni čas. Čas, ko nas čaka več obveznosti. Kaj priporočate takrat?

Ob začetku šolskega leta in ob vrnitvi v službo so zelo priljubljena eterična olja, ki delujejo na levo možgansko polovico. To so eterična olja, ki spodbujajo koncentracijo, krepijo spomin in nam pomagajo pri osredotočanju. Sem spadajo rožmarin kemotip cineol, poprova meta, limona in bazilika. Na robček lahko preprosto kapnemo dve kapljici eteričnega olja in večkrat vdihnemo.

Poznejša jesen pa je nato spet čas, ko je prav, da se umirimo, se ustavimo in si vzamemo trenutek za samorefleksijo. V tem času nas bodo podprla eterična olja, ki jih pridobivamo iz lesa: sandalov les, cedra, rožni les in palo santo.

Preberite si tudi: Rdeča luč naj zasveti, ko preležite cel vikend in ste utrujeni še v ponedeljek.

Rekli ste, da lahko eterično olje preprosto kapnemo na robček. Kako pa jih še lahko uporabljamo?

Najbolj preprost in varen način uporabe eteričnih olj je, da tri do pet kapljic kapnemo v vodo v izparilniku in aroma se bo v hipu razširila po prostoru.

Če želite eterična olja uporabljati za masažo ali v kopeli, morate imeti nekoliko več znanja – eteričnih olj namreč nikoli ne smemo nanašati neposredno na kožo. Redčimo jih v rastlinskih oljih (koncentracija je lahko do 3-odstotna) ali pa jih lahko dodamo emulgatorju, kot je sol, kis ali sladka smetana. Šele nato jih stresemo v kopel.

Dobra ideja je recimo naslednji recept za kopel, ki sprosti:

Potrebujemo:

1 skodelico morske soli

3 kapljice eteričnega olja sivke

2 kapljici eteričnega olja pelargonije

2 kapljici eteričnega olja muškatne kadulje

2 kapljici eteričnega olja bergamotke

V skodelico soli nakapajte eterična olja in dobro premešajte. Stresite v kopel. Ob vstopu v kopel izrecite afirmacijo: "Ta kopel me bo popolnoma sprostila." V kopeli ostanite približno dvajset minut. Nimate kadi? Nič hudega. Pripravite si lahko tudi nožno kopel.

Nina Medved
Aromaterapevtka Nina Medved: Najlažje je eterično olje uporabljati v izparilniku. (Foto: osebni arhiv)

Poprova meta
Poleti je eno najprimernejših olje poprove mete, saj njen vonj hladi, pomaga pa tudi proti potovalni slabosti. (Foto: Thinkstock)

Pa lahko sicer vsako eterično olje nakapamo tudi na robček in nekajkrat vdihnemo? Denimo, ko smo na delovnem mestu in bi se radi pomirili ali pa zbudili.

Vsako eterično olje lahko kapnemo na robček in vdihnemo, vendar se moramo pri tem vprašati, kaj želimo s tem doseči. Na primer – če želimo eterično olje uporabiti za blaženje bolečin v mišicah, ne bo dovolj, da eterično olje samo povonjamo. Pripraviti moramo masažno olje in ga vmasirati v kožo. Kadar se želimo pomiriti ali zbuditi, pa je dovolj, da eterično olje samo povonjamo. A pri tem moramo biti pozorni na delovanje eteričnih olj – nekatera pomirjajo, spet druga delujejo stimulativno.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave