16.01.2019
LJ
/ -1°
Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko Limonada Pijte limonin sok, če se spopadate s temi težavami Camilla Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo

Začimba, ki dokazano topi kilograme

Zgodnje znanstvene raziskave so pokazale, da uživanje čilija lahko pomaga pri preprečevanju debelosti. A za večino je okus čilija premočan. Veliko bolj blag in prijeten okus ima cimet, ki prav tako dokazano topi odvečne kilograme.

Hujšanje
Pomarančnemu soku dodajte nekaj cimeta in pomagajte telesu pri kurjenju maščob. (Foto: Thinkstock)

V študiji, ki so jo izvedli na univerzi v Tokiu, so znanstveniki preučevali, na kakšen način snov v cimetu, imenovana cinamaldehid, in snov v čiliju, imenovana kapsaicin, vplivata na povečano porabo energije v telesu in s tem večjo porabo maščob. Spremljali so petnajst zdravih moških in odkrili, da ekstrakta cimeta ali čilija močno povečata porabo energije pri tistih, ki so ga jemali. Odkrili so, da cinamaldehid in kapsaicin močno povečata nivo oksidacije maščob v organizmu in s tem topita odvečne maščobe. Da bi bili začimbi učinkoviti, bi ju morali uživati v večji količini. Strokovnjaki so zato ocenili, da bi bila prehrana z zadostno količino čilija preveč pekoča, zato menijo, da bi bil cimet boljša rešitev za preprečevanje debelosti.

Cimet
Cimet dokazano zavira apetit, daljša občutek sitosti in uravnava nivo sladkorja v krvi. (Foto: Thinkstock)

Cimet ima namreč blag, prijeten okus in dokazano zavira apetit, daljša občutek sitosti, poleg tega uravnava nivo sladkorja v krvi. Vsebuje še mangan, železo, kalcij, baker, vitamine C in K, piridoksin, riboflavin ... Cimet lahko dodate v sadni sok, čaj, kavo, jogurt, smmothie, pri pečenju peciva. Začimba bo izboljšala okus in pomagala kuriti maščobe.

Cimet pa je poznan tudi po tem, da izboljšuje razpoloženje, zato je zagotovo začimba, ki je ne smete spregledati. Vsebuje pa tudi veliko antioksidantov. Ena žlica cimeta ima tako velik antioksidativni učinek kot polovica skodelice borovnic. Deluje tudi protibakterijsko in lahko zamanjša nivo trigliceridov v krvi za 30 odstotkov, na ta način pa varuje tudi zdravje srca in ožilja.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 5
 
majazmaja2 11.01.2018 20:39:53
Ja, ampak tale na sliki je morala početi še kaj drugega kot piti pomarančni sok s cimetom ali čilijem, a ne K. B.?!
 
obub81 11.01.2018 16:59:43
pomarančni sok za kurjenje maščob pa kdo dela te članke lahk mu dodaš še ne vem kaj še zmer je sam cukr
casperaa 11.01.2018 17:22:46
V pomarančah ni samo sladkor.
gri5zli 12.01.2018 03:44:11
Če so ožete sveže pomaranče ni v tem soku cukra, ampak fruktoza in glukoza. V industrisko stisjenem soku je kar veliko dodanega sladkora, na deci soka je od 3 do 5 žlic (jušna), potem se pa zamislite koliko cukra zaužijete na dan.? V industrisko stisjenem soku je cuker dodan zaradi (kozervacije) dalše obstojnosti tega živila.
majazmaja2 12.01.2018 13:59:30
Kaj pa sta fruktoza in glukoza drugega kot sladkor? Ah, gri5zli, treba bo nazaj v šolo :)
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave