22.07.2018
LJ
24° / 16°
Mediteranska prehrana Že veste, kako vam lahko pomaga? Opekline Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti Ura Jejte večerjo pred to uro in zmanjšajte tveganje za raka Joanne Peters Ima 42 let in je videti bolje kot kdaj koli

Zakaj bi med prehladom morali poseči po česnu?

Saj smo že vedeli, da je česen izredno zdrav in da je tudi odličen zaveznik v boju proti virusom in bacilom. Sedaj pa je študija odkrila, da dejansko pomaga ublažiti prehlad. Preberite si, zakaj bi v teh dneh česen moral biti v vaši shrambi.

Česen
Česen pomaga, ko imate prehlad. (Foto: Thinkstock)

Da bi bil zdrav, pojej več česna, so nam govorile že babice. Da ga je še posebej priporočljivo jesti, če vas muči prehlad, pa je pokazala tudi študija, ki so jo objavili v priznanem zborniku Journal of Nutrition (Zbornik nutricistike). Česen naj bi simptome prehlada začel blažiti že v treh urah po zaužitju. Da bi imel tak učinek, pa bi morali zaužiti približno dva stroka.

Kako deluje?

Strokovnjaki so njegovo delovanje preučevali na podlagi krvne slike, ki so jo spremljali, potem ko so tisti, ki so sodelovali v študiji, zaužili različne količine te zdrave začimbe. Spremljali so tudi, kako se odzivajo geni, ki so odgovorni za aktivacijo imunskega sistema. In odkrili so, da so se, potem ko so ljudje zaužili dva stroka česna, bele krvne celice, ki so odgovorne za delovanje imunskega sistema, aktivirale po treh urah. Prav tako so se aktivirali celo geni, ki so odgovorni za preventivo pred nastankom rakavih celic v telesu, kar pomeni, da česen ne le prej pozdravi prehlad - tudi pred rakom ščiti.

Kako ublažiti vonj?

Če vas skrbi česnov močan vonj, naj bi pomagalo, če zaužijete še malo peteršilja oziroma popijete kozarec mleka ali sveže limonade.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Opeklina

Vam je letos že opeklo kožo?

Uporabne povezave