15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...

'Imela sem menstruacijo med nosečnostjo.' Je to sploh mogoče?

Teniška zvezdnica Serena Williams, ki je septembra lansko leto pri 36 letih povila hčerko Alexis Olympio, pravi, da je imela menstruacijo, še tik preden je izvedela, da je sedem tednov noseča. Je to sploh mogoče? Preverite, kaj pravijo ginekologi.

Serena Williams
Tik preden sem opravila test nosečnosti sem še dobesedno imela menstruacijo. Zato sem bila tudi sama nadvse presenečena, ko mi je zdravnik kasneje povedal, da sem že sedem tednov noseča,'' je teniška zvezdnica Serena Williams dejala za revijo InStyle. (Foto: Profimedia)

Teniška profesionalka Serena Williams je za svojo nosečnost izvedela, ko je med turnirjem Australia Open opravila nosečniški test. Bilo je teden dni, preden je osvojila nov naslov zmagovalke Australia Open, v novem intervjuju za revijo InStyle pa je razkrila, da je bila nad svojo nosečnostjo presenečena tako kot njeni oboževalci, saj svojega moža Alexisa Ohaniana ni videla mesec dni, tik pred tem pa je imela tudi menstruacijo. ''Tik preden sem opravila test nosečnosti, sem še dobesedno imela menstruacijo. Zato sem bila tudi sama nadvse presenečena, ko mi je zdravnik kasneje povedal, da sem že sedem tednov noseča,'' je dejala v intervjuju.

Preberite še: Serena Williams spregovorila o grozljivih zapletih po porodu

Serena Williams
Serena Williams je septembra lani pri 36-ih letih povila svojo hčerko Alexis Olympio. (Foto: Profimedia)

A ginekologi so po tem intervjuju hitro skočili in pojasnili, da ženska po zanositvi ne more imeti več menstruacije, saj je menstruacija krvavitev ob izluščenju sluznice maternice, ki ni več potrebna za nosečnost. Kljub vsemu pa se lahko ženske spopadejo s krvavitvijo, ki je podobna menstruaciji, a je posledica nečesa drugega. V resnici so športnice bolj nagnjene h krvavitvam med nosečnostjo, saj redna močna telesna aktinost lahko povzroči neredno ovulacijo, s tem pa manjše krvavitve.

Newyorški ginekologiji in porodničarki dr. Alyssa Dweck in dr. Lauren Streicher sta za DailyMail.com pojasnili, kateri so lahko različni vzroki za vaginalno krvavitev pri noseči ženski.

Med nosečnostjo lahko krvaviš, nimaš pa menstruacije

Izostala menstruacija je pogost znak nosečnosti. Vzrok za to je, da se menstruacija pojavlja le pri ženskah v reproduktivnu fazi, ki niso noseče. Med vsakim menstrualnim ciklom se zadebeli sluznica maternice, ki je nato pripravljena na vgnezdenje in rast zarodka. Če se zarodek vgnezdi, se sluznica maternice ne spremeni. To je zato, ker ob vgnezditvi zarodka hormoni pričnejo pošiljati signale tkivu v maternici, ki sporočajo, da je ta sluznica potrebna za nosečnost. Če jajčece ni oplojeno, se prične menstrualna krvavitev, s katero ženska iz telesa izloči zadebeljeno sluznico.

Preberite še: Serena Williams se je spopadala s krvnimi strdki

1. možen vzrok krvavitve med nosečnostjo: neredna ovulacija

''To se pogosto dogaja,'' je komentirala dr. Alyssa Dweck, ko je slišala za zgodbo Williamsove. ''Možno je, da se je spopadala z neredno ovulacijo, pri čemer ženska ne ovulira vsakič ali ima neredne ovulacije. V teh primerih lahko krvaviš kadar koli med ciklom in se krvavitev zdi kot menstrualna krvavitev. Prav zato, ko me ljudje vprašajo, ali imajo lahko spolne odnose med menstruacijo, ne da bi zanosili, rečem, naj bodo vseeno previdni. Med menstruacijo sicer ne moreš zanositi, če imaš popoln cikel. Lahko pa zanosiš, če krvavitev v resnici ni menstruacija.''

Zakaj pride do tega?

Le malo žensk ima popolnoma redno menstruacijo, ki se vsak mesec pojavi natanko ob pričakovanem času, privede do natanko enake količine krvavitve in traja natanko enako število dni.

Večina žensk se spopade z občasnimi nerednimi menstruacijami, ko pride do hormonskih sprememb – upada ali vzpona estrogena, progesterona ali testosterona. Za reden menstrualni cikel je ključnega pomena, da so ti hormoni uravnovešeni. Tudi sama ovulacija je lahko zelo kompleksna, pojasnjuje dr. Dweckova, saj zahteva natanko pravo količino določenih hormonov, ko nastopi. Če v telesu ni hormonskega ravnovesja, ženska lahko več mesecev ostane brez ovulacije ali ovulira le občasno. Ko pride do tega, ovulacijski folikli počijo in povzročijo blago krvavitev ali se poveča nivo estrogena, ki lahko prav tako privede do krvavitve.

Menstruacija
Ženska po zanositvi ne more imeti več menstruacije, lahko pa se spopade s krvavitvijo. (Foto: iStock)

Pogosto je tak neredni menstrualni cikel blag, a pri nekaterih ženskah so lahko vzponi in padci hormonov veliki. Še posebej so temu lahko izpostavljene športnice, ženske, ki se spopadajo s policističnimi jajčniki ali drugimi boleznimi, ki upočasnijo razvoj jajčnih foliklov, k temu pa lahko prispeva tudi starost ženske.

2. možen vzrok: implantacijska krvavitev

''Ni šlo za menstruacijo, a za krvavitev,'' se strinja tudi dr. Lauren Streicherjeva: ''Verjetno je šlo za implantacijsko krvavitev.''

Približno tretjina žensk se spopade s takšno krvavitvijo 6 do 12 dni po zanositvi. Ko spermij oplodi jajčece, nastane zarodek. Zarodek se premika po maternici in se implantira ali vgnezdi v maternično steno. V nekaterih primerih je vgnezditev lahko nekoliko nepopolna in povzroči manjšo krvavitev. Takrat je krvavitev običajno veliko manj močna kot menstruacija.

3. Je imela krvavitev kakšno povezavo s Sereninimi težavami s krvnimi strdki med menstruacijo

''Verjetno ja,'' je dejala dr. Dweckova. Ženske, ki potrebujejo antikoagulante – zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi, imajo namreč večje tveganje za krvavitve med nosečnostjo.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 3
 
pizzamargerita 28.06.2018 08:06:36
Ni mozno, pri ljudeh
intimnanega 28.06.2018 07:24:39
kaj dela fotoshop
Gregib 28.06.2018 08:25:19
.... ne dovolj....
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave