17.12.2017
LJ
/ -2°
Voda Začela sem redno piti jabolčni kis in zgodilo se je to ... Trebuh 7 živil, ki kurijo maščobo in spodbujajo presnovo Trebuh Trik, da zmanjšate željo po sladkem in slanem Meningitis Starši so delili zadnjo fotografijo sina, da bi druge opozorili pred nevarnostjo

Vse to tvegate, če imate v hiši plesen ali vlago

Če imate doma vidno škodo zaradi izliva vode, vlažna tla ali vidno plesen, imate večje tveganje za težave s sinusi in bronhitis kot tudi za alergije, astmo in druge dihalne težave, opozarjajo švedski raziskovalci, ki polagajo na srce, da za svoje zdravje vlago ali plesen čim prej saniramo.

Plesen
Plesen in vlaga ogrožata naše zdravje. (Foto: Thinkstock)

Švedski raziskovalci so ugotovili, da so vidna škoda zaradi izliva vode, vlažna tla in vidna plesen povezani s tveganjem za zdravstvene težave z nosom, žrelom in pljuči. Več kot je bilo vlage in plesni, več je bilo tudi teh.

"Veliko študij je že pokazalo povezavo med simptomi astme ter vlago. Nova pa je povezava med kroničnimi vnetji in vlago," razlaga eden od avtorjev študije Christer Janson z univerze Uppsala. "To je pomembno odkritje, saj so kronična vnetja danes pogosta tegoba, ki zelo negativno poslabša kvaliteto življenja. Bili smo presenečeni, kako močna je povezava z vlago."

Prehlad
Nekadilci, ki so bili izpostavljeni vlagi ali plesni, so imeli v primerjavi z nekadilci, ki niso bili, za 77 odstotkov pogosteje težave s kroničnim rinosinusitisom. (Foto: Thinkstock)

Raziskovalci so analizirali podatke več kot 26 tisoč odraslih v štirih švedskih mestih, ki so odgovorili na vprašalnik o dihalnih težavah, kajenju, izobrazbi, okolju, v katerem živijo. Odgovoriti so morali, ali so imeli v zadnjih 12 mesecih kakšno vidno škodo zaradi izliva vode, vlažna tla ali vidno plesen. 11,3 odstotka jih je odgovorilo pozitivno.

Nekadilci, ki so živeli v takšnem okolju, so imeli v primerjavi z nekadilci, ki niso, za 90 odstotkov pogosteje težave s kratko sapo ponoči, za 77 odstotkov pogosteje težave s kroničnim rinosinusitisom in za 67 odstotkov pogosteje težave s kroničnim bronhitisom. Imeli so tudi več težav s piskajočim dihanjem, nočnim kašljanjem, astmo in alergijami.

Zanimivo je, da je bilo tveganje za rinosinusitis za nekadilce, ki so izpostavljeni plesni ali vlagi, enako kot pri kadilcih, ki niso. Simptomi rinosinusitisa so: izcedek iz nosu in srbeč nos, obrazna bolečina, oslabljen voh, zamašenost nosu in kihanje.

V primeru, da imate doma vidno škodo zaradi izliva vode, vlažna tla ali vidno plesen bi to torej morali poskusiti čimprej sanirati.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
ROSINANT 28.07.2017 08:30:56
rešitev Prosystem, elektroosmoza
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave